Momeli folosite la pescuitul somnului pe Dunare

Somnul de Dunare

Somnul de Dunare

Ce momeli folosesc pentru pescuitul somnului la Dunare ?

Ramele
Momeala cea mai la indemana si aproximativ ieftina este rama. Lungi, atingand deseori 30-40cm, de o grosime considerabila si culoare negru-verzui, pescuite atat in buchet (2,3,4 rame) cat si individual, ramele serpesti sunt momeala perfecta pentru somnii de dimensiuni medii. Asta nu inseamna ca un somn de 30kg nu „gusta” asa ceva.
Desi mai greu de gasit, fiind prezente in special in zonele namoloase, cu stufaris sau radacini de copaci,  merita efortul de a le avea intr-o partida de pescuit la somn, fie si numai de 24 de ore.
Dezavantajul major consta in faptul ca atractivitatea lor nu se opreste la somn, fiind mai mult decat sigur ca vei fi ciugului de armata de platici, babusti si alte specii de albitura.

Lipitorile
La fel de folosite sunt lipitorile. Unii le folosesc exact cum le gasesc si le aplica pe carlig ca pe rame, altii dau la „lipitoare-ntoarsa” . Se taie un capat al lipitorii cu o foarfeca sau o lama si cu ajutorul unui betisor (pix sau creion), se impinge capatul netaiat catre cel taiat, prin interiorul lipitorii. Astfel lipitoarea sangereaza din abundenta si isi creste atractivitatea.

Broscutele
Broscutele se inteapa in carlig de pulpa pentru a nu le rani foarte tare si pentru a le oferi libertate de miscare. Rana prin intepare in pulpa broscutei fiind superficiala ne garanteaza ca aceasta va fi activa pentru mai mult timp in apa. Atentie insa, cand si cand trebuie verificata, scoasa la suprafata, pentru ca broscuta se poate ineca dupa un timp indelungat. Mai apoi, rana provocata de carlig o poate ucide sau macar aduce intr-o stare  ce nu-l mai atrage somn.

Pestisorii vii
Despre caras se pot spune multe, dar faptul cel mai important este ca somnul il iubeste la nebunie. Daca decizi sa pescuiesti cu momeala vie, cel mai eficient este caraselul de 8-10 cm, sau chiar mai mare, depinde de somnul vizat. Intepat in partea dorsala si lasat liber sa inoate, pescuit cu o montura gen cat-o-copter, poate atrage adevarati monstri.
Dupa acesta putem folosi lejer obletele. Este poate cea mai accesibila momeala pentru somn de pe Dunare. Se inteapa tot pe partea dorsala.
Atentie la inteparea pestisorilor. Intepatura trebuie sa cuprinda suficient din peste incat sa-l sustina la lansare si in apa, dar nu trebuie exagerat pentru a nu-i provoca rani letale.

Ficatul de pui (in stare de putrefactie)
Inainte de a iti spune de ce trebuie sa incerci ficatul de pui, merita sa stii ca daca te decizi asupra lui, fii pregatit de mirosuri cumplite si tine un prosop umed la indemana caci te vei murdari. Acele calitati care fac ficatul de pui una dintre cele mai neplacute momeli de manuit si utilizat sunt exact cele care il fac extrem de atractiv pentru somn.
Cum sunt convins ca toti ati mirosit pana astazi „organul” in cauza, va spun ca este vorba de ficatul de pui in stare de putrefactie.
Mirosul este asemantor carnii putrezite, dar tocmai acesta impreuna cu continutul proteic ridicat sunt cele care atrag somnul.

In cazul in care optezi pentru el, trebuie sa stii ca este extrem de greu de pus si pastrat pe carlig, prima lansare fiind extrem de importanta. Poti pierde momeal si evident nu vei avea nici o trasatura. Trecerea carligului de mai multe ori prin ficat sau folosirea unei ancore duble sau triple sunt metodele care dau rezultate.
In momentul in care montura a ajuns pe substrat, este putin probabil sa o pierzi accidental. In contact cu apa, ficatul sa intareste si daca vei avea sansa sa pescuiesti intr-o gaura ce „tine” somn, trasatura nu va ezita sa apara. Si crede-ma, este greu de ignorat …
Doua lucruri importante despre ficatul de pui:
– foloseste un recipient inchis pentru pastrare (borcan) si nu il lasa la soare.
– daca somnul nu pare sa fie foarte interesat, schimba momeala la 30-40 minute; in felul asta reimprospatezi dara de mirosuri si arome ce se raspandesc prin apa.

Revenind la intrebarea initiala va spun ca pe langa momelile mentionate mai sus se poate folosi si coropisnita, tiparul si altele care sper sa fie subiectul unei scrieri viitoare.

Fir intins!

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne