Tehnici moderne de pescuit la crap (2)

 

Ca o completare la cele spuse in primul episod, iata un sfat foarte important in folosirea rigului: un singur carlig pe montura.
Legarea rigului. Cea mai indicata este folosirea celebrului nod fara nod (knotless knot) pentru care sunt de urmat doi pasi usori. 

1. La capatul unui fir textil formati o bucla cu un diametru de circa 1cm, puneti firul in lungul tijei carligului, cu bucla inspre curbura, lasand o distanta de 1 cm plus diametrul momelii folosite intre capatul buclei si curbura carligului, treceti celalalt capat al firului prin ochetul carligului.


2. Matisati capatul lung al firului in jurul tijei carligului, peste firul cu bucla, in spire stranse una langa alta (la carligele cu tija scurta sau medie matisajul trebuie sa ajunga pana in dreptul varfului carligului) apoi intoarceti si firul, din nou, prin ochet, intotdeauna din spate spre fata, adica spre partea cu varful, eu repet ultima operatiune de doua ori, parandumi-se mai rezistent. De capatul lung al firului se va lega vartejul ce face legatura cu restul monturii.
Pentru o mai buna camuflare a firului textil va recomand vopsirea acestuia cu un marker maro sau verde inchis. Aceasta operatie va fi refacuta de cate ori este nevoie.
Acesta este rigul de baza, dar pentru folosirea diferitelor tipuri de momeli sunt si alte feluri de monturi.

 

Boilliesul flotant clasic. Se leaga un carlig cu tija lunga, pe firul din prelungirea nodului, inainte de a se face bucla pentru boillies, se introduce pe fir un varnis siliconic care se trage impreuna cu firul pe tija carligului si se face bucla. Cand vreti sa puneti boillie trageti varnisul spre ochetul carligului si astfel rigul ramane liber, puneti boillie-ul si trageti varnisul spre curbura carligului in asa fel incat sa blocati boillie-ul strans langa tija carligului in asa fel incat atunci cand este pus in apa tija carligului sa aiba o inclinatie de circa 45 de grade.

Boilliesul flotant cu elastic, este Legatura mea preferata, cea care mi s-a parut ca merge mai bine si da putine rateuri.
Se gaureste boilliesul cu un burghiu (de 3 mm), se trece cu croseta un elastic prin acesta. Se trece carligul prin ochiul format de elastic si se strange. Capetele elasticului se leaga intre ele, nodul format fiind suficient de mare pentru a fi folosit ca opritor. Boilliesul se pozitioneaza in asa fel incat, o data pusa montura in apa, tija carligului sa aiba o inclinatie de 45 de grade.
Montura clasica cu porumb. Montura clasica pe care am vazut-o in toate documentatiile arata ca si montura de boillies singura modificare fiind ca in loc de bilute se pun 2 pana la 4 boabe de porumb si apoi un opritor. Am incercat aceasta montura dar nu pare suficient de sigura, boabele desirandu-se destul de usor.

 

Varianta mea. Boabele de porumb au o pozitie foarte lejera si la orice incercare a pestelui de a le inghiti sau de a le scuipa carligul se intoarce cu usurinta si se agata. Practic cu aceasta montura numarul rateurilor este nesemnificativ. Legati un carlig, caruia ii lasati firul de par mai lung decat la boillies, (numai prin incercari veti putea determina lungimea optima), gauriti boabele de porumb cu un burghiu (daca este vorba de porumb uscat) si insirati-le pe fir, incap 2 – 8 boabe, dar aveti grija la marimea carligului, treceti bucla rigului peste varful carligului, peste contra si trageti ultima boaba peste nodul ochiului in asa fel incat bucla sa nu poata iesi cu usurinta. 

Rig pentru boabe de grau. Prin ochetul unui carlig treceti 2 fire sintetice foarte subtiri, intindeti-le in lungul tijei si peste ele matisati legatura carligului pana in dreptul varfului (veti avea un carlig cu 4 riguri) faceti cate o bucla pe fiecare fir (incercati sa fie cat mai egale) si trageti cu croseta maximum 4 boabe de grau pe fiecare, apoi treceti-le peste varful carligului si veti avea un guguloi de boabe care mascheaza foarte bine carligul dar cand un crap il apuca acesta iese foarte usor dintre boabe si isi indeplineste rolul.
Rig pentru viermusi. Pe tija unui carlig de crap matisati un fir mono de 0,08-0,12 mm iar la capatul acestuia legati un carlig de pescuit nr.18 (este mai usor sa faceti operatiunea invers), distanta dintre carligul nr. 18 si curbura carligului sa fie de 1-2 cm. Pe tija carligului de crap trageti un varnis siliconic, umpleti firul mono cu viermusi (pe care-i trageti prin carligul nr.18) si agatati acest carlig de varnisul de pe tija carligului mare.

– va urma –

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne