Cresterea ramelor rosii pentru pescuit se refera la Dendrobaena Veneta , sau Eisenia foetida. Ambele sunt rame rosii si sunt excelente la pescuit.
Ce mananca ? Celuloza, modificata in intestinele ierbivorelor sau de catre mucegaiuri si bacterii. Pot fi crescute in galeti de var lavabil, cat mai mari, neaparat cu capacele originale perforate cu cateva sute de gauri de 2-3 mm.

Pot fi crescute si in asa numite „ferme de rame”
Se recomanda sa se aseze pe fundul recipientilor bucati mici de carton grofat( carton rupt cu mana), umezite, cativa centimetri( vre-o 5-10).
Acela va fi stratul ce se numeste ” pat” , in care se vor refugia ramele cand au nevoie. Deasupra patului se aseaza mancarea. Ce mananca ramele, am mai spus, celuloza. Adica compost, adica balegar de cal sau vaca, care a stat in soare, s-a oxidat, s-a inegrit si s-a transformat partial in pamant.
Am recoltat balegarul de pe unde au pascut animalele, daca nu era uscat l-am lasat sa se usuce ( prin uscare dispare mirosul dezagreabil), apoi l-am pus la soare, in saci de palstic, cu multa apa.
Conditiile de transformare a balegarului in compost sunt: caldura, umiditate ridicata( nu excesiva),aerisire. Cand e descompus, dupa 2-3 saptamani de ” tratament” , mirosul pe care il simtiti e cel de pamant . Acum se poate folosi la hrana ramelor sau la fel de bine la gradinarit.
Cateva cuvinte despre rame. Nu suporta sub nici o forma soarele, caldura peste 30 grade, frigul sub 1 grad, lipsa umiditatii. Deci, un beci ( totusi e cam frig in beci), o magazie adapostita sau o gramada mare de tot de balegar, stropita den belsug cu apa.
Cum se inmultesc? Pot si singure, dar mai bine la gramada. Daca le vedeti stranse in ghem, lasati-le in pace, sunt pe drumul cel bun. Se inmultesc prin depunerea unui ou de 2-3 mm, cafeniu, din care iese o singura rama. Bine ca aceste oua apar cu frecventa de unul la 2-3 saptamani.
Cresc destul de repede, daca nu ma insel ating maturitatea sexuala in max 6 luni, ciclul complet de viata intinzandu-se la 2-5 ani. De mancat mananca bine, hranirea fiind puternic influentata ( ca de altfel metabolismul) de temperatura mediului in care traiesc. Sub 10 grade devin lente, sub 5 devin inerte, sub 1 grad mor.
Mananca cu atat mai bine cu cat este mai cald( pana in 30 grade). Cat mananca? MULT! cu cat sunt mai multe, cu atat mai des trebuie hranite. Cum se face hranirea? In recipientul pe care il folositi, dati la o parte pamantul folosit( cat mai adanc), in spatiul creat introduceti compostul nou.
Compostul e consumat atunci cand are consistenta nisipoasa, de fapt cand e format din granule de 1-2 mm, rezultat al hranirii ramelor.Nu uitati sa adaugati apa, totusi pamantul nu trebuie sa fie cleios sau mlastinos, adica sa balteasca apa. Pentru asta, o gaura mica sau o taietura fina in fundul galetii e de real folos.
Intr-un vas mai incapator, se poate lucra mai bine la schimbarea pamantului. Se aduna tot pamantul ( si ramele intr-o parte a vasului) in spatiul liber se indeasa compostul nou. Ramele vor avea grija singure sa migreze in restaurantul astfel creat. Dupa 3 saptamani se scoate pamantul ” granulat”, in care au stat ramele pana atunci.