La pescuit in februarie

La pescuit in februarie

La pescuit in februarie

Exasperat de atata asteptare a gerului lui februarie, atat de necesar pentru o clasica partida la copca, cedez psihic si încerc o partida „la bologneza”, cu pluta culisanta, la o temperatura ce abia atinge -2°C. N-avem gheata pentru copca? Nu-i nimic, pescuim la adancime, acolo unde temperatura apei este mai ridicata si, implicit, pestii sunt mai vioi.
Pescuitul cu bologneza la mare adancime presupune, la fel ca în alte stiluri de pescuit, respectarea catorva reguli de baza si o dotare cu cateva accesorii specifice. Si iar ajungem la întrebarea: „Ce alegem?” Nimeni nu va va putea raspunde la întrebare, dar am o veste buna, recomandari sunt destule. Deci…

Bologneza recomandata trebuie sa aiba lungimea de 6 sau 7 metri, sa fie construita din carbon sau din carbon composit, sa fie compusa din 6 sau 7 tronsoane si cu actiune de varf, pentru o întepare energica si rapida. Credeti ca am terminat? Nici pe departe… Puterea acestor lansete trebuie sa fie cuprinsa între 5 si 25 grame pentru a permite si utilizarea unor plute mai grele ce va vor facilita lanseurile lungi. Si pentru ca n-ati vrea sa tineti în mana un bat „de-o tona”, alegeti bolognezele echipate cu inele SIC cu un singur picior, lung. Cele de calitate au pe trosonul din varf doua inele culisante cu rolul de a tine firul departe de bat pentru a evita lipirea firului de bologneza. 

Mulinetele folosite în acest stil de pescuit sunt mici si au o capacitate de încarcare a tamburului long cast de 100 m, pentru un fir de 0,16, respectiv 150 m pentru unul de 0,10. Daca vreti sa faceti o treaba buna, asigurati-va ca are greutatea cuprinsa între 60 si 180 grame si rotorul perfect echilibrat, este dotata cu sistem instant antirevers si frana lamelara, frontala. Daca tot dati banii, alegeti una cu trei sau cinci rulmenti, inclusiv în galet, pentru micsorarea frecarii firului si, la plecare, luati si tamburul de rezerva, de aluminiu sau carbon, dar, neaparat, cu buza titanizata.Vorbim de pescuit extrem, deci firele ce au în compozitie teflon vor face fata particulelor de gheata care vor actiona, precum un abraziv, asupra liniei; copolimerii combinati cu teflon vor ramane supli si-si vor pastra rezistenta la frecare si la nod, putand fi utilizate mai mult timp. Forfacul ales va fi unul care în testele de drill a rezistat la 5 sau 5,5 kg, are o rezistenta la rupere cuprinsa între 1 si 1,5 kg si un diametru de 0,10 sau 0,12 mm. Nu uitati de o caracteristica importanta: invizibilitatea în apa. Alegeti firele cu o culoare cat mai deschisa sau pe cele albe. 

Plutele potrivite pentru pescuitul la mare adancime sunt cele culisante, de tip creion, lestajul facandu-se în functie de adancimea apei. Astfel, pentru o adancime de 10 -12 m vom alege plutele ce au gramajul cuprins între 4 si 8 grame, pentru adancimile mai mici folosindu-se plute sub 3 grame. Fie ele din balsa, lemn sau material plastic, plutele trebuie sa aiba antene lungi, colorate în diferite culori, pentru a fi vizibile la distante mari, de 15 20 m. Lestarea plutei se face pana cand jumatate din penultima culoare marcata pe pluta ajunge la suprafata apei. Sa nu exageram, cei cu probleme de acuitate vizuala le vor lesta doar pîna la jumatatea penultimei culori si, chiar daca pluta este mai putin sensibila, este macar vizibila. Cui îi foloseste o pluta sensibila invizibila? Daca pescuiti noaptea, am o veste buna. Exista variante ale plutelor creion ce au incorporate un bec alimentat de o baterie cu siliciu. La montarea pe linie va recomand utilizarea suportilor cu agrafa pentru plute culisante pentru a putea schimba pluta fara a reface montura. Revenind la lestare, aceasta se va executa cu plumbi culisanti, singura alica de plumb fiind aceea folosita pentru semnalizare. Plumbii culisanti pot fi de tip bila, culisanti si cu aplicare rapida sau tip picatura cu tub din plastic. Pentru a evita ca nodul sa fie lovit de plumb va recomand folosirea margelelor din cauciuc. Pentru reglarea adancimii, daca pescuiti la temperaturi sub 0°C, folositi blocajul de ata pentru ca acesta va trece mai usor prin inele si nu va aluneca pe firul înghetat. Daca totusi veti folosi blocajele de cauciuc, verificati adancimea dupa fiecare captura si, daca nu vreti sa reglati la nesfarsit adancimea, marcati firul si aduceti blocajul în zona marcata. 

Nu uitati de carlige. Alegeti-le pe cele de culoare neagra sau rosie, subtiri, rotunde si cu tija lunga si, neaparat, ascutite electrochimic. Nu alegeti carlige mai mici de 16, dar nici mai mari de 12. Momeala, în acest sezon, e clasica: viermusi, larve si… chiar paste fainoase (cus-cus).
Cu gandul la urmatoarea partida la copca, savurati o iesire în aer curat… la bologneza.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Un comentariu la “La pescuit in februarie”

  1. Marian spune:

    Nu alegeti carlige mai mici de 16, dar nici mai mari de 12…
    Cred ca ati vrut sa spuneti: Nu alegeti carlige mai mici de 12, dar nici mai mari de 16…
    In rest FIR INTINS !

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne