Tehnici moderne de pescuit la crap

 

Desi in alte tari tehnicile moderne de pescuit la crap sunt intr-un continuu progres ma doare sa vad ca la noi in tara tot mamaliga si bomba raman cap de afis lansete si mulinete neadaptabile acestui pescuit sunt afisate prin toate magazinele ca „scule speciale”. Pasiunea m-a determinat sa studiez foarte multe materiale de specialitate, am pus in practica ce am invatat si am descoperit un mod mai elevat si mai eficient de a pescui la crap. Va voi reda esentialul in speranta de a deschide macar in cativa dintre dumneavoastra flacara aceea mica din care se naste pasiunea. Voi incerca sa va explic intai ce echipamente sunt necesare pescuitului crapilor trofeu, apoi cateva metode si tehnici de nadire si pescuire a acestora. 
Lansetele speciale pentru pescuitul crapului au lungimi cuprinse intre 3,30 si 4,20 m, cele mai folosite fiind cele de 3,60 – 3,90 m cu puteri cuprinse intre 1.75 – 4 lbs, cele mai comune fiind intre 3 si 3.5 lbs. Exista mai multe opinii in legatura cu tipul de actiune al lansetelor de crap. Unii spun ca actiunea de varf este cea mai buna deoarece controlezi mai usor pestele (in special la mal cand trebuie folosit minciogul), altii sunt de parere ca un bat mai moale te ajuta sa lansezi mai departe. Din experienta va spun ca si lansetele mai moi te ajuta foarte mult la lanseu si la obosirea unui peste mare. 
Mulinetele cu free runner s-au impus in ultima vreme ca „mulinete de crap” si asa si este. Sistemul de eliberare al tamburului in timpul asteptarii si revenirea la frana stabilita la primul tur de manivela este esential in acest stil de pescuit. O lanseta lasata in asteptarea crapului cu frana mulinetei stransa are toate sansele sa dispara sau crapul poate rupe firul inaite de a pune mana pe lanseta.
O mulineta lasata cu frana slaba, ca sa-si ia pestele fir, este o solutie dar nu cea mai buna. O data pestele intepat trebuie reglata frana, actiune ce necesita putina atentie, timp in care pestele ramane nesupravegheat si nu ai decat un singur mod de a afla cand ai strans frana prea tare… 

Avertizoarele electronice ofera un plus de confort in pescuitul crapului in sensul ca nu mai stai la panda, cu ochii pe bambine, iar noaptea poti sa te intinzi un pic (fara sa adormi bustean). In felul acesta nu mai ai rateuri atunci cand mananci, pregatesti nada si alea, alea.

Un alt aspect este prezentarea momelii. La noi, majoritatea pescarilor infig momeala in carlig (este adevarat ca sunt si momeli cu care se pescuieste asa) dar cea mai eficienta metoda este rigul sau firul de par. Foarte multe momeli se preteaza la pescuitul pe rig, cea mai renumita fiind boillies-ul, si cred ca de acum toti pescarii s-au familiarizat cu aceste momeli si nu mai trebuie prezentate (porumbul, graul, nucile, alunele, mazarea si altele). Porumbul, momeala cea mai folosita la pescuitul crapului, se prezinta pe rig mult mai bine decat infipt in carlig, numarul rateurilor la intepatura fiind mai mic la folosirea rigului.. De asemenea porumbul uscat se poate gauri cu un burghiu de 2-3 mm, se pot pune trei pana la sase boabe pe rig si este o momeala foarte eficienta pentru crap nefiind comestibila pentru raci.

Firul mono a fost inlocuit, in monturile pentru crap, cu firul impletit (textil) nu numai datorita rezistentei mai mari ci si faptului ca este mult mai moale, mai matasos si insala mai usor simtul tactil, foarte dezvoltat, al crapului. De aceea recomandarea mea este sa folositi la legarea carligelor numai fir textil impletit (braided) si nu topit in suprafata (fusion). 
Rigul este eficient numai daca este legat “ca la carte”, adica, distanta dintre carlig si lest sa fie de 20-24 cm, distanta optima dintre curbura carligului si momeala este de 1-1,5 cm (aici sunt multe opinii dar din experienta mea cea mai buna distanta este de 1 cm).

 

-va urma-

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne