Monturi crap cu naditoare

Monturi crap cu naditoare artizanale sau bricolate , folosite si astazi

Montura pentru crap , tip ” Placuta “ – Este o montura semiculisanta , folosind ca platforma o placuta de plumb . Aceasta placuta are atat rol de momitor , baza de prindere pentru fir si carlige , cat si rol de greutate pentru facilitarea aruncarii . Placuta de baza poate fi realizata de orice pescar fara prea mare dificultate . 

Cu ajutorul unui ciocan se poate modela o bucata de plumb in placuta de dimensiuni mai mari . Apoi folosind un foarfec , decupam placuta in forma dorita , avand grija ca aceasta sa fie cu 1 -2 cm mai mare . Urmeaza modelarea finala , conform schitei . Pentru cele doua carlige alegem un fir textil care are marele avantaj ca in contact cu apa devine moale si se muleaza usor. Carligele vor fi din acelea pentru crap , de marimea 4`- `6 . Prezentarea monturii pe fund este intodeauna cu nada in sus , datorita centrului de greutate care este excentric . Carligele se ascund partial in nada . Materiale folosite: placuta de plumb , fir textil , doua carlige pentru crap , un vartej .

La pescuit , in placuta se pune mamaliga , iar ca momeala se folosesc rame , boabe de porumb , buchet de vermusti , momeala adecvata sezonului . 

Cu mici adaptari montura poate fi folosita cu succes si la pescuitul carasului , platicii , etc .

Montura pentru crap , tip ” Momitor “ – O montura simpla si ieftina . Momitorul cu arc si plumb , prevazut cu un tub prin care culiseaza linia este un accesoriu usor de gasit . Ultimul segment al liniei este din fir textil . Si in acest caz prezentarea monturii pe fund , este cu nada si momeala in sus . Montura este semiculisanta , distanta fiind stabilita de distanta dintre cele doua vartejuri . 

Materiale folosite: Un momitor culisant , doua vartejuri si un carlig pot deveni o montura foarte eficienta la pescuitul crapului.

Cu mici adaptari montura poate fi folosita cu succes si la pescuitul carasului , platicii , etc .

Observatii : Aceste monturi folosite la pescuitul crapului , sunt indicate pentru zonele cu fund fara namol .

Am prezentat anterior doua monturi pentru crap ( si caras ) folosite in zone in care fundul apei nu este namolos. Ce se intampla atunci cand suntem intr-o zona namoloasa? Schimbam montura.

Pentru pescuitul crapului in zonele namoloase , putem folosi alte trei monturi , la fel de usor de realizat si la fel de eficace . 

montura cu momitor crap caras

Prima o montura “momitor” , formata dintr-un momitor arc strabatut de un tub . Pe tubul respectiv culiseaza un fir textil care are atasat  un carlig pentru crap , nr. 4` – 6` . Nada se indeasa pe momitor iar carligul nu se va afunda in namol. Important este ca naditorul nu are plumb ,pentru a nu se afunda in namol.Puteti ingloba diverse pietricele in amestecul de nada in momentul in care puneti nada pe arc. Acestea vor adauga greutate pt a putea lansa si daca amestecul de nada incepe sa se disperseze acestea vor cadea pe fundul apei ,dar ce e important , montura nu se va afunda in namol

Montura cu tub antitangle ” tubul antirasucire ” . Pozitionarea momitorului pe tub si principiul de functionare sunt si ele diferite .  Montura semiculisanta si foarte fina . 

montura cu momitor crap caras 2

 

Mamaliga ca nada sau momeala pentru pescuitul crapului se face astfel : 5 parti malai (nu grisat) , 2 parti faina de grau , 1 parte gris fin . Amestecam toate componentele cu putina apa , apoi facem galuste din acest amestec . Galustile se scufunda in apa clocotita si se fierb . aproximativ 25 de minute , pana se ridica la suprafata . 

 

Dupa ce se racesc , se dau prin masina de tocat si pasta obtinuta o amestecam cu putina apa din fiertura , pana ajunge ca plastelina . La framantarea finala se pot adauga atractanti , specifici sezonului in care pescuim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ULTIMELE ARTICOLE

Danny Fairbrass

Danny Fairbrass este un cunoscut pescar britanic și fondator al companiei Korda Developments Limited, specializată în echipamente de pescuit de înaltă calitate și accesorii. El

MAI DEPARTE »

KEN TOWNLEY

În lumea pescuitului de crap, puține nume sunt la fel de sinonom cu excelența și inovația precum Ken Townley. Considerat un pionier în acest sport,

MAI DEPARTE »

Tim Paisley

Tim Paisley este o figură recunoscută și respectată în lumea pescuitului la crap, în special în Marea Britanie. Este cunoscut nu doar pentru abilitățile sale

MAI DEPARTE »