Despre firele fluorcarbon

Fluorcarbon

Fluorcarbon

Fluorcarbonul este singurul fir capabil sa refracte particulele luminoase ceea ce il face virtual invizibil in apa indiferent ca pluteste pe suprafata apei , e semiscufundat sau scufundat . Indiferent cat de limpede este apa – e invizibil. 

Caracteristica principala care-l deosebeste de un monofilament clasic , este ca fluorocarbonul este mult mai tare ca textura, ceva mai „teapan” , ceea ce il face mai greu de legat pe carlige sau vartejuri . Un nod perfect se impune pentru evitarea surprizelor. 
Umezirea nodului cu saliva in momentul final al executiei si tragerea usoara evita strangularea liniei si slabirea rezistentei nodului cu peste 50% , motivul rupturilor in timpul drillului. 

Un fir de 0,20 e destul de dificil de legat . Se impune atentie si in nici un caz nu recomand Super-Glue pe noduri metoda folosita de unii crapari pentru intarirea nodurilor. Nu se ataseaza nici un fel de greutati , bile de plumb , etc. Rezistenta la abraziune nu este punctul forte , in opinia mea , a acestui fir. 

Nu are memorie , deci rezistent la intinderi bruste si repetate , nu cedeaza la muscaturi violente , diametrul si rezistenta la rupere sunt corect calculate , ceea ce nu se poate spune despre anumite branduri de mono . Informatiile tehnice in anumite cazuri sunt departe de a fi reale . Pescarii de crap care pescuiesc folosind tehnici moderne , si prefera fluorocarbonul la confectionarea forfacelor , in monturile de tip pop-up , folosesc un fel de chit 4-5 cm deasupra carligului , pentru a mentine forfacul pe fundul lacului si numai bila cu carligul suspendate. 

Chitul acesta este de fapt o pasta din pilitura de fier cu un liant . Arata ca o pasta metalica , care in contact cu apa se intareste si se ingreuneaza actionand ca o greutate de plumb . Afara din apa revine la textura initiala putand fi indepartata de pe fir fara probleme , e ca o plastilina . Compusul se numeste Critical Balance Putty , se gaseste in magazinele Gardener Tackle (sau pe net) si a fost creeat special pentru a putea fi folosit in conjunctie cu forface de fluorocarbon . 

Atasarea greutatilor clasice de plumb pe un asemenea fir este nepermisa sau……deosebit de riscanta . Din firul descris aici nu se confectioneaza linii intregi , ci numai forface sau leadere . Din cauza procesului de fabricatie destul de complicat si a polimerilor destul de scumpi la achizitionare , fluorocarbonul e cu mult mai scump decat un fir obisnuit . 

Daca un mono de calitate medie costa cam 4 euro , o rola de fluorocarbon nu scade sub 10 euro . Una de super calitate ajunge si la 15 euro/100m . 

In ciuda acestui fapt , datorita propietatilor superioare unui mono clasic , acest fir a cucerit tot mai multi adepti . Personal il folosesc cu incredere la pastrav , in diametre intre 0,14 si 0,18 . Daca il gasiti si vreti sa-l incercati , atentie la noduri !

autor : Trout

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne