Tehnici moderne de pescuit la crap (3)

 crap romanesc

crap romanesc

Rigul nu este totul. Trebuie facuta montura de pescuit asa ca in acest episod va voi prezenta cateva monturi pentru pescuitul crapului. Pentru ca nu mai pescuiti cu mai mult de 3 lansete, accesoriile pe care le folositi sunt mai putine dar trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Nu aveti voie sa faceti rabat la calitate nici la cel mai mic accesoriu.

Montura culisanta clasica este o montura foarte usor de realizat, cu putine componente. Un lest fixat pe un tub de silicon sau PVC, direct sau cu agrafa (poate fi un plumb sau un momitor) o biluta de cauciuc si un rig clasic (un carlig legat cu fir textil si cu vartej in capatul opus). Este o montura buna primavara cand crapii sunt inca lenti si fitosi.

Avantajul este ca pestele ia momeala si pleaca cu ea fara sa simta nici o greutate deoarece firul culiseaza prin lest.Lasati bambina mai jos, lasand firului o burta mai mare pentru ca pestele sa se poata deplasa nestanjenit pana interveniti. Necesita atentie si intepare rapida caci pestele poate lasa momeala oricand daca i se pare ceva in neregula. Aceasta montura mi-a fost recomandata de „crapistii ” de Dunare.

 

Montura semiculisanta este aceeasi montura ca cea descrisa mai sus, diferenta o constituie stoper-ul care se pune pe fir la circa 20 de cm in urma tubului. Cand pestele ia momeala (si pleaca cu ea) firul culiseaza pana la stoper, moment in care se produce un soc din cauza greutatii lestului. Daca raportul intre gradul de ascutire al carligului si greutatea plumbului este bun, inteparea este gata, altfel se produce o preintepare care oricum va ajuta foarte mult. 

Montura elicopter. Aceasta montura are avantajul reducerii numarului de incurcaturi ale rigului pe firul principal si cel al mobilitatii mari, foarte importante la scoaterea unui peste mare.

Realizarea. Avem nevoie de urmatoarele accesorii, un tub din silicon, un vartej de marime mare (1, 2) (obligatoriu vartejul va fi cu ochetii rotunzi si nu rombici), doua bile de plastic cu gaura avand acelasi diametru cu cel al tubului, o bila de cauciuc si o agrafa cu vartej. In unul din capetele tubului plasati vartejul intre cele doua bile de plastic, pe care le fixati cu super glue (atentie sa nu lipiti si vartejul) asand o distanta de circa 1 cm fata de capatul tubului si o distanta de circa 5 mm intre bile. De capatul liber al vartejului legati rigul cu carlig. Montura o puteti face direct pe firul principal sau mai bine pe un fir textil de cativa metri pe care il legati direct de firul principal. Treceti firul prin tub (carligul trebuie sa fie in partea dinspre lest) si legati-l de vartejul de la agrafa cu vartej. De agrafa prindeti lestul si montura este gata.

Puteti folosi si plumbii, facuti special pentru aceasta montura, care au din constructie vartejul montat pe un ax din plastic dur. Exista in magazine niste kit-uri numite Heli Beads, speciale pentru aceasta montura, problema lor este ca legatura dintre bile (tulip) este dintr-un plastic rigid care se fractureaza la primul peste, devenind inutilizabila.

Montura culisanta rigida (Kevin Nash) mi se pare cea mai buna montura, cea mai eficace la autointepare iar prin faptul ca in timpul drill-ului lestul devine culisant, cea mai sigura impotriva decrosarilor. Practic, dupa ce am incercat toate monturile, am ajuns sa pescuiesc in exclusivitate cu aceasta. O astfel de montura, daca este bine facuta, va va ajuta foarte mult si va reduce numarul rateurilor la intepatura, functionand cu orice fel si tip de momeala.

Realizare. Montura se compune din urmatoarele elemente, un rig, un lest, un clips KN, un conector conic din cauciuc (in lipsa puteti folosi si un ventil de bicicleta) si un tub din silicon (depreferinta maro inchis, verde inchis sau negru). PVC-ul nu este grozav deoarece e cam rigid si, ajuns pe fundul apei, nu se intinde ci sta in bucle pe care crapul le poate detecta. Treceti firul prin tubul din silicon, treceti pe fir conectorul si clipsul KN (cu partea subtire spre conector), apoi legati firul de vartej. Introduceti tubul de silicon in conector si fixati-l cu o picatura de super glue iar apoi impingeti vartejul in partea mai groasa a clipsului KN. Foarte important este ca vartejul sa stea fix in acest clips dar sa iasa la o smucitura mai puternica.
Montura cu momeala si nada foarte aproape. M-au tot batut la cap diversi pescari cum ca pe nu stiu ce balti merge numai la “bomba”. Cand ma gandesc la monstruozitatile alea cu multe carlige mi se ridica parul in cap. Am bagat la cap ideea si am testat-o in felul meu. Merge foarte bine dar nu o consider ca o solutie. O prezint in speranta ca daca un vizitator de-al meu practica acest pescuit urat (la bomba) si incearca aceasta varianta isi da seama de inutilitatea carligelor (…mai mult de unul).

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne