Diverse tehnici de pescuit

Pescuitul stationar este fara indoiala cea mai practicata tehnica de pescuit, mai ales in perioada calda a anului. Numerosi pescari, uneori foarte tineri, si-au inceput ucenicia in ale pescuitului folosind aceasta metoda. Acesta este un tip de pescuit static, praticat intr-o zona pregatita printr-o amorsare prealabila, care sa grupeze pestii odata. Din aceasta tehnica, utilizata de la inceputul timpului, s-au dezvoltat altele. Acestea vin uneori de la englezi sau de la italieni si difera in functie de materialele utilizate, modurile de cautare stationare mai mult sau mai putin inguste, sau in functie de pestele cautat.

Pescuitul la Sheffield are peste tot un succes garantat. Este vorba de un pescuit stationar efectuat cu toata finetea, timp in care pescarul ramane in acelasi timp sarguincios si concentrat. Apele calme ale unui iaz ori ale unui lac prezinta un real interes pentru practicarea acestui tip de pescuit.
Pescuitul la Sheffield este o adaptare a pescuitului stationar. Acesta se practica cu o mulineta si o lanseta cu imbinare sau telescopica, cu inele sau telescopica. Aceasta ofera anumite avantaje:
– intr-un iaz nu prea adanc, al carui fund este in panta usoara, se gasesc adesea adancimi mai interesante la 20 – 30 de metri distanta de tarm
– departe de tarm, pestii sunt mai putin deranjati de zgomot si vor fi mai putini cei care ezita sa muste momeala.
– se pot prinde si pesti mari cu fire relativ subtiri si elastice, de tip scufundator (producatorii francezi il inscriptioneaza cu “anglaise”, cei italienii il noteaza cu “affondante”, iar producatorii englezi cu “sinking”), apoi datorita franei mulinetei, firului rezerva si actiunii parabolice a unei lansete bune pentru pescuitul la Sheffield.

Pescuitul la musca este fara indoiala pescuitul cel mai “ecologic”. Pescarul invata sa cerceteze ce se intampla sub apa si sa fie in ton cu legile naturii. Din aceste observatii, el va intelege ca va trebui sa imite perfect natura pentru a se putea declara profesionist in acest sport, pescuitul la musca! Si, cum lumea insectelor este extrem de variata, rabdarea sa in pregatirea mustelor si a altor nimfe il va transforma, an dupa an, intr-un veritabil artist. Acest stil de pescuit s-a dezvoltat in Marea Britanie, la Sheffield, insa s-a raspandit apoi in Europa si in intreaga lume. Deoarece lipsa carligelor este obligatorie atunci cand se practica pescuitul no kill, este fara indoiala chibzuit sa faceti acest gest marunt atunci cand nu doriti sa pastrati pestele capturat. Aceasta reprezinta, de asemenea, in contextul imputinarii pestilor intr-un curs de apa pe timp de seceta, un mod de a contribui la conservarea speciilor. Datorita absentei carligului, pestele va fi eliberat mai rapid si nu mai pastreaza urmele capturii.

Pescuitul cu lanseta – Aceasta tehnica de pescuit din Pirinei are in prezent numerosi adepti. Chiar daca se poate considera ca a aparut cu adevarat dupa razboi, originile sale sunt mult mai vechi, indiferent de ce nume purta in respectivele timpuri. Pescuitul cu o momeala naturala si faptul de a simti atingerea momelii de catre peste, au constituit marea descoperire a primilor pescari sportivi. Firul si carligul erau primitive, iar pluta a aparut mai tarziu, mult mai tarziu. De atunci, din generatie in generatie, mari pescari au contribuit la modernizarea acestei tehnici.
Pescarii de pastrav practica adesea aceasta tehnica de pescuit, insa aceasta poate fi utilizata si pentru alte specii de pesti. Ca momeala, se utilizeaza insecte, larve si viermi care se gasesc la marginea apei, care misca in apa carligul in cel mai natural mod posibil.

Pescuitul itinerant este pentru pescar un mod de a concilia pasiunea pentru pescuit si cea pentru mersul pe jos. Pescarul, cu o discretie totala, urmareste tarmul de pe luciul apei sau de-a lungul cursului de apa, acolo unde crede ca poate gasi pestele dorit sau pe care poate l-a observat deja dinainte. Acesta trebuie sa miste cat mai natural momeala pentru a parea vie, si astfel va simti atingerile pestilor direct prin lanseta si firul intins in permanenta.
Prin metoda aceasta se prind bibanul, stiuca. Acesti pesti rapitori salasluiesc mai ales la mal, ascunsi dupa busteni scufundati, dupa ierburi sau in locuri aglomerate, in asteptarea prazii. Cu lanseta in apa si momeala la indemana, pescarul da tarcoale. Dar acest tip de pescuit nu este eficient doar pentru pestii rapitori.

Pescuitul surfcasting – “Cautarea pestilor in val”, numita si “surfcasting”, se practica incepand de la tarm (nisip, stanca sua dig) si in special de pe o plaja cu nisip, cu o lanseta asezata pe verticala pe un tarus si cu o varga la care se ataseaza momeala. De oriunde ati pescui, materialul, uneltele si momelile sunt practic aceleasi. Pescuitul surfcasting consta in utilizarea unei lansete de fund, ingreunata cu plumb intre 50 si 200 g, apoi pescarului nu ii ramane decat sa astepte.
Pescuitul surfcasting ajuta pescarul sa intre in contact cu natura timp de zile ori nopti intregi. Rasariturile si apusurile de neuitat, cerul instelat, o mare adesea calma, sunt avantaje demne de luat in seama. Aflat in fata marii impreuna cu echipamentul sau, hrana, bauturi calde, haine la fel de calduroase, lumina, pescarul va astepta cu rabdare ca pestele sa muste momeala. Daca pescuitul itinerant poate fi practicat pentru prinderea pestilor mici (babusca, de exemplu), pescuitul surfcasting este in general practicat pentru capturi de pesti rapitori de la marginea elesteelor, a raurilor si a torentelor. Adesea, pescarii amatori de pesti rapitori utilizeaza in cautarea lor diverse momeli, naturale ori artificiale.

Pescuitul la bomba este o metoda care a aparut relativ recent. Pusa la punct de pescarii italieni pentru pescuitul de pastrav in iazuri, aceasta este inca marginala, in raport cu alte tehnici. Pescuitul la bomba iti permite sa pescuiesti departe de tarm, cu momeli naturale usoare, sa misti momeala de la distanta, si sa cercetezi cu precizie toate straturile de apa. Este o metoda extrem de eficienta in capturarea pastravilor din elestee sau lacuri de munte, insa tehnica intereseaza in prezent si pescarii de pesti rapitori precum stiuca sau bibanul, si uneori pescarii de la tarmul marii.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne