Racheta de nadire

Ce este racheta de nadire ?

Racheta de nadire sau spomb este un accesoriu esential pentru transportarea la distanta a unei cantitati de nada care nu este sub forma de bulgari (seminte , boilies intreg sau sfaramat ,pelete , alune tigrate etc)

Ce avantaje are racheta de nadire ?

Ne ajuta sa nadim la punct fix (daca folosim clipsul mulinetei)
Ne ajuta sa nadim cu cantitati aproximativ egale de nada
Putem nadi la distanta mare acolo unde nu este permis plantatul cu navomodel

Pentru a putea folosi o racheta de nadire , exista lansete speciale numite Spood-Rod. Sunt lansete de 3,60 metri cu actiune parabolica, avand testul de curbura intre 4 si 5 livre, iar inelul din varf si cel de plecare sunt supradimensionate.

La reusita unor lanseuri cat mai precise si mai lungi,contribuie folosirea unui inaintas textil care este foarte rezistent si care preia socul lansarii. (in cazul folosirii unui fir monofilament, puterea de aruncare a lansetei este redusa de intinderea acestui fir si se reduce considerabil distanta la care putem arunca).

La nadirea cu racheta trebuie evitata incarcarea cu nada aderenta sau cu pelete inmuiate deoarece vor ramane lipite de pereti si nu se va face o golire eficienta; totodata nu incarcam racheta la capacitate maxima pentru ca daca facem acest lucru , in partea incipienta a aruncarii vom pierde o parte din nada si nu avem eficienta maxima (se incarca numai 2/3 din capacitatea maxima).

Vezi si articolul despre echipamentul de nadire recomandat de Fox International

Un amestec bun pentru racheta de nadire ar fi boiliesurile cu diametru mai mic, porumb si canepa pentru a incarca racheta cat mai eficient si a nu ramane spatii goale intre bile.

Cel mai recomandat este sa se verifice aproape de mal de cat timp are nevoie racheta sa se goleasca, deoarece la distanta mare este imposibil sa ne dam seama cand racheta s-a golit si se poate lasa cateva secunde in plus inainte de a o recupera.