Pescuitul Crapului pe vreme rece

Pescuitul crapului pe timp de iarna s-a dovedit a fi cea mai grea incercare pentru pescarii de crap!

Care este secretul reusitei cand pescuim la crap pe temperaturi de sub 10 grade Celsius? Probabil nimeni nu stie cu siguranta insa putem sa incercam sa gasim cateva aspecte care vor face iesirile la pescuit din timpul iernii mai profitabile.
Pentru ca se apropie primavara multi pescari de crap vor iesi poate la prima partida a anului, asta daca nu au fost deja. Primul lucru de care trebuie sa tinem seama este ca, desi temperaturile sunt in crestere, crapii tind sa frecventeze aceleasi locuri din timpul iernii (metabolismul lor fiind mult incetinit, nu iti permit luxul de a se aventura prea departe). Cautati locurile in care stiti sau banuiti ca au stationat in timpul iernii (folositi-va de imaginatie cat si de sfaturile celorlalti pescari cu privinta la gropile existente pe fundul apei). Practic, crapul alege cel mai calduros loc cu putinta pe care il intalneste, fie ca este pe fundul apei, fie ca este intre ape.

In privinta momelilor folosite la pescuitul crapului pe timpul rece toti pescarii sunt de acord ca trebuiesc folosite momeli cu valori energetice ridicate sau nada si/sau momeala special conceputa pentru temperaturi scazute (Trigga Ice se pare ca da rezultate). Pescarii mai batrani spun ca exista o anumita distanta pe care crapul se incumeta sa o parcurga in momentul in care simte nada. Asadar, nu ar strica sa nimeriti intr-o raza de maxim 50 de metri de un crap. Hrana naturala este si ea indicata in aceasta perioda; au fost prinsi crapi la scoica, rama, viermusi, larve, etc.

Evitati nada sau momelile pe baza de uleiuri. Daca in timpul verii aceastea dau cele mai bune rezultate (datorita faptului ca se disperseza in apa), iarna o sa va dea cele mai mari batai de cap (uleiurile la temperaturi scazute au tendinta sa se solidifice).
Perioada cea mai buna pentru pescuitul crapului pe vreme rece este in jurul pranzului, intr-un fus oras de trei ore (11-14 ; 12-15). Diminetile sunt foarte bune pentru nadit si pentru analizarea baltii.
Pentru pescarii ce folosesc mai multe undite (ideal ar fi doua) se foloseseste o undita in locurile in care vara nici nu ne-am fi gandit sa pescuim. Aceste locuri, rar vizitate de pescari in timpul verii, sunt suficient de linistite de crap pe timpul iernii. Cea de-a doua undita se foloseste in diverse locuri, nefiind lasata mai mult de 30 de minute.
ATENTIE la momentele in care musca! Daca pana acum ati fost obisnuiti cu trasaturi energice si cu fir fugind, pe vreme rece asteptati-va la muscaturi timide, incercari repetate si chiar fuga de la locul cu pricina. De cele mai multe ori nu veti putea sesiza la indicator (senzor,varf sau bambina) ci doar la fir. Fiti cu ochii pe undite!

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne