Alegerea firelor pentru pescuit

 

Fire pescuit

Fire pescuit

Pai haideti sa intram in esenta acestui subiect si sa incepem cu clasificarea firelor de pescuit. Firele sunt de mai multe categorii : fire pentru pescuitul stationar, fire pentru pescuitul la crap(si la rapitor), fire din care se executa partile terminale ale liniilor de pescuit(forface, leadere), fire textile. 

 

Firele pentru stationar sunt arhicunoscute, fiind firele cel mai des folosite de toata lumea incepatori sau profesionisti… toata lumea cumpara fire pentru pescuitul la pluta. De fapt care sunt conditiile pe care un fir trebuie sa le satisfaca pentru a fi considerat „bun la toate”? 

Rezistenta la abraziune, rezistenta la nod, alungire direct proportionala cu diametrul, folosirea unor polimeri de calitate, respectarea intocmai a procesului tehnologic de fabricatie etc. Doarece am avut fericita ocazie sa discut cu pescari din mai multe tari si sa folosesc zeci de fire de diferite branduri, preturi si culori, va pot asigura ca nu exista un fir bun la toate unul universal adica. Totusi daca ar fi sa nominalizez un brand pentru stationar acela ar fi Maxima Chameleon. 

Desi asa cum am spus am incercat dea lungul vremii si alte fire pentru waggler sau feeder, raman fidel acestui fir care nu m-a lasat niciodata, desi l-am folosit in toate tipurile de ape curgatoare, statatoare, canale, iazuri etc. Materiale pentru forface trebuiesc sa fie de cea mai buna calitate e ceea ce eu numesc match premium line…adica un fir cu memorie 0 care dupa procesul de monofilare se aplica o supra intindere aproape de limita rezultand un fir extrem de rezistent la abraziune, torsiune si nu in ultimul rand cu un diametru mic fata de rezistenta la rupere testata pe metru liniar. 

Aici e mult de discutat si va rog sa ma credeti ca sunt putine fire atat pe piata romaneasca cat si pe cea din Vest care sa demonstreze ca atat rezistenta la rupere cat si diametrul scris pe rola sunt cu adevarat reale. Companiile producatoare au interesul sa-si promoveze produsele, sa vanda si sa faca profit prin urmare. Nu inseamna ca branduri de marca vand neaparat cele mai bune fire din lume. In Marea Britanie periodic anumite branduri sunt alese la intamplare si testate caracteristicile tehnice, ca de exemplu breakin strain(rezistenta la rupere, alungire). 

Am citit diagrama de testare la cateva dintre ele si surpriza a fost de proportii…nici un fir de productie japoneza in afara de Gamagatzu nu s-a calificat in „finala” Gama a trecut testul cu firul lor G-Line si a facut ravagii pe piata din Marea Britanie. Maver a trecut testul cu Genessis si a ocupat locul 2 in top. Shimano a reusit cu chiu cu vai sa se impuna dar cu un singur brand-Ultegra, restul praf in ochi ce spuneau inginerii de la Shimano despre matritele lor si alte alea erau povesti de spus la gura sobei. 

Daiwa Sensor un fir bun pentru crap, la fel Infinity un fluorocarbon excelent insa cam „teapan”, eu asa l-am perceput. Shakespeare a trecut testul la mustata cu modelul Omni, desi nu e chiar un fir de crap, dar pretul e naucitor, costa aproximativ 4 euro rola de 100m de 0,30…incredibil. Drennan are un model foarte cautat…Floatfish Line…l-am folosit de cateva ori dar am renuntat, nu stiu de ce dar am cautat ceva mai „matasos”. 

Un fir bun dar greu de gasit e Millo dar nu m-a convins pretul e destul de piperat nu e chiar ce m-am asteptat , asa ca am revenit la ale mele…Iata cateva marci si ce e de capul lor, e doar o parere personala . Nu stiu cate din cele enumerate de mine se gasesc pe piata romaneasca dar sunt convins ca vor fi aduse de distribuitori, atata timp cat va exista si cerere. In final fara sa se inteleaga ca as face reclama la vreun brand… nici vorba de asta- iata un top 5 a celor mai performante fire…e doar o opinie personala, nu neaparat suta la suta adevarata,e doar concluzia mea dupa ani de teste,cautari dezamagiri,satisfactii…Maxima Chameleon,Gamagatzu G Line,Ultima Strength,Maver Genesis,Shimano Ultegra.

autor: Trout

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne