Pescuitul la babusca

Babusca

Babusca

Care este secretul pe care ar trebui sa-l detin pentru a prinde babusca mare de peste 500 grame in fiecare partida…Oare ce as raspunde? Hmmm, pai nu e numai un secret sunt foarte multe de aflat, sunt secrete pe care nu le poti afla decat experimentand. Pescuitul la aceasta specie e o continua cautare sunt intrebari la care vom gasi raspunsul in ani si ani de experimentare. 

Babusca este un peste de card, toata lumea stie asta, care poate fi intalnit in majoritatea apelor de ses, lacuri, iazuri, rauri, canale.

Este o specie de talie mica, medie care prefera locurile unde fundul apei este curat, cu pietris, iar curentul nu este prea puternic. Babusca este un peste foarte temator. Exista un soi de comunicare intre membrii grupului si daca vreun rapitor este cumva prin preajma, tot grupul dispare imediat ca la un semnal. 

Deasemeni e bine de stiut un lucru : niciodata babustile mari, la fel si bibanii, nu se vor elibera in locul unde au fost capturate. Se tin in juvelnic sau se elibereaza la 10, 20 m de locul unde pescuim. Daca nu respectam acest principiu, babusca eliberat poate izgoni tot cardul care se hraneste pe patul de nada. Se spune ca se creeaza un fel de panica in randul celorlalti pesti, fapt care culmineaza cu mutarea cardului intr-o zona mai sigura, lipsita de pericole. De regula daca mutarea cardului s-a produs, rar se intorc sa se hraneasca in acelasi loc unde au fost initial, asta pentru ca stiu din instinct ca in acel loc e ceva in neregula. 

Ca o regula generala privitor la babusca de peste 500 grame : cu cat este mai mare, cu atat este mai precauta cu alte cuvinte capturi de peste 400-500 grame sunt rare tocmai din acest motiv. Un peste de o asa dimensiune refuza momelile oferite de pescari si chiar daca va musca, momeala oferita este indelung inspectata, analizata. Oricat de apetisant arata momelile oferite de pescar, babusca mare este capabila sa faca imediat diferenta dintre o momeala care arata natural si cea de care s-a atasat un carlig. 

Si totusi sunt tari unde recorduri de neconceput la noi au fost capturate si se asteapta doborarea acestora de la un sezon la altul. In UK de pilda, recordul la babusca este de 4 lbs si vreo 4,5 uncii. Imposibil ati spune…posibil va spun. Un peste de o asemene dimensiune are cam 20 de ani de viata, deci pentru a-l captura pescarul care vizeaza un asa specimen trebuie sa-si puna in valoare tot arsenalul de cunostinte, nade, momeli, strune, si nu in ultimul rand un munte de rabdare. 

Deoarece personal am invatat sa pescuiesc aceasta specie de la pescarii englezi, o sa incerc sa descriu aici cateva din metodele folosite de acestia in partidele de pescuit, unde specia vizata este babusca. Metoda cel mai des folosita este pescuitul cu rubeziana. Liniile folosite la acest stil de pescuit trebuie sa fie destul de fine, adica o linie principala de 3 lbs, cam 0,14 si un forfac de 2 sau 2,5 lbs, cam 0,12. Plute fine de 1,5 sau 2 grame, plumbajele difera de la o locatie la alta. Ca plumbaj se pot folosi bile sferice de 6,8,10 dispuse pe fir in stil „nasturi de camasa” sau bulk. 

Plumbii patrati sau dreptunghiulari sunt foarte folositi in Marea Britanie, caderea liniei pe fundul apei realizadu-se mult mai rapid decat in cazul folosirii plumbilor sferici. Totusi nu recomand folosirea acestor linii, daca pestii sunt tematori la inceputul partidei sau nu se hranesc bine. Cu alte cuvinte pescarul de babusca care foloseste rubeziana, trebuie sa posede mai multe kit-uri cu diferite linii atasate, acestea putand fi schimbate in functie de necesitati, cat de des este necesar, in functie de momeala folosita la un moment dat, adancime, directia sau intensitatea vantului etc. Daca-mi este permisa o sugestie, o linie sensibila cu o cadere cat mai naturala se foloseste la inceputul partidei, dupa care se schimba linia cu una mai grea. Asta in vederea trimiterii pe fundul apei a momelii intr-un timp cat mai scurt, dar atentie…, doar daca bancul de pesti este deja pe vad, hranindu-se copios. 

Pescuitul la match il stiu majoritatea, asa ca o sa insist doar asupra unui singur aspect, hranirea de intretinere. Aceasta se face cu prastia. Cum? La inceputul partidei se catapulteaza viermi,casteri,boabe de canepa la fiecare 30 de secunde. Cat? Cam 10-15 viermi prima jumatate de ora, apoi se catapulteaza casteri, in cele din urma boabele de canepa. Se mentine acest ritm pana cand muscaturile se indesesc, dupa care se descreste numarul de particule catapultate, asta in vederea creearii competitiei pentru hrana. Ne putem opri la 5-6 viermi si mentinem ritmul de hranire la un interval de 1,2 minute intre doua hraniri succesive. 

Putem „asorta” hranirea de intretinere cam asa: 3 viermi + 3 casteri + 5 boabe de canepa, catapultate odata. Dupa care schimbam si catapultam doar viermi sau casteri respectiv boabe de canepa. Ce rost are acest joc? Pestele va accepta orice momeala. Deci evitam timpii morti cand nu prindem nimic, lucru vital mai ales in competitii. De retinut ca acest sistem de hranire poate fi aplicat si in cazul pescuitului cu rubesiana. 

Ce nade folosim? Perioada petrecuta in UK mi-a deschis „apetitul” pentru nadele Sensas, pe care le socotesc bune, dar care totusi nu sunt cele mai competitive de pe piata englezeasca. Dupa ce m-am mutat in Irlanda am folosit numai nade, atractanti si adaosuri(particule) de la Van Der Eynde. Singurul produs de la Sensas pe care inca il mai folosesc este Tracix, un produs nemaipomenit. Repet este o alegere personala, rezultatul unei analize minutioase si un verdict stabilit in urma zecilor de combinatii incercate si a sutelor de partide pescuite pana acum pe lacurile si canalele irlandeze. 

Mixul ideal la babusca este in opinia mea acesta : Lake Roach 50%, Brown Crumb 25% si liquidised bread 25%. Se adauga casteri si canepa in mix, se fac bile de dimensiunea unui mar… cam 5-6 bile si de arunca in locul dorit. Atractantii care se amesteca odata cu nada se aleg in functie de anotimp. In anotimpul cald, babusca pare sa raspunda pozitiv la aromele de vanilie, ananas, banana dar si la coriandrul macinat. In anotimpul rece mirodeniii ca boia, cuisoare, turmeric par sa fie pe placul babustilor mari. Turmericul se foloseste in bucataria traditionala indiana, este o pudra de culoare galbena care se imprastie peste viermi(de preferat albi), acestia devenind galbeni la culoare cu un miros specific, iute care se pare ca atrage nu numai babusca, ci si alte specii. 

Ca o sugestie suplimentara : nu pescuiti efectiv dupa ce ati aruncat bilele de nada, ci asteptati 15-20 minute, dupa care pescuiti incepand cu cateva particule lansate cu prastia. Momelile folosite la babusca sunt viermi, casteri, rame, boabe canepa sau porumb, miez paine, paste, larve libelula, chiar si micro pellete. Dar in opinia mea, momelile care pot selecta specimenele mari de maruntis sunt doua : casterul si boaba de canepa. 

Nu spun ca nu vor intra si cateva fate la aceste momeli, dar in genere momelile acestea vor fi ignorate de pestii de talie mica acestia preferand viermi sau pinkies lasand casterii si canepa pentru mai tarziu, cand vor mai creste un pic. Sper ca am reusit sa fiu de folos celor interesati sa pescuiasca acest peste si voi reveni curand cu un nou articol in care voi descrie o tehnica inedita pe care o folosesc la pescuitul acestei specii si obtin rezultate aproape de fiecare data.

autor: Trout

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne