Boarta

 

BOARTA  (Rhodeus sericeus amarus)

Raspandire
 Boarta, cel mai mic reprezentant al ciprinidelor din tara noastra, este un peste raspandit in toata Europa, intrucat dezvoltarea sa este conditionata de existenta anumitor scoici, traieste numai in raurile si lacurile unde exista si scoica respectiva, in Romania, acest peste poate fi intalnit in toate apele. Exceptie fac numai lacurile sarate si cele alpine, situate in munti, la mari altitudini.

Descriere
 Boarta seamana foarte mult cu puietul de platica, de crap sau caras. Corpul sau este scurt, foarte comprimat lateral, portiunea cozii fiind relativ lunga. Capul este de dimensiuni mijlocii, cu ochi mari, gura mica, deschisa in jos. Solzii sunt mari si netezi, destul de puternic implantati. Linia laterala este scurta, intinzandu-se numai de-a lungul primilor 5-6 solzi.
Coloritul acestui peste difera foarte mult in functie de sexul si varsta lui, stralucind in toate culorile curcubeului, mai ales in perioada reproducerii. Spatele este verde-brun sau verde-cenusiu, partile laterale si burta alb-argintii. Longitudinal, pe partile laterale, se intinde cate o dunga verde-albastruie sau negricioasa, inotatoarea dorsala si cea caudala sunt de un cenusiu inchis, pe dorsale observandu-se pete maronii, inotatoarele pectorale si cea ventrala sunt rosiatice. In perioada reproducerii, masculii imbraca haina nuptiala, adica spatele si operculele pestelui devin violacee, iar pieptul, burta si partile laterale capata o nuanta roz sau rosiatica, cu straluciri argintii, in spatele operculelor se distinge cate un punct argintiu, incercuit de mai multe puncte mici, liliachii, in apropierea cozii se intinde o dunga de culoare verde-smarald, inotatoarea de sub coada devine rosie aprinsa, cu irizatii metalice, inotatoarea dorsala capata si ea o nuanta rosiatica, in timp ce pe coada apar puncte mici si negre.

Dezvoltare
 Ritmul de dezvoltare al acestui peste este foarte lent.
Lungimea medie este de 6-7 cm, uneori chiar de 9-10 cm.

Biologie
 Traieste cu predilectie in raurile cu cursul lent si cu albia acoperita de pietris, ii plac si locurile cu vegetatie abundenta din bratele moarte sau din lacurile si baltile de revarsare ale raurilor, unde inoata in grupuri, in orele tarzii ale serii, precum si dimineata, devreme, se aventureaza si in zonele degajate ale apei, inotand tot in grupuri, dar in caz de pericol se refugiaza rapid in locurile unde vegetatia ii ofera posibilitatea sa se ascunda.
Ca hrana, boarta consuma de predilectie organisme planctonice vegetale, dar mananca si bucatile de plante in descompunere de pe fundul raului sau micile animale care populeaza apele.
Boarta atinge maturitatea sexuala in cel de-al doilea sau al treilea an de viata. Perioada de reproducere se prelungeste, in timp, din luna mai si pana la finele lui iulie, in general, o femela depune circa 20-80 boabe de icre, cu un diametru de 2,5-3 mm. In timpul reproducerii, femela cauta acele zone din rau in care traieste una din cele doua specii de scoici: Anodonta cygnea sau Unio pictorum. Femela isi depune icrele intre valvulele branhiale ale scoicii, unde sunt si fecundate de catre masculi. Icrele fecundate se dezvolta printre valvulele branhiale ale scoicii, iar larvele edozate nu parasesc adapostul oferit de aceasta decat dupa ce ating lungimea de 1 cm.
Vezica biliara relativ mare a acestui peste se sparge usor la curatat, facand carnea foarte amara, necomestibila. Nu este cautat pentru consum si din cauza dimensiunilor sale reduse.

Pescuitul Sportiv
 Pescarii sportivi folosesc boarta ca nada, mai ales la pescuitul bibanului. Boarta se prinde de obicei cu clupsa sticla de plastic taiata pentru prins momeli sau cu alte ustensile de pescuit potrivite cu talia sa mica, cum sunt plasele cu ochiuri foarte mici pentru prinderea momelii, minciogurile cu ochi mici, plasele de fluturi etc. La prinderea boartei, cel mai important lucru este ca pescarul sa stea nemiscat, intrucat la cel mai mic gest pestele dispare rapid. Rezultatele pot fi sporite presarand deasupra plasei scufundate bucati de aluat sau alta momeala asemanatoare, coloranta sau aromatica, suscitand interesul boartelor, si asa curioase.
Legea nu prevede limita minima admisa la pescuit.

Boarta - peste din ape colinare

Boarta - peste din ape colinare

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne