Pescuitul crapului pe timp de noapte – Organizarea

Aşa cum spuneam, în acest articol şi în articolele ce urmează vom discuta despre pescuitul pe timp de noapte şi despre detaliile care fac o astfel de partidă confortabilă şi reuşită.

Organizarea în pescuitul pe timp de noapte

În timpul partidei de pescuit din timpul zilei şi în special dacă e una activă cu driluri frecvente, ai tendinţa de a împrăştia lucrurile în jurul tău. Salteaua de primire e pe undeva prin spatele tău, unde ai pus-o după ultima captură. Croşeta e pe undeva pe lângă scaun, sau cel puţin aşa îţi aminteşti. Cântarul şi praştia sunt lângă copac, iar săculeţul cu boilies-uri stă pe undeva prin iarbăs. Sună familiar?

Lansete de pescuit pe timp de noapte

Lansete de pescuit pe timp de noapte

Pe timp de zi nu reprezintă o aşa mare problemă. Pot exista cazuri în care să înţepi peştele, care tocmai a muşcat, cu o singură mână, în cealaltă mână să ai o cană de cafea si să muşti o jumatate de sandwich (nu este deloc recomandat, dar se întâmplă). În timpul zilei te poţi descurca într-o astfel de situaţie, dar la 4 dimineaţa nu o să funcţioneze. Trebuie să fii organizat. Trebuie să ştii fiecare lucru unde este şi totul să fie la îndemână. Nu are importanţă cât ai aşteptat ca să tragă peştele. Oricum se intâmplă în momentul în care te aştepţi cel mai puţin.
Faptul că iţi pui o cafea (pacat ca nu sunt automate de cafea sa bei mereu proaspata), te duci până la lada frigorifică după un suc, sau ca te descalţi să iţi scoţi o pietricică din pantof, faptul că muşti dintr-un sandwich pe care trebuie sa îl ţii cu ambele mâini pentru a nu se destrăma, sau că te duci până la tufişul de lângă la chemarea naturii, toate aceste situaţii sunt propice pentru a garanta o trăsătură. Dar când eşti pregătit şi aştepţi, peştele nu muşcă.

Aşadar trebuie să fii în alertă tot timpul şi să ai întotdeauna la îndemână cele trebuincioase fără să te depărtezi de beţe. Dacă peştele muşcă trebuie să poţi să il contrezi rapid, să ai minciogul pregătit, fără a te deplasa de la locul unde ai montat rodpod-ul şi să poţi scoate captura în siguranţă pe mal. De asemenea trebui să pui momeala cât se poate de repede înapoi şi să lansezi, pentru că e perioada în care peştele muşcă. Nu uita că poate fi o noapte fără lună plină ceea ce îţi ingreunează puţin situaţia atât la scoaterea crapilor pe mal, cât şi la reîncărcare.
Partenerul meu de pescuit a aşteptat o jumatate zi şi o noapte lângă beţe să muşte „mare crap” fără vre-un rezultat favorabil, iar când a plecat pentru cinci minute de lângă ele, peştele a muşcat, dar asta e o alta poveste pe care o să v-o spun cât de repede imi va permite timpul.

Dacă planuieşti să faci şi câteva fotografii care să iţi amintească de o partidă de pescuit pe timp de noapte, e musai să ai un aparat foto la îndemână, mai ales dacă nu e nimeni în zonă. Dar trebuie să ai grijă şi să îl păstrezi uscat. A fi la îndemână şi în acelaşi timp uscat e un lucru dificil la pescuit, mai ales pe timpul nopţii. Pentru a feri de umezeală camera foto, dar şi alte lucruri care se deteriorează în contact cu apa (orice pescar fumător a păţit-o cel puţin o dată) recomand pungile cu clips din comerţ.

OK, sperând că peştele a fost adus pe mal, scos din cârlig, cântărit şi fotografiat acum îl poţi elibera. Mare atenţie însă la malul apei şi la structura lui. Nu e deloc plăcut să cazi în apă, să îti uzi hainele şi parte din echipament. De aceea e recomandată folosirea unei surse de iluminare, şi aici nu mă refer la reflectoare care sa bată la 200m sau la lumini care sa deranjeze vecinii aşa cum am văzut la nişte pescari că foloseau. E suficientă o lanternă pentru a-ţi ilumina locul unde ai montat rodpod-ul şi imediata apropiere. Nu e nevoie să vezi jumatate judeţ şi sunt convins ca nici ceilalti pescari nu vor să-l vadă. Idealaă ar fi folosirea unei frontale (lanternă de cap) şi nu a unei lanterne obişnuite care să îţi ţină mâinile ocupate.

Aşadar crapul a fost eliberat şi acum înoata graţios, bucurându-se alături de ceilalti peşti din baltă de liniştea nopţii. Tu trebuie să reîncarci montura cu momeala pentru următorul crap, poate captura cea mare. Dacă ai fost organizat şi ai pus totul în ordine ştii exact de unde să iei un anume tip de boilies, ştii unde e croşeta, ştii unde găseşti dip-urile şi opritoarele pentru boilies, ştii unde sunt săculeţii de PVA sau orice vei avea nevoie fără să răstorni toată trusa pe iarbă, riscând astfel să pierzi anumite accesorii sau sa le striveşti cu piciorul la primul pas pe care îl vei face. Astfel vei reincărca montura într-un timp foarte scurt iar şansele tale de a prinde cât mai curând următorul crap cresc.

Însă dacă nu eşti organizat, pungile de PVA se topesc undeva în iarba udă, unul din dip-uri a rămas desfăcut şi curge pe şosete, opritoarele pentru boilies sunt… şi ele pe undeva…. (Pe unde…?!), croşeta e sub piciorul stâng şi… ultimele tale boilies-uri au asigurat cina unei draguţe familii de şoareci de apă.

Articolele ce vor urma vizează tot pescuitul pe timp de noapte încercând să explice alte aspecte importante cum ar fi comfortul, siguranţa, etc.

Vă aştept pe form cu critici şi păreri.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne