Avat in untdelemn

AVAT CU UNTDELEMN

Ingrediente:3 kg avat(curatat de solzi,intestine si fara cap si coada),1l untdelemnn,doua foi de dafin,20 boabe de piper,50 ml zeama de lamaie,50 ml otet,30 g sare.
Prepararea:dupa ce a fost curatat de solzi,intestine si i s-a indepartat capul coada,se taie in jumatate,de-a lungul coloanei vertebrale,iar aceste jumatati,in bucati de 3-4 cm.
In tr-o cratita de 4l se pune jumatate din cantitatea de untdelemn,apoi se aseaza bucatile de peste care se stropesc cu untdelemnul ramas.Se presara cu sare,se adauga boabele de piper,otetul,zeama de lamaie si foile de dafin.
Cratita se apuca de toarte si se clatina ca sa se amestece bine compozitia,apoi se aseaza pe ochiul de la aragaz o tigla pe care se pune cratita.Se fierbe 5-6 ore,la foc mic,pana scade,fara sa se prajeasca.Nu trebuie sa fiarba in clocote,iar bucatile de peste se apasa mereu in lichid.In acest timp,oasele,chiar si cele mai mari,se inmoaie,astfel incat se pot manca fara grija,ca si carnea.Cratita se lasa tot timpul cu capac.
Numai la urma,dupa ce s-au inmuiat oasele,se descopera ca sa se evapore apa.Pe parcursul fierberii nu se amesteca deloc in cratita.
Aceasta se misca din cand in cand,ca pestele sa nu se prinda.
Dupa ce au fiert,se lasa sa se raceasca pana la caldut,apoi bucatile de peste impreuna cu untdelemnul se pun in borcane de 400 ml inchise ermetic cu capac.Se pastreaza la frigider 3 luni,nu mai mult,caci ranzeste untdelemnul.Se serveste ca”fel intai”cu vin alb sec.

Pofta buna !

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne