Reteta Boilies Birdfood

Reteta boilies birdfood  recomandata drept nada si momeala pentru crap avand la baza seminte .

Este o reteta recomandata pe perioadele mai calde intrucat nu e bogata in proteine si este pe placul crapului in aceste perioade in care nu cauta mancare cu valoare proteica ridicata. Este bogata in carbohidrati si aduc un aport energetic ridicat (asa cum fac cerealele in alimentatia umana)

Reteta de boilies de mai jos este destul de veche si poate fi actualizata sau transformata in reteta pentru boilies solubil prin inlocuirea cantitatii de oua cu lapte de porumb. 

Datorita faptului ca sunt cantitatile date in procente , poti folosi o masura mai mica ( de exemplu un paharel mai mic ) si prepari o cantitate mica pentru efectuarea unor teste privind rularea , si comportamentul ulterior cand boiliesurile incep sa se mai usuce . 

Dupa ce ajungi la consistenta si duritatea dorita poti prepara o cantitate mai mare cu care sa incepi efectiv sa pescuiesti sau sa faci campanii de prenadire , sau nadire efectiva cand ajungi pe balta . 

Ingredientele folosite in aceasta reteta de boilies , le poti  desigur inlocui , dar ai grija sa respecti scopul retetei 

Mai jos cateva lamuriri despre cum sa termenii folositi (in cazul in care esti incepator )

Ce inseamna consistenta boiliesului ?

Consistenta se refera la cat de maleabil este astfel incat sa il putem rula si transforma in boilies cu ajutorul mesei de rulat boilies

Ce insemna birdfood , folosit la preparea boiliesului ?

Termenul birdfood e folosit alternativ pentru mancarea pentru pasari de apartament (sa incetatenit asa pt ca e mai scurt si mai repede de pronuntat) In general sunt seminte de mici dimensiuni in procente diferite

Cat de mult lapte de porumb sa pun la boiliesul solubil ?

Pleci de la minim astfel incat sa inceapa sa se lege mixul si maresti cantitatea avand grija ca daca pui prea mult lapte de porumb , amestecul incepe sa se lipeasca de masa de rulat in timpul prepararii sau nu poti arunca la distante lungi cu cobra pt ca nu aluneca

Care este scopul unei retete de boilies ?

In afara de scopul primordial (sa fie pe gustul crapului ) in general retetele de boilies urmaresc un scop : sa fie dure sau mai moi , sa aiba o anumita aroma sau sa aiba o anumita valoare nutritiva , sa fie usor digerabile , sa atraga prin ingrediente sau prin arome sa poti arunca boiliesul la distante mari , sa dureze mai mult sau mai putin in contact cu apa din balta… lista poate continua dar cred ca ai inteles principiul

30%-gris 
10%- malai 
20%-soia (poti lua de la supermarket sau de la magazine cu mancare pentru animale de curte )
10 %-lapte praf 
20 %-seminte de canari ,putin prajite si macinate 
10 %-crochete de pisici macinate  
La un kg de mix :

1 lingurita sare 
1 lingurita piper praf 
2 lingurite boia dulce 
2 lingurite scotisoara 
2 linguri de zahar dizolvat si pus peste oua 
3 linguri aroma praf sau intre 6 si 15 ml. aroma lichida in functie de durata partidei
10 ml aminoacizi de la magazinele veterinare care sunt ceva mai ieftini decat Multimino , Minamino,etc si la fel de buni. 
10 ml ulei de masline sau floarea soarelui. 

Te invit sa lasi mai jos parerea ta despre aceasta reteta , sau daca vrei sa o pui in practica si e ceva ce nu ai inteles bine poti adresa intrebari ! 

Spor la rulat si Fir Intins !

In general daca esti la inceput cu incercarile de a prepara propriile boiles-uri mergi pe un principiu general valabil „PLEACA DE LA SIMPLU LA COMPLEX”

Incearca sa iti stabilesti un obiectiv principal si sa adaugi pe parcurs schimbari , cate una o data , pentru a putea observa efectul . Teoretic ar trebui sa testezi diverse schimbari in aceeasi partida si pe aceleasi locuri pentru a putea elimina din ecuatie cat mai multe variabile (vremea , apetitul crapilor , locul de pescuit , etc)

In aceeasi partida sa testezi pe 2 lansete aruncate la distanta identica , 2 boiliesuri diferite (la care ai schimbat doar aroma de exemplu , dar ai lasat compozitia identica). e un exemplu doar ca sa te fac sa intelegi principiul .

Nu e simplu sa testezi si sa ajungi in final la rezultate multumitoare dar vei avea o satisfactie in plus , daca vei prinde crap cu propria ta reteta de boiliesuri .

Ca sa fim realisti , de multe ori avem impresia ca nadele sau momelile din comert au preturi mari sau nejustificate , dar avand in vedere testele facute (timp consumat , ingrediente , retete testate…. etc ) de multe ori acestea isi justifica pretul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.