Cu varga la caras

Pescuitul carasului este foarte raspandit printre pescarii de duminica . Se poate spune ca aproape toti pescarii au trecut prin faza de „carasar” , acesta fiind practic ABC-ul in ale pescuitului . 

Naditul carasului – Are o foarte mare importanta in pescuitul acestui peste si din acest motiv pescarul trebuie sa-i acorde o importanta speciala. Daca o sa intrebi mai multi pescari de caras , cum nadesc ei, o sa ajungi la concluzia, „cate bordeie , atatea obiceiuri” . 

Nada folosita este foarte variata : tarate , paine , grau fiert si sfaramat , turta de canepa , mamaliga , cartofi fierti , etc . Totusi , dupa parerea unora dintre pescari , o nada care se detaseaza net , ar fi srotul de floarea soarelui , mai precis turta de srot prajit . Nu are nevoie de pregatire si poate fi folosita imediat , exceptie facand primavara cand o putem umecta si amesteca cu faina de porumb , faina de peste . 

Vara , rolul atractantilor in nada este si el decisiv , la diferitele mixuri se poate adauga vanilie sau un alt atractant cumparat . 

Momeli pentru caras – Carasul raspunde la o varietate mare de momeli animale sau vegetale si in functie de sezon le prefera pe unele in detrimentul altora . Pe tot parcursul sezonului se pot folosi rame rosii , viermisori de carne , larve de libelula , iar cand timpul se incalzeste se poate pescui si cu momeala vegetala (cocoloase de paine, mamaliga, grau fiert, porumb in lapte, etc ) 

Echipament pentru pescuit – Carasul se poate pescui cu varga si pluta , la Sheffield , cu plumbul la fund ,etc . 

linie-caras

O configuratie pentru pescuitul la varga : 
– Varga : O varga cu o lungime de 5 – 7 m , usoara , este suficienta . 
– Linia : De obicei o linie principala de 0,15 mm , cu un forfac de 0,12 mm este perfecta . Unii pescari folosesc linii mai fine , insa asta reprezinta mai mult un „moft” decat o necesitate . 
– Plutele : Pentru pescuitul carasului sunt bune plutele „stick” , cu o portanta de 1,5-2 g , insa daca sunt valuri se pot folosi si plute mai „dolofane” . 
– Plumbul : Se pot folosi 2-3 bucatele de foita , sau o oliva culisanta , care poate fi oprita de o alica , sa nu ajunga la carlig . 
– Carligele : Pentru pescuitul carasului , se folosesc carlige nr. 10 – 14 sau mai mici . De obicei un nr. 12 este suficient , cu mentiunea ca pentru rama trebuie sa aiba tija mai lunga , iar pentru vermusti sau cocolos de mamaliga , mai scurta . 
Pentru exemplificare , vezi linia din poza 

Tehnica pescuitului la caras – Se poate pescui foarte bine cu o varga si linie dotata cu un singur carlig, dar daca nu este prea obositor , se pot alege si alte optiuni (2-3 vergi cu 1-2 carlige fiecare). Totul este simplu si nu ar trebui sa sperie pe incepatori. Cand ajungem pe balta, aruncam cativa bulgarasi de nada , in zona unde dorim sa pescuim. Daca avem trasaturi , intretinem vadul cu 1-2 bulgarasi , la fiecare ora . 

Trasatura carasului este la inceput de tatonare ,iar pescarul nu inteapa decat in momentul cand pluta este trasa la fund . Bineinteles ca nu este o regula general valabila , insa ne putem adapta stilul , dupa conditiile momentului.

autor: Mircea Bog

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Un comentariu la “Cu varga la caras”

  1. dimitrie mitru spune:

    Ace mici ,pestw mic. Eu nu merg mai sus de nr 6

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne