Confectionarea rotativelor – margeaua

O componenta foarte importanta a unei linguri rotative este margeaua metalica. Margeaua se afla deasupra corpului si in acelasi timp sustine calaretul. Rolul margelei este sa ofere o suprafata pe care culiseaza calaretul dar in acelas timp trebuie sa fie dintr un material dur care sa reziste in cazul in care rotativa este lansata pe o piatra. Putem sa folosim foarte usor si margele obisnuite din plastic . Am folosit astfel de margele si pot sa va spun ca nu am avut nici o problema. In comert exista diferite obiecte care pot sa fie transformate in margele pentru rotative cu mai mult sau mai putin efort. In acest articol o sa va prezint o metoda foarte simpla de a obtine  margele metalice dintu-un lantisol de alama.  

Cumparati sau faceti rost de pe la prieteni de un lantisor ca cel din poza de mai sus. Puteti sa incercati si in targurile de vechituri. Este un lantisor format din margele de alama care sunt legate intre ele de cate 2 tije foarte scurte care au capetele bombate pentru a nu iesi din margea.  

Fiecare margea are o crestatura pe burta care trebuie largita pentru a putea sa scoatem capul unei tije. Luati un cutit care sa aiba lama ceva mai grosuta dar sa nu fie ascutit foarte bine pentru a evita accidentele. Prindeti bila in mana exact cum vedeti in poza de mai sus si apoi apasati cu cutitul pe crestatura , iar odata ce cutitul a patruns in interiorul margelei miscati cutitul in asa fel incat sa deschideti margeaua pana cand capatul tijei care prinde margeaua urmatoare va iesi.  

Acum am scapat de de o tija din margea . Trebuie sa scapam si de cealalta  

Cu un patent prindeti tija ramasa si apoi cu ajutorul cutitului largiti iarasi margeaua pana cand tija va iesi din margea. In acelasi timp trebuie sa trageti usor cu patentul de tija.  

Acum am scapat si de cealalta tija.Trebuie sa inchidem inapoi margeaua.  

Cu ajutoru patentului strangem margeaua usor pana cand aceasta se va inchide. Pentru a nu lasa urme puteti sa puneti o bucata de hartie intre patent si margea.

Am inchis si margeaua, iar acum trebuie sa pilim marginile gaurilor pentru o alunecare cat mai fina a calaretului.

Eu am folosit o piatra de ascutit cutite pentru a toci marginile gaurilor , dar puteti sa folositi si hartie abraziva mai fina.

Asa va arata margeaua la finalul operatiei. Am folosit foarte multe astfel de margele si pot sa va spun ca rotativele merg excelent cu ele , de aceea nici nu am mai cautat alte solutii.

        Dupa cum am spus si la inceputul acestui articol , puteti sa folositi si margele obisnuite de plastic care se gasesc in comert . Am folosit si astfel de margele si au functionat rotativele la fel de bine. Mai jos aveti o poza cu margele din plastic de diferite culori :

Daca aveti intrebari sau vreti sa discutati despre constructia rotativelor va asteptam pe forum

sursa: pil.ro

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne