Confectionarea rotativelor – Paleta

 

Multi dintre pescarii care practica pecuitul cu artificiale cred ca s-au gandit sa incerce sa-si confectioneze singuri nalucile. Spre deosebire de confectionare voblerelor, cea a rotativelor este mai simpla si se poate efectua intr-un timp mai scurt. Satisfactia este mult mai mare atunci cand pestele este prins cu o naluca facuta de tine. In acest set de articole o sa incerc sa descriu pas cu pas procesul de confectionare artizanala a rotativelor , cat si a partilor care compun o rotativa.

 

Pentru a putea confectiona o rotativa, avem nevoie de urmatoarele componente :

-Paleta ;
-Calaretul este piesa care culiseaza pe axul rotativei si de care este prinsa paleta ;
-Axul rotativei care este confectionat din sarma otelita, de preferinta inoxidabila ;
-Margeaua metalica , se afla deasupra corpului si sustine calaretul ;
-Corpul care are o forma cat mai aerodinamica si ii da greutate rotativei ;
-Ancora ;

In acest articol vom discuta despre prima componenta a rotativei – paleta

Paleta este facuta din tabla de diferite grosimi . Grosimea tablei variaza in functie de marimea paletei, astfel incat la palete mici vom folosi tabla mai subtire, iar la palete mai mari vom folosi tabla mai groasa :

Pentru rotative nr 0,1,2 merge tabla de 0.4- 0.5 mm ,iar pentru rotative nr 3,4,5 merge tabla de 0.5-0.8 mm. Daca folosim tabla prea groasa la palete mici acestea nu se mai invirti, iar daca folosim tabla prea subtire la palete mari acestea se vor invirti haotic si prea departat de axul rotativei. Cea mai buna tabla este cea de cupru pentru ca este mai moale si se poate arginta. Deocamdata eu folosesc tabla de inox si alama.Cea de inox nu va sfatuiesc sa o folositi ptr ca este foarte tare,si eu am sa renunt la ea cind voi gasi o metoda de argintare.’ (negreapetru –forum.pil.ro)

Ambutisarea este comprimarea la rece sau la cald a bucatii de metal pentru a-i da o forma dorita. Cand ne pregatim pentru ambutisarea paletei trebuie sa luam in calcul 2 aspecte foarte importante care influenteaza decisiv evolutia paletei :

1. O concavitate prea exagerata a paletei face ca aceasta sa se invarta prea aproape de axul rotativei sau chiar sa nu se invarta. 
 2. O concavitate foarte mica sau aproape inexistenta face ca paleta sa se invirta haotic si mult prea departat de axul rotativei.

concavitate

Inca un aspect foarte important care tine de functionarea corecta a unei palete este ca in momentul in care paleta este pusa pe o suprafata plana (masa, geam .. etc) toate marginile acesteia trebuie sa atinga suprafata plana . In termeni geometrici , marginile paletei trebuie sa formeze un plan . Aveti un exemplu in poza de mai jos.

Inainte sa trecem la confectionarea paletei o sa facem o mica paranteza si o sa va explic cum puteti sa faceti matrita pentru ambutisat tabla : Luati o cutie de conserva , preferabil una care are capac cu cheita. 

Umpleti cutia de conserva cu bucati de plumb si o puneti pe foc sa se topeasca.

Indepartati impuritatile cu o lingura si apoi lasati plumbul sa se raceasca.

Acum aveti nevoie de un panson care a fost modificat la strung sub forma unei parti dintr o sfera. Puteti sa folositi foarte simplu si o bila foarte mare de rulment.

Cu ajutorul unui ciocan loviti pansonul in mijlocul plumbului pana se va face o adancitura de forma unei semisfere.

Pentru a ambutisa o paleta introduceti paleta in matrita si bateti cu pansonul sau cu bila de rulment.

In acest articol vom prezenta doua metode de confectionare a paletelor acasa .

Metoda 1 : Prima metoda, este cea pe care o folosesc eu la confectionarea paletelor de rotative , dar si a oscilantelor. Este mai migaloasa dar nu necesita matrite sau componente greu de procurat. Pentru inceput vom avea nevoie de urmatoarele scule :

Foarfeca de tabla ;
Ciocan din teflon, cauciuc sau lemn ;
Un dorn din fier dur pentru punctarea tablei inaintea gauririi ;
Paleta care trebuie copiata ;
O bucata de tabla din care vom face paleta ;
Un ac de cusut (cel mai mare pe care il gasiti) ;
Pila de fier ;
O matrita foarte simpla pentru ambutisarea paletei ;

Bormasina ;
Burghie de metal ;

Dupa ce am prezentat sculele vom incepe procesul de confectionare a paletei:

Cu ajutorul acului trasati forma paletei pe care doriti sa o copiati.

Decupati paleta pe urmele trasajului.

Piliti marginile dupa taiere. Cu ajutorul uni dorn ascutit punctati exact locul unde trebie gaurita paleta.

Prima gaurire o faceti cu un burghiu mic apoi largiti gaura cu burghiul care va da diametrul gaurii finale. Cu ajutorul unui burghiu mai mare indepartati excesul de metal obtinut in urma gauririi.

Ambutisati paleta cu ajutorul matritei.

Dupa ce indoim paleta, forma acesteia nu este una corecta deoarece cum am spus mai sus , cand paleta este asezata pa masa , toate marginile acesteia trebuie sa atinga masa. Cu un ciocan de teflon sau de lemn va trebui sa lovim usor doar pe margini pana cand acestea vor atinge planul drept in toata lungimea lor.

Indreptati marginile paletei cu ajutorul ciocanului de teflon.

Asa va trebui sa arate paleta dupa ce marginile au fost indreptate.

Rotativa construita cu paleta facuta in acest articol.

Folosind aceeasi metoda puteti sa faceti palete dupa modele desenate sau scoase la imprimanta. In linkul de mai jos aveti un document word cu forme de palete pentru rotative. Formele sunt la scara 1:1 , voi trebuie doar sa aveti imprimanta setata pentru pagini A4 ( Control panel-> Printer and Faxes-> Click dreapta pe imprimanta-> Printing Preferences , apoi cautati setarile pentru tipul de foaie )

 

Forme de palete in format Word

Metoda 2 : A doua metoda de confectionare a paletelor este prezentata de negreapetru pe forumul nostru. Aceasta metoda este mult mai simpla si paletele vor fi confectionate foarte repede , dar necesita o matrita care este destul de complicat de confectionat. Pentru a construi aceasta matrita trebuie sa mergeti la un strungar priceput, dar odata facuta veti putea face palete de rotative pe banda rulanta. O sa il citez pe negreapetru :

In primul rind trebuie sa va confectionati matritele.Acestea se fac din otel special(calit)din 2 sau din trei astfel de placi cu o grosime de aprox 10 mm,in care se taie forma pe care vrem sa o dam paletei.Placile sint prinse intre ele cu suruburi in toate cele patru colturi.Pansonul (sau matrita propriu zisa) se face din acelasi otel,iar forma lui este exact ca cea din placi.El trebuie sa intre destul de greu in locasul din placi.Partea de atac a matritei o facem rotunjita ptr a forma concavitatea paletei.

Rezultatul este unul profesional.

O metoda mult mai simpla este sa cumparati palete gata facute. La noi in tara nu stiu daca se gasesc , iar daca intr un final gasiti, cred ca preturile sunt destul de mari. Eu am cumparat de pe Cabelas.com palete de diferite dimensiuni , finisajul este impecabil si pretul este unul foarte bun calculat pentru o paleta , dar dezavantajul este ca trebuie sa cumparati un minim un set de 100 de palete . Sunt diferite persoane care fac comenzi frecvente pe Cabelas.com si cer comisioane cuprinse intre 25% – 40% , dar va scapa de foarte multe batai de cap.  In pozele de mai jos puteti sa vedeti cum arata unele palete comandate de pe Cabelas:

Daca aveti intrebari sau vreti sa discutati despre constructia rotativelor va asteptam pe forum.

sursa: pil.ro

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne