Snurul pentru pescuitul la musca artificiala (2)

3.Greutatea. Standardele snururilor folosite în pescuitul la musca au fost introduse de compania CORTLAND, reusindu-se astfel crearea unui sistem care sa echilibreze lansetele de musca cu snururile potrivite. Unitatea de masura a sistemul este grain (sistem de masura extrem de precis, 1 grain=0,0648 grame) si se refera la greutatea primilor 9,15 m ai snurului.

flytabel

Daca clasa snurului creste, clasa lansetei trebuie sa fie pe masura. În general, snururile de clasa peste #5 sunt folosite pentru lansarea la distanta mare a mustelor mari, în conditii de vant puternic.
4. Functia. Ca rezultat a peste 30 de ani de cercetari si testari, s-a reusit si clasificarea snurilor în functie de… functia lor. Astfel, au aparut marcajele F (floating=plutitor) sau S (sinking=scufundator) de pe ambalajele snururilor. Uneori apare I (intermediary=intermediar), acesta marcand o combinatie dintre un snur plutitor si unul scufundator, de cele mai multe ori varful fiind scufundator si capatul dinspre mulineta plutitor. Aceste snururi sunt folosite, în special, la pescuitul pe lac.
F (Floating-Plutitor). Standardul în pescuitul la musca este stabilit de snururile plutitoare, ca referinta avand pescuitul cu muste uscate. Acestea sunt cele mai comercializate snururi, avand cea mai mare varietate de culori si greutati. Se folosesc în cele mai diverse situatii, de la pescuitul clasic cu uscate si pana la cel cu nimfe lestate sau streamere, pe lac. Este cea mai buna alegere a oricarui începator, lanseurile fiind mult mai lejere.
S(Sinking-Scufundator). Multi dintre pescari nu înteleg modul de hranire al pestilor. Statistic, salmonidele, în special pastravul se hraneste în majoritatea timpului sub suprafata apei, hrana lor constand din nimfe, crabi, latausi sau emergeri deci, teoretic, mustele ar trebui sa ajunga în straturile inferioare.
Snururile scufundatoare sunt disponibile în diferite grade de scufundare, de la cele intermediare (Int/I) si pana la cele super-scufundatoare (Type V) care se scufunda „glont”. Rata de scufundare este masurata în inches per second fiind marcata si ea pe cutia snurului. Cel mai adesea, snururile scufundatoare sunt folosite la pescuitul pe lac sau la streamer pe rauri puternice.
5. Culoarea. Majoritatea producatorilor ofera o gama extrem de variata de culori pentru snururile pe care le fabrica, acestea fiind, în general, culori puternice, usor de remarcat, rosu, albastru sau verde, dar si transparente.
Alegerea culorii snurului tine strict de preferintele pescarului, cu o singura exceptie…. În cazul în care tinta o reprezinta pestii deosebit de speriosi, asa cum sunt cei din barajele de acumulare sau din lacurile alpine cu apa cristalina, se recomanda folosirea snururilor transparente.
Alegerea snurului în functie de situatie

Pentru a exemplifica, am ales pentru prezentare snururile din gama VISION. În momentul de fata, cei de la VISION acorda o deosebita atentie gamei lor de snururi, noile modele primind calificative foarte bune din partea profesionistilor si instructorilor de casting din întreaga lume. În Europa se bucura de o atentie deosebita din partea pescarilor datorita atat calitatii, cat si a… preturilor, rivalizand fara probleme cu brand-urile americane.
Vom face un studiu de caz asupra a patru modele din gama VISION, ATTACK, TARGET, PRESENTATION2 si EXTREME DISTANCE, din fiecare alegand modelul WF-3-F, cu exceptia lui EXTREME DINSTANCE, din care am ales varianta Intermediar / Plutitor WF-5-I/F.

ATTACK este snurul cu cel mai bun raport calitate-pret existent pe piata. Avand profil WF, cu el lanseurile vor fi o placere înca de la prima utilizare. Snurul este foarte moale si are o flotabilitate excelenta, lungimea sa (25 de metri) asigurand posibilitatea executarii oricarui tip de prezentare, indiferent de stilul de lansare. Fara memorie, chiar si la temperaturi scazute si foarte subtire pentru clasa sa, ATTACK reprezinta cea mai buna alegere pentru începatori, indiferent daca pescuiti sub cascade înspumate sau pe vreun lac montan. Culoarea verde îl face vizibil indiferent de conditiile meteo.

 

autor: Adrian Vlasiu

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne