Pescuitul pe balti cu namol

Balta cu fund namolos

Balta cu fund namolos

Am descoperit o balta cu exemplare frumoase de crap, dar din pacate are si foarte mult namol.

Pescuitul crapului in ape cu substrat namolos poate fi un adevarat cosmar pentru multi pescari, cele mai mari probleme punandu-le prezentarea nadei in astfel de cazuri.
In fapt, dificultatea vine din scufundarea plumbului in patul de namol si implicit a monturii, ruinand orice sansa de a prinde un peste.
Este mai mult decat dificil a se evita scufundarea plumbului dar se poate  folosi un plumb ceva mai usor cu profil plat. Un alt amanunt este evitarea pe cat posibil a unei monturi sau a unui plumb inline, intrucat in ambele cazuri exista mari sanse sa se ingroape cu totul.

Un alt amanunt este lungimea monturii. In astfel de cazuri este de preferat folosirea unei monturi mai lungi, de aproximativ 30cm.
In ceea ce priveste nada, nadirea cu particule usoare sau boilies sparte ne va da un mic avantaj, aceastea penetrand mai greu stratul de namol datorita greutatii.
Ca momeala de carlig se poate folosi absolut orice dar sugerez ca inainte lansare sa se infiga un pufulet solubil in carlig. Acesta va taia mare parte din inertia aruncarii la aterizare, asezand montura intr-un mod natural pe substrat. Altfel spus, montura va pluti cca 10-20 de secunde, dupa care se va scufunda.
O alta alternativa este „lestarea” momelii de carlig cu un mic suport flotant – o jumatate de popup sau un bob de porumb flotant. Ca si in cazul pufuletelui, carligul tau va fi „greu” de ingropat in namol. Totusi, daca se opteaza pentru aceasta metoda, e bine venit un test in prealabil, intrucat pozitia ideala de prezentare este chiar deasupra substratului (1-3cm) … intr-un mic borcanel, arunca montura si vezi la ce inaltime se ridica.

In momentul aterizarii plumbului pe un substrat namolos, este inevitabila o oarecare tulburare a apei. In ape cu caracter static, norul format se va risipi greu, momeala fiind practic aproape imposibil de gasit. Incearca sa folosesti momeli extrem de vizibile.
O alta abordare folosita cu succes de multi din pescarii din Romania este folosirea unui boilies flotant/pop-up imbracat in pasta in totalitate sau partial. In cazul acesta se obtine atat vizibilitate maxima cat si o atractie rapida datorita pastei.

Asteptam parerile voastre pe FORUM

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne