Monturi crap cu naditoare artizanale sau bricolate , folosite si astazi
Acest articol este destul de vechi dar a fost pastrat pe site pentru cei curiosi sa afle ce monturi se foloseau inainte de aparitia accesoriilor moderne dedicate pescuitului
Montura pentru crap , tip ” Placuta “ – Este o montura semiculisanta , folosind ca platforma o placuta de plumb . Aceasta placuta are atat rol de momitor , baza de prindere pentru fir si carlige , cat si rol de greutate pentru facilitarea aruncarii . Placuta de baza poate fi realizata de orice pescar fara prea mare dificultate .
Este precursoare a momitorului plat folosit la feeder in prezent
Cu ajutorul unui ciocan se poate modela o bucata de plumb in placuta de dimensiuni mai mari . Apoi folosind un foarfec , decupam placuta in forma dorita , avand grija ca aceasta sa fie cu 1 -2 cm mai mare . Urmeaza modelarea finala , conform schitei . Pentru cele doua carlige alegem un fir textil care are marele avantaj ca in contact cu apa devine moale si se muleaza usor. Carligele vor fi din acelea pentru crap , de marimea 4`- `6 . Prezentarea monturii pe fund este intodeauna cu nada in sus , datorita centrului de greutate care este excentric . Carligele se ascund partial in nada . Materiale folosite: placuta de plumb , fir textil , doua carlige pentru crap , un vartej .
La pescuit , in placuta se pune mamaliga , iar ca momeala se folosesc rame , boabe de porumb , buchet de vermusti , momeala adecvata sezonului .
Cu mici adaptari montura poate fi folosita cu succes si la pescuitul carasului , platicii , etc .
Montura pentru crap , tip ” Momitor “ – O montura simpla si ieftina . Momitorul cu arc si plumb , prevazut cu un tub prin care culiseaza linia este un accesoriu usor de gasit . Ultimul segment al liniei este din fir textil . Si in acest caz prezentarea monturii pe fund , este cu nada si momeala in sus . Montura este semiculisanta , distanta fiind stabilita de distanta dintre cele doua vartejuri .
Materiale folosite: Un momitor culisant , doua vartejuri si un carlig pot deveni o montura foarte eficienta la pescuitul crapului.
Cu mici adaptari montura poate fi folosita cu succes si la pescuitul carasului , platicii , etc .
Observatii : Aceste monturi folosite la pescuitul crapului , sunt indicate pentru zonele cu fund fara namol .
Am prezentat anterior doua monturi pentru crap ( si caras ) folosite in zone in care fundul apei nu este namolos. Ce se intampla atunci cand suntem intr-o zona namoloasa? Schimbam montura.
Pentru pescuitul crapului in zonele namoloase , putem folosi alte trei monturi , la fel de usor de realizat si la fel de eficace .
Prima o montura “momitor” , formata dintr-un momitor arc strabatut de un tub . Pe tubul respectiv culiseaza un fir textil care are atasat un carlig pentru crap , nr. 4` – 6` . Nada se indeasa pe momitor iar carligul nu se va afunda in namol. Important este ca naditorul nu are plumb ,pentru a nu se afunda in namol.Puteti ingloba diverse pietricele in amestecul de nada in momentul in care puneti nada pe arc. Acestea vor adauga greutate pt a putea lansa si daca amestecul de nada incepe sa se disperseze acestea vor cadea pe fundul apei ,dar ce e important , montura nu se va afunda in namol
Montura cu tub antitangle ” tubul antirasucire ” . Pozitionarea momitorului pe tub si principiul de functionare sunt si ele diferite . Montura semiculisanta si foarte fina .
Mamaliga ca nada sau momeala pentru pescuitul crapului se face astfel : 5 parti malai (nu grisat) , 2 parti faina de grau , 1 parte gris fin . Amestecam toate componentele cu putina apa , apoi facem galuste din acest amestec . Galustile se scufunda in apa clocotita si se fierb . aproximativ 25 de minute , pana se ridica la suprafata .
Dupa ce se racesc , se dau prin masina de tocat si pasta obtinuta o amestecam cu putina apa din fiertura , pana ajunge ca plastelina . La framantarea finala se pot adauga atractanti , specifici sezonului in care pescuim.