Balta cu stiuci

Stiuca la lingura oscilanta

Stiuca la lingura oscilanta

De mult aşteptam toamna pentru o partidă de pescuit la ştiucă. Toamna ne-a intampinat cu toată frumuseţea ei. Rămâne de văzut dacă ştiuca îi va urma exemplu. Am ajuns la baltă. Mă tot învarteam pe langă maşină înfrigurat şi parcă un pic neliniştit de lipsa pescarilor pe malurile lacului.Cei caţiva stropi de ploaie mă făceau să regret pelerina care rămăsese acasă şi mă întrebam dacă ieşirea la ştiucă nu era prea timpurie. Prietenul meu îmi zice să aşteptam dimineaţa ,numai atunci putem vedea cei cu balta. Are sau nu are buruiană în locul unde vroiam să pescuim, densitatea peştilor pradă, ceva atacuri la prima oră. Astea erau gândurile care îmi veneau în minte în acel moment şi puteam afla doar atunci când se făcea lumină.

Eu şi cei doi prieteni ai mei aşteptam zorile pe malul laculu. Ajunsesem la trei ceasuri după miezul nopţii speriaţi de faptul că era una din bălţile aglomerate ale judeţului. Dimineaţa ,e adevărat , balta a devenit ceva mai aglomerată. Nu îmi făceam griji din cauza asta pentru că eu oricum intram cu barca şi pescuiam la artificiale. Colegi mei doreau să rămană pe mal pescuind tot la ştiucă însă cu peştisor viu.

Vin şi zorile, era un pic de nor dar nu ploua. O vreme liniştită şi ideală de pescuit.Arunc barca pe apă şi vâslesc de două ori lăsandu-mă dus către larg. Nu trebuie să fi pescar pentru a înţelege acea linişte şi relaxare. Ascultam cântecul greierilor şi plescăitul peştişorilor legănat de barcă felicitandu-mă că sunt pescar şi că pot asista la aşa spectacol. Deschid partida ca de obicei cu o lingură oscilantă tip Dolinger de 14g, fac lansări radial încercand să acopăr o suprafaţă mare mai mult pentru a tatona zona. Aşteptam un atac care la ştiucă vine ,de regulă, la prima oră. Aveam nevoie de asta mai mult pentru moral. Sunt momente atunci când pescuieşti la artificial când nu primeşti semnale din partea bălţii. Vederea unui atac sau urmărirea nălucii sunt semne pe care dacă şti să le citeşti te fac să abordezi partida în aşa fel încât rezultatele să fie pozitive. De data asta nu primeam nimic, nimic care să îmi dea speranţă. Schimb nălucile încercând prezentări agresive pe suprafaţă şi încerc chiar câteva voblere mari pe care le anim cât mai natural sperând să trezesc interesul vreunei dinţoase mai răsărite. Nimic. Lipsă atac. Soarele începea să fie cam deranjant şi îmi întărea convingerea că e încă devreme pentru ştiucă. La fel de deranjante erau şi gâştele localnicilor care mă invadaseră tulburănd apa chiar în locul preferat de mine.

Malul era înconjurat de ştiucari care foloseau peştisor viu drept momeală, montura folosită era la plută cu adâncime mică. Un grup de pescari aflat chiar în apropierea mea avea activitate, în urma câtorva atacuri reuşiseră să prindă câteva marliţe sub 1 kg şi vreo doi bibani. Pentru distracţie, scot şi eu o linguriţă oscilantă mică din trusă şi încep să biciuiesc apa cu spor. Am prima prezentare, frumos atacul, drilul spectaculos cu o serie de lumânări pe suprafaţă acoperite de sunetele de uimire a pescarilor de pe mal: ”Mamăăă…..oooo….e frumoasă domne’…ia-o încet că-i nervoasă rău”. Finalizarea eşuată chiar lânga barcă. Nu sunt supărat doar de asta am şi venit . Pentru a simţi o ştiucă în lansetă. Urmează iar o perioadă de pauză însă găsesc un colţ al bălţii ceva mai retras plin de plauri şi cu apa proaspătă venită dintr-un canal. Acolo am avut, practice, cam toate atacurile şi tot acolo am reuşit să scot două ştiuci sărite de 50 cm şi un biban mai îmbrăcat.

Eu am muncit cam mult pentru ce am reuşit să prind în comparaţie cu prietenii mei care stăteau liniştiţi pe mal având câteva piese în jur de două kilograme, o fumuseţe de ştiuci, ce să mai.

Pe drumul spre casă facem rezumatul şedinţei de pescuit. Eu mă plângeam de abundenţa buruienii şi a gâştelor din sat, ei de lipsa peştişorilor pentru băgat în ancoră. Cu bune, cu rele, la fiecare ieşire pe baltă înveţi câte ceva. Ne vedem pe ape ,dragii mei pescari. Vă doresc fir întins şi sănătate.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne