Pescuitul cu rubesiana la paine

 

Piesa principala cu care obtinem peletele se numeste punch . Punch-ul este o “scula” fabricata din teava de otel inoxidabil care are un canal scobit in lateral si este foarte ascutita la varf. Ceva asemanator am vazut ca se foloseste in cizmarii la dat gauri in piele. Cu aceasta scula putem sa obtinem pellete – hai sa le numim asa – din paine alba pe care putem sa le punem pe carlig si sa avem capturi destul de insemnate cantitativ , daca nu calitativ. Peletele din paine le folosim la pescuitul mai multor specii de pesti : babusca, clean, rosioara, platica si caras de talie mica-medie.  Pentru a le obtine avem nevoie de “materia prima”, care este painea alba taiata felii pe care am descris-o si in articolul Liquidised bread. Este important sa folosim acelasi tip de paine si ca nada si pe carlig. Se ia o felie paine de preferat abia cumparata si se impinge punch-ul in felie, rasucindu-se in acelasi timp usor pentru a obtine pellete perfect circulare si de acelasi diametru. Dupa ce se repeta operatiunea de cateva ori veti vedea ca in canalul punch-ului incep sa apara pellete care se pot separa una de alta foarte usor fiind gata de pus pe carlig.

 

Atasarea pe carlig este foarte simpla necesita numai putina atentie. Se imping 2,3 astfel de bucatele pe carlig prin mijloc si se lasa varful carligului expus. Foarte important este sa pescuiti cam 10 cm peste adancimea normala a apei. Momeala si carligul trebuiesc mentinute statice. De aceea inainte de partida de pescuit se sondeaza adancimea. Cand pescuiti la rubesiana este foarte simplu de aflat adancimea, folosind un plumb mai greu decat pluta. Aceasta se muta in sus sau in jos pe fir pana doar varful colorat al plutei ramane vizibil, ceea ce inseamna ca momeala se afla exact pe fundul apei. Dupa care pluta se ridica in asa fel incat momeala si carligul se vor afla “confortabil” culcate pe fundul apei. 

Bilutele de plumb folosite la echilibrarea plutei trebuiesc pozitionate cativa centimetri deasupra carligului la o asa distanta incat sa nu atinga fundul apei. Unii pescari in primul rand cei de competitie din Anglia obisnuiesc sa-si unga “antenele” de la plute cu vaselina aceasta imbunatatind vizibilitatea unor muscaturi “fine” in special iarna cand pestele e letargic si nu prea musca hotarat. 

Metoda de obtinere a acestor pelete a fost adoptata in anumite tari si de pescarii de crap folosindu-se de asta data cartoful galben. Se scot pellete, se asteapta cateva minute sa se coloreze in maroniu se monteaza pe fir de par si…asta e. In acest caz se folosesc punch-uri mai mari ca diametru, decat cele pentru paine. 

La paine carligele pe care le recomand sunt cele cu curbura chrystal bend cu tija lunga. Se monteaza 2,3 pelete si se nadeste de intretinere cu nada descrisa in articolul Liquidised Bread, dar nu in cantitate mare, ci in functie de desimea muscaturilor.Ca o sugestie pentru cei care vor sa incerce metoda, se poate adauga langa pelletele de paine si un viermus rosu sau alb acesta avand rolul de “stopper” si pentru sporirea atractivitatii. 

Repet este o metoda pretentioasa, personal am incercat-o pe un canal in noiembrie acum 2 ani(apa era destul de limpede),dupa ce am vizionat un dvd cu super campionul Bob Nuud si am prins cam 5 kg. Pestii prinsi nu au fost prea mari, dar am fost satisfacut de randamentul acestei momeli care poate sa va aduca ceva capturi atunci cand toate celelalte momeli s-au dovedit a fi ineficiente. Metionez ca metoda poate parea dificila si este din anumite puncte de vedere, dar sunt sigur ca se vor gasi entuziasti care vor dori sa o incerce.

autor: Gioni Teticu

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne