Guvidul Negru

GUVIDUL NEGRU  (Gobius niger)

Raspandire
 Traieste in nordul Oceanului Atlantic, in marile Baltica, Mediterana, Egee, Azov si Marea Neagra. Se gaseste de-a lungul intregului litoral marin romanesc, de la Sulina si pana la Mangalia.

Descriere
 Corpul pestelui este gros, capul scurt si trunchiat, cu ochi mari si bulbucati. Pedunculul caudal este lung si inalt. Solzii sunt relativ mari.
Cel mai des, corpul guvidului negru este de culoare cenusie sau palid bruna, cu portiuni neregulate mai intunecate si cu pete evidente. Partea ventrala este galbuie. Prima dorsala are o pata neagra in coltul superior si trei dungi intunecate longitudinale, inotatoarele, in general, sunt cenusii. In perioada reproducerii, exemplarele mature au un colorit si mai intunecat, care devine uneori colorit de baza.

Dezvoltare
 Este o specie de guvid de talie mica. Creste pana la lungimea de 12 cm, dar in mod obisnuit are numai 7-8 cm.

Biologie
 Este o specie strict marina, care nu se gaseste in apele salmastre sau dulci. Traieste pe fund nisipos, preferand zonele adanci si cu alge zoostera. Se hraneste cu puiet de peste, mici crustacee marine, scoici mici, pe care le gaseste pe faciesul nisipos de pe fundul marii, unde predomina scoica Corbulomya. Se reproduce vara, cand se apropie putin de tarm.

Pescuitul Sportiv
 Se pescuieste din barca, in largul marii, la adancimi de 25-30 m.
Legea nu prevede limita minima admisa la pescuit.

Guvidul Negru - peste din Marea Neagra

Guvidul Negru - peste din Marea Neagra

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne