Bazinele naturale piscilole la privatizat

Bazinele naturale piscicole din ţară ar putea fi concesionate, iar cele amenajate – privatizate împreună cu terenurile din jur, potrivit unui proiect de lege aflat în Camera Deputaţilor. Cele din Deltă ar urma să treacă în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Bazinele de peste, din nou la privat
Pescarii nu mai vor să se întoarcă la situaţia din anii 2002-2005, când nu aveau voie să intre pe terenurile concesionate

Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) vrea să privatizeze toate bazinele piscicole amenajate, iar pe cele naturale să le concesioneze din nou, potrivit unui proiect de lege de modificare a Legii pescuitului aflat, în prezent, în dezbatere la Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor. Privatizarea bazinelor artificiale s-ar face prin negociere directă cu actualii beneficiari. „Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură privatizează societăţile comerciale cu profil piscicol şi amenajările piscicole pe care le are în portofoliu, în conformitate cu prevederile legale cu privire la privatizare, inclusiv prin negociere directă cu titularii contractelor de închiriere, asociere, concesionare, arendare; vânzarea amenajărilor piscicole se poate efectua în condiţiile prezentei legi prin contracte de vânzare-cumpărare şi contracte de leasing“, se precizează în proiectul de modificare a Legii pescuitului.

În plus, autorităţile vor să privatizeze şi terenurile aferente bălţilor amenajate. „Se vor privatiza mijloacele fixe, digurile şi balta amenajată. În ceea ce priveşte terenul de sub apă, acesta va fi concesionat“, detaliază directorul ANPA, Valentin Buksz.

În ceea ce priveşte bazinele naturale, ANPA vrea să le reconcesioneze, situaţie care seamănă cu cea de până în anul 2005, când toate contractele de concesiune au fost reziliate de guvernul Tăriceanu. Fostele concesiuni au fost făcute pe vremea când actualul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, ocupa acelaşi post, în perioada 2002-2003. Atunci, asociaţiile de pescari au cerut anularea contractelor pentru că bălţile fuseseră înconjurate cu garduri de către beneficiarii privaţi şi nimeni nu mai putea pescui în zonă.

În 2005, rezilierea contractelor de concesiune s-a făcut şi la dorinţa UE, aceea ca resursele naturale să fie administrate de asociaţii de pescari, cărora li s-au emis autorizaţii de pescuit pe anumite tronsoane, în baza cărora pescuiesc şi acum. ANPA vrea să construiască puncte fixe de desfacere a peştelui şi să înfiinţeze o bursă a peştelui, dar şi porturi pescăreşti.

ONG-urile din domeniu spun că nu sunt de acord cu aceste propuneri, pe motiv că „reintroducerea concesiunilor este o acţiune extrem de controversată, din cauza efectelor negative ce pot afecta atât dezvoltarea durabilă a comunităţilor de pescari, cât şi biodiversitatea habitatelor piscicole“, se precizează în scrisoarea deschisă pe care ONG-urile au trimis-o Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor.

„În opinia noastră, a ONG-urilor, introducerea acestor amendamente în Legea pescuitului poate deveni foarte periculoasă şi poate provoca o repetare a situaţiei din perioada 2002-2005, când au fost date în concesiune o serie de terenuri pe care se aflau amenajări piscicole. Este bine cunoscută problema concesiunilor din Deltă, unde actele abuzive au adus grave prejudicii atât populaţiei locale, cât şi mediului înconjurător“, afirmă Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta şi fost guvernator al Deltei Dunării.

Pe de altă parte, toate amenajările piscicole şi bazinele naturale piscicole din Deltă ar urma să treacă din administrarea ANPA şi a Consiliilor Judeţene în cea a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), potrivit lui Valentin Buksz, directorul ANPA. „ARBDD va face un studiu care va stabili cum şi cine va putea pescui în Deltă. Acest studiu va trebui avizat de toţi factorii, ANPA, Ministerul Agriculturii“, spune preşedintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor, Valeriu Tabără.

preluare – cotidianul.ro

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne