Pescuitul cu cicade

CICADA – o naluca metalica versatila, ce poate fi folosita in orice fel de apa, fie curgatoare, fie statatoare, in orice anotimp, primavara, vara, toamna, chiar si iarna la copca, eficienta la toate speciile de pesti rapitori, in toate straturile, din apropierea fundului, intre ape si la suprafata.
cicada2DESCRIERE SI EVOLUTIE:
Naluca vibratoare alcatuita dintr-o lama metalica lestata in partea frontala fata de sensul de tractiune avand o miscare de vibratii compusa intre o miscare puternica stanga-dreapta in plan orizontal cu o miscare usoara in plan vertical. Vibratia se datoreaza echilibrului instabil in care aceasta se afla in timpul deplasarii prin apa (al tractiunii) si al tendintei restabilirii acestui echilibru.

Cicada

Cicada

 1. Lama metalica

2. Lest
3. Gaura fixare ancora sau carlig dublu
4. Gauri prindere A si B
Prinderea cicadei se face in gaurile 4A si 4B
4A. Cicada se prinde in aceasta gaura atunci cand se pescuieste cu viteze mai mari de recuperare si cu viteze mai mici in ape cu curent. Vibratia in acest caz este marunta.
4B. Cicada se prinde de aceasta gaura atunci cand se pescuieste cu viteze mai mici de recuperare in locuri fara curent, vibratia in acest caz fiind mai ampla.
Intensitatea vibratiei creste odata cu viteza de recuperare. Forma, dimensiunile, pozitionarea lestului au fost alese astfel incat cicada sa aiba o miscare cat mai naturala, continua la schimbarile bruste de directie, si sa permita lanseuri cat mai lungi chiar si in conditii de vant puternic.

METODE DE PESCUIT:
De la inceput trebuie precizat ca la pescuitul cu cicada, ca si in cazul altor naluci, pentru a avea rezultate bune trebuie sa existe o concordanta intre viteza de recuperare, tipul de vibratie pentru care optam (pozitia legaturii), adancimea apei, culoarea nalucii.

 

1. TRACTIUNE CONTINUA
Naluca se recupereaza liniar, continuu, la o anumita adancime stabilita de pescar si care depinde de timpul de scufundare si de viteza de recuperare.

2. RECUPERARE STIL JIGGING

Dupa lansare se asteapta pana cand cicada ajunge pe fundul apei. Se incepe apoi o recuperare in stil jigging (in dinti de fierastrau) cu miscari de ridicare a cicadei de pe fund alternate cu perioade de asteptare (recuperare a buclei de fir) pentru a permite cicadei sa cada din nou pe fund.
De amplitudinea miscarii de ridicare a lansetei depinde inaltimea la care se ridica cicada fata de substrat. In perioadele calde, miscarea poate fi ampla, alternata cu perioade de recuperare continua, stopuri- imprimand astfel cicadei o miscare mai sprintena.

Pe masura ce vremea se raceste, intensitatea si ritmul evolutiei scade. In perioadele reci, toamna tarziu, primavara, chiar si iarna la copca, miscarea de ridicare trebuie sa fie cat mai scurta, astfel incat sa permita cicadei una-doua miscari de vibratie, dupa care sa revina inapoi pe substrat. Atacul survine de cele mai multe ori in momentul in care incepe ridicarea nalucii si este perceput ca o usoara ingreunare a acesteia.

3. PESCUIT IN APE CURGATOARE
Se lanseaza in amonte, se recupereaza rapid la inceput, iar viteza de recuperare scade pe masura ce cicada ajunge in aval fata de pozitia pescarului.
Prinderea cicadei trebuie facuta numai cu agrafe simple, fara vartej, avand o forma rotunjita. Pentru o evolutie cat mai naturala se recomanda pescuitul cu monofilament, iar daca pestele vizat este stiuca, struna trebuie sa fie cat mai fina.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne