Montura pluta cu momitor

Cum contruim artizanal o pluta cu momitor dintr-o pluta de match si un momitor de feeder

Aceste plute extrem de ingenioase si utile sunt de fapt o imbinare, un hibrid dintre un straight waggler(pluta creion) si un momitor (feeder) din plastic. Aruncand o privire prin cateva shopuri de pescuit am fost placut surprins sa le gasesc. Se vand foarte repede pentru ca sunt multifunctionale . Usor de folosit, prinzi cu ele peste frumos , daca liniile pe care atasezi aceste plute, sunt echilibrate corespunzator. Bun !! Sa trecem la treaba si sa va dau informatiile necesare… 

Constructia este foarte simpla : pluta trece prin mijlocul momitorului, care are gauri in ambele parti (inferioara si superioara). Oprirea plutei in momitor se face cu ajutorul unui stopper de silicon, care are rolul de a pastra pluta fixa pe momitor si sa nu iasa din acesta, cand lansam. 

Pluta, ca mai toate wagglerele clasice are un picior din plastic, special conceput pentru a adapta conectoare descrise intr-un articol mai vechi. Pluta are deja atasata greutatea optima in interior (din fabriatie). Nu trebuiesc atasate alte bile de plumb pentru a o echilibra.

Momitorul de 20 grame, din plastic cu gauri de marime medie(10 gauri pe lateral si partea superioara) are in partea inferioara un capac din plastic, cu filet, care se desface in momentul in care „incarcati” momitorul. 

Atasare pe fir : Se trece firul prin ochetul de la conector(atasat pe pluta)si se aplica pe fir doua boabe de plumb, marimea 4 sau 6, de o parte si de cealalta a plutei. Asta, doar pentru o mentine pe fir si sa stabiliti adancimea. 

Ultimile pregatiri inainte de lansare : Deoarece este o pluta special conceputa pentru pescuitul la suprafata, pescuitul la adancimi mai mari de 1 m nu este indicat, nu-i vad rostul. Pestii vor cauta sursa de hrana si se vor „grupa” in jurul momitorului. Dupa descarcarea acestuia de viermi, carligul va fi aproape sigur urmatoarea tinta. 

Incarcarea momitorului-lansare : Niciodata nu incarcati intai momitorul si apoi carligul, ci invers.Doi sau trei viermi in carlig, dupa care incarcati feederul, indepartand capacul de jos. Dupa incarcare se reataseaza. Lansati !! 

Momeli, accesorii : Ca momeli pentru pescuit puteti folosi viermi de culori preferate, sau segmente de rama. In feeder, pe langa viermi, puteti „toca” si 3, 4 rame. Aminoacizii secretati de ramele taiate sunt un super atractant pentru pesti. Linia pe care o recomand trebuie sa fie una cu memorie medie, cu o alungire de 0,1 mm la metru liniar. Sugerez Maxima de 4 sau 5 lbs si carlige cu paleta, pentru ca ofera o mai buna prezentare a momelii, la pescuit . 

Daca le preferati pe cele cu ochet…iata un truc : legati carligul normal, ca pe cel cu paleta. Nu folositi nodul Grinner ca in mod normal. Dupa ce ati legat nodul, treceti-l prin ochet, din exterior in interior. Castigati cateva „grade” la unghiul de inclinare al carligului in exterior. Acest mod de prezentare ajuta carligul sa se fixeze mai usor in gura pestelui, indiferent in ce parte a gurii se produce inteparea. 

Va garantez ca pe vreme favorabila, fara vant, metoda poate da rezultate remarcabile la pescuit, daca linia este corect construita. Ca o ultima sugestie : intre linia principala si forfac se intercaleaza un mini-vartej. Forfacele de fluorocarbon, de minimum 3 lbs, sunt indicate daca vremea este insorita, iar apa este limpede.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Danny Fairbrass

Danny Fairbrass este un cunoscut pescar britanic și fondator al companiei Korda Developments Limited, specializată în echipamente de pescuit de înaltă calitate și accesorii. El

MAI DEPARTE »

KEN TOWNLEY

În lumea pescuitului de crap, puține nume sunt la fel de sinonom cu excelența și inovația precum Ken Townley. Considerat un pionier în acest sport,

MAI DEPARTE »

Tim Paisley

Tim Paisley este o figură recunoscută și respectată în lumea pescuitului la crap, în special în Marea Britanie. Este cunoscut nu doar pentru abilitățile sale

MAI DEPARTE »