Snurul pentru pescuitul la musca artificiala (1)

In pescuitul cu musca articifiala, snurul este o componenta esentiala a sistemului de propulsie a mustei catre… peste, bineînteles. De asemenea va fi un factor important al deciziei pestelui de a ataca, sau nu, momeala, de multe ori fiind factorul determinant care poate transforma o posibila reusita într-o ratare. Prin definitie, snurul este elementul determinant care-I diferentiaza pe cei care pescuiesc la musca de cei care biciuiesc apa. Alegerea unui snur gresit va ruina, aproape sigur, o zi de pescuit. Snurul asigura încarcarea necesara batului si energia cinetica necesara atingerii tintei, cu alte cuvinte, musca artificiala este prea usoara pentru a genera energia necesara încarcarii lansetei si propulsarii ei. Categorizarea snururilor este complexa. Un snur poate fi plutitor, intermediar, scufundator, poate avea diferite dimensiuni si aproape toate culorile posibile, putand fi chiar si transparent.

Începand cu acest numar, voi încerca sa va ajut sa faceti alegerea corecta a ustensilelor care se potrivesc cel mai bine stilului dumneavoastra de pescuit. Vor urma o serie de articole care va vor trece prin toate etapele, snururi, mulinete, lansete, echipament, îmbracaminte…
Prima parte o vom dedica snurului, de la notiunile introductive la alegerea perfecta pentru orice situatie. Cel mai important aspect al acestui articol este urmatorul: asigurati-va ca snurul ales este din clasa lansetei si a mulinetei, cea mai mica neconcordanta ducand, mai devreme sau mai tarziu, la rateuri si multi… nervi.
Toate snururile au specificate pe ambalaj cel putin cinci elemente esentiale: marca, conicitatea, greutatea functia si culoarea.

1. Marca sau… brand-ul (ca e mai… trendy) reprezinta, de cele mai multe ori, factorul decisiv în alegerea consumatorului, raportul performanta-pret fiind determinant. În acest moment exista cativa producatori de snururi de calitate în lume, printre acestia numarandu-se si VISION.

2. Conicitatea descrie schimbarile survenite în diametrul snurului de-a lungul întregii sale lungimi, schimbari care sunt direct proportionale cu lungimea lanseurilor si succesul partidelor de pescuit. Voi enumera cateva dintre cele mai importante modele.

WF (Weight Forward) reprezinta cea mai buna alegerea pentru majoritatea stilurilor de pescuit, fiind atat cele mai populare cat si cele mai scumpe. Un snur WF va genera mai usor lanseuri lungi, în comparatie cu cele ce au alte profile, deoarece partea cea mai grea este situata în sectiunea anterioara a acestuia, partea posterioara fiind o portiune mai subtire (running line) care trece mult mai usor prin inele. Un lucru esential de retinut: pentru ca greutatea si grosimea mai mare este pozitionata la capatul snurului, devine o chestie obligatorie ca acesta sa fie atasat corect la mulineta, majoritatea producatorilor marcand capatul snurului cu un semn distinctiv. O, defapt, sunt doua… Un snur WF nu poate fi inversat atunci cand partea anterioara se deterioreaza, dar pentru un începator aceasta ar fi cea mai buna alegere, lanseurile si controlul mustelor vor fi mai bune.

Cu un snur DT (Double Taper) poti pescui ca si cu un WF, dar pe distante mici (pana la 8-9m), nefiind la fel de usor de lansat la distante mai mari. La DT sectiunea de mijloc este mai lunga si mai grea, diametrul firului micsorandu-se la ambele capete. Arhitectura acestuia permite lanseuri mai delicate pe distante scurte fiind, de asemenea, cea mai buna alegere în tehnica lanseului rulat. Odinioara, pana la aparitia snururilor WF, aceastea erau cele mai populare, avantajul folosirii acestuia fiind acela ca, în caz de uzura, poate fi inversat.

L (LEVEL) are cel mai simplu profil de snur, acesta neprezentand nici un fel de conicitate, avand acelasi diametru pe toata lungimea sa. Pretul unui astfel de snur este mai scazut, dar si realizarea unei prezentari corecte a mustei este mult mai dificila.

Cunoscute si sub numele de Shooting Heads, ST (Shooting Taper) e un model special conceput pentru lanseuri deosebit de lungi. Si cand spunem „lungi” vorbim de 50-60metri. Acestea sunt formate din doua parti distincte: cea din fata, greutatea si cea din spate (running line), mai subtire, asemanatoare cu un monofilament gros, frecarea la trecerea prin inele fiind minima.

autor: Adrian Vlasiu

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne