Pescuitul stiucii primavara la rotativa

Dupa dezghetul apelor si efortul depunerii icrelor din luna februarie urmate de o perioada de repaus total ,  stiuca incepe sa se hraneasca si pare de cele mai multe ori foarte minutioasa in alegerea nalucilor preferind un anumit tip de model , forma s-au culoare …
 De cite ori nu ne-am pus intrebarea „cheie” cu ochi atintiti asupra pretioaselor noastre cutiute cu „bijuterii” ….”Oare la ce ar merge azi ..?” ; neluand in considerare multimea de factori care pot influenta partida de pescuit , de cele mai multe ori , cauza insuccesului , o atribuim inconstient ghinionului s-au nesansei partidei respective… Pentru a elucida o parte din „mister” am sa deskid un subiect foarte bine cunoscut de unii ( chiar tinut sub 7 lacate) si atit de neinteles de altii care abia au debutat in lumea spinning-ului si anume Pescuitl Stiucii Primavara la rotativa …   …Aparuta in urma inventivitati pescarului , lingura rotativa este una ditre cele mai eficiente naluci in pescuitul stiucii ; in comert exista un numar inpresionant de asemenea naluci care , din pacate , unele incinta mai mult …ochiul pescarului decit efectul dorit asupra stiucii ..!  Daca procedeele de pescuit se deosebesc prin tehnica si pentru toate exista citeva reguli de baza care trebuiesc respectate , nici pescuitul stiucii la rotativa nu face exceptie ! Datorita rapacitati sale uneori de necrezut , stiuca este clasificata ca fiind principalul rapitor din apele noastre ; nu ezita sa atace bancurile de pestisori chiar daca un pescar se afla in pejma ignorind total prezenta acestuia . Altfel stau lucrurile daca incercam sa o pacalim cu una din obisnuitele noastre „gaselnite „! O conditie esentiala o constitue limpezimea apei in care pescuim , stiuca nu vede naluca in apa tulbure ; in apa putin „taiata” s-au cu o vizibilitate foarte redusa o putem prinde mai usor la linguri rotative a caror vibratie sensibilizeaza se pare stimulii receptori ai pestelui. Odata ce vibratiile devin mai puternice si naluca este depistata , stiuca i-si pregateste atacul ; orice neregula s-au defect pot anula impactul cu naluca , de aceea este necesar uneori „decorul” de pe paleta si rosul-aprins al branhiilor de pe corp si ancora , etc .
  Primavara , datorita faptului ca apele sint in continua incalzire , stiuca trebuie cautata la adincime mica ; acolo unde apa se incalzeste mai repete vor apare si primele babusti rosioare s-au carasei . Nu prezenta acestora trebuie sa ne ingrijoreze , dimpotriva , lipsa pestisorilor de talie mica  trebuie sa ridice adevarate semne de intrebare ! Folosind echipament adecvat lanseurilor la distanta cu naluci relativ usoare , cautam stiuca in locurile stiute sau banuite , la apa mica de numai citiva centimetri in special in locurile cele mai dificile inpinzite cu cioate sau radacini cu riscul pierderi citorva naluci .Nu neglijam zonele de linga stuf sau pe cele cu vegetatie de plante specifice ; de asemenea portiunile de apa care sint incalzite de soare in cea mai mare parte a zilei . De regula stiuca ataca nalucile cu „soarele in spate” lucru deloc de neglijat ; O pozitionare cit mai corecta fara a ne proiecta umbra pe suprafata apei poate aduce o partida mult mai reusita . Hainele de culori tipatoare zgomotul exagerat sau inutil constitue un mare dezavantaj , intr-un cuvint , pe o apa limpede trebuie sa ne confundam cu peisajul …
     Folosim linguri rotative nelestate pe ax din tabla subtire de 0,3 – 0,4mm , cu paleta nikelat-lucios pentru ape murdare , nikelat-mat ptr. ape „taiate” argintiu sau alama „natur” usor lustruita pentru apa limpede .Am observat ca rotativele cu paleta alungita gen „frunza de salcie ” dau un randament mai bun datorita evolutiei cit mai aproape de ax ; desigur , si cele cu paleta ovala usor mai pronuntate in ambutisare , au in general c-am aceiasi evolutie .

sursa: cati_lure oscilante

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Un comentariu la “Pescuitul stiucii primavara la rotativa”

  1. florea marin spune:

    am inceput sa citesc acest articol si m-am oprit. nu stii sa scrii! Nu conteaza cata dreptate ai, atunci cand scrii „deskid” „atit” „inpresionant” si desparti pe sau cand nu trebuie, iti bati joc de cititori.

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne