Strunghilul

STRUNGHILUL  (Gobio melanostomus)

Raspandire
 Este o specie endemica in Marea Neagra si in Marea Azov. Urca putin in toate raurile si fluviile care se varsa in aceste doua mari, exceptand Dunarea.

Descriere
 Corpul pestelui este alungit moderat, mai gros in partea anterioara si mai comprimat in cea posterioara. Corpul si capul sunt acoperite cu solzi ctenoizi, iar pe ceafa, istm si la baza pectoralei sunt solzi cicloizi marunti. Capul este scurt, cu gura terminala, aproape orizontala, cu buzele groase. Botul, de asemenea scurt este obtuz, foarte trunchiat, fruntea bombata si ochii mici. Pectoralele sunt mari, iar ventuza ventrala este puternica.
Strunghilul are corpul galbui deschis, uneori palid, alteori mai pronuntat, mai intunecat pe partea dorsala a capului si cu pete brune neregulate. Dorsalele sunt cenusiu deschis, cu pete palide. Pe prima dorsala se afla o pata neagra. In perioada reproducerii, masculii imbraca haina nuptiala, coloritul lor devenind aproape negru. Coloritul femelelor ramane mai deschis.

Dezvoltare
 Lungimea lui obisnuita este de 18-20 cm, dar in Marea Neagra atinge si 25 cm.

Biologie
 Traieste la 10-15 m adancime. Si in fluviile in care patrunde cauta locurile cu fundul nisipos, ca si in lacurile litorale, dar se intretine si pe fund malos.
Se reproduce in perioada iunie-septembrie.
Consuma hrana de origine animala: scoici marine si dulcicole, mici crustacee, puiet de aterina, hamsii, guvizi, crabi, larve de Chironomus.
Strunghilul este specia de guvizi cea mai abundenta sub aspect numeric pe litoralul nostru.
Are carnea gustoasa, ca si a celorlalti guvizi.

Pescuitul Sportiv
 Strunghilul se pescuieste cu metodele folosite si in cazul hanosului.
Legea nu prevede limita minima admisa la pescuit.

Strungilul - peste din Marea Neagra

Strungilul - peste din Marea Neagra

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Un comentariu la “Strunghilul”

  1. Mihalcescu Ana-Maria spune:

    Fotografia nu este a unui strunghil (care este un guvid) ci a unei specii de chefal.

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne