Pescuit la clonc

Somn la clonc

Somn la clonc

Acest instrument misterios, lucrat manual din material lemnos sau chiar din aluminiu, originar din bazinele Dunarii si/sau Volgai, a inceput sa-si gaseasca din ce in ce mai multi adepti printre pescarii de somn, dupa anii ‘80. In tara noastra, se pare ca cei “responsabili” de aparitia cloncului sunt lipovenii. De-a lungul timpului au aparut diverse modele (cu capete convexe, concave sau drepte) care nu difera insa prea mult atunci cand vorbim despre sunetul produs sau modul de folosire. Eficacitatea cloncului este semnificativ influentata de maiestria cu care este manuit de catre fiecare pescar in parte. Putem pescui cu cloncul de primavara devreme (dupa prima ploaie cu fulgere si tunete – cloncul suprem) si pana toamna tarziu.

 Cloncul

Cloncul

Echipamentul necesar pescuitului cu cloncul
In primul rand, cloncul se preteaza doar unui pescuit din barca. Un alt lucru important este cunoasterea reliefului substratului. In cazul in care nu stim dispunerea gropilor este obligatorie folosirea sonarului, indiferent ca pescuim pe fluvii/rauri sau lacuri. Adancimea apei trebuie sa fie de minim 4-5m. Lansetele folosite vor fi scurte si puternice, mulinetele solide si firul textil (impletit). Montura cea mai utilizata este relativ simplu de realizat : un plumb culisant (cu greutati cuprinse intre 50 si 80 grame, in functie de curent), un vartej puternic si o struna de 30-40cm la capatul careia vom lega o ancora sau un carlig cu ochet. Ca momeala vom folosi rame serpesti, lipitori, mate de pui, scoici, viermi de salcie, pestisori vii (tiparul). 

Clonc Hunor Convex 22
Cum pescuim cu cloncul?
Vom pozitiona barca in amonte de groapa ce urmeaza a fi explorata. Vom lasa barca sa pluteasca in deriva deasupra gropii (purtata de curent pe rauri/fluvii sau vaslind usor/purtata de vant in cazul lacurilor). 
Momeala va trebui sa evolueze la 1-1,5m deasupra substratului. In tot acest timp vom lovi regulat apa cu cloncul sub un unghi de minim 40 grade, la fiecare 3-4 secunde (sunetul produs de clonc este asemanator scoaterii dopului unei sticle de sampanie). 
Daca dupa 3-4 treceri ale barcii peste groapa, rezultatele intarzie sa apara, ne vom deplasa spre urmatoarea si o vom lua de la capat.

Astept pe Forum opiniile voastre

sursa: depescuit.ro

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne