Confectionarea oscilantelor

Oscilante

Oscilante

UNELTE NECESARE SI PREGATIREA MATERIALULUI
– Ciocan
– Pila
– Foarfeca de tabla
– Polizor
– Masina de gaurit
– Tabla de cupru , alama , inox etc.

Pregatirea metalului

Dupa trasarea si decuparea formei oscilantei , cu o pila netezim marginile si decalim materialul. Procedeul este invers la metalele neferoase, adica incalzirea acestora (aproape de culoarea rosie) dupa care se scufunda intr-un vas in care in prealabil am turnat apa sau spirt medicinal( atentie la decalirea in spirt, este inflamabil) : acesta din urma curata foarte bine suprafata innegrita a oscilantei.

Curatirea se face cu ajutorul unei perii de sirma sau a unei role abrazive (smirgher). Daca operatia se face la polizor , oscilanta se raceste tot timpul intr-un vas cu apa pentru a nu se cali .

AMPRENTAREA

Tabla fiind curata, se trece la amprentare dupa preferinte.Un panson care imita solzii se face foarte usor dintr-un material calibil; se gaureste cu un burghiu la diametrul dorit, dupa care sepolizeaza pe jumatate obtinandu-se, astfel, un semicerc. Cu rabdare se pot imprima solzii pe oscilanta, pe jumatate, 1/3 sau in intregime…

AMBUTISAREA

Pentru ambutisare (comprimarea la rece sau la cald a bucatii de metal pentru a-i da o forma dorita) avem nevoie de o bucata de duri-flex sau ,mai simplu , o bucata de lemn de esenta tare caruia ai facem un „sant” semi-oval, nu prea adinc ptr. ambutisarea pe lungime a oscilantei.Pentru ondulare mai avem nevoie de o simpla cutie de conserva   in care am topit plumb aproape de umplere. In continuare, cu o bila de rulment de dimensiuni apreciabile (mai mare decat o bila de ping-pong la oscilante mari) vom lasa o urma adancita prin lovire cu ciocanul in negativul de plumb, urma care sa fie aproximativ egala cu cea a oscilantei ; obtinem  negativul pe care vom ambutisa oscilanta. Bucata de tabla se aseaza peste urma respectiva si prin lovituri usoare obtinem ambutisarea blinker-ului cu o curbura mai pronuntata spre „coada” si una mai putin vizibila spre capat , sau invers .

GAURIREA

Am obtinut curbura dorita si trecem la marcarea pentru gaurire care poate fi facuta si inainte de ambutisare. Gaurim blinkerul la ambele capete (gaurile trebuie facute putin mai largi decat cele de la linguritele „de firma”, permitand o libertate de oscilare mai mare a
blinkerului). Cu ajutorul unei bucati de pasla montata pe polizor lustruim oscilanta atat pe interior cat si pe exterior, ajutandu-ne de  pasta folosita de tehnicienii stomatologi in prelucrarea dintilor.

FINAL

Personal , prefer culoarea naturala a metalului. Dupa ce curat bine oscilanta, o spal si eventual ii aplic un strat subtire de lac rezistent la apa. Pentru argintarea lingurilor folosesc un procedeu ceva mai complicat, in care utilizez diferite substante .Culorile naturale, sunt de cele mai multe ori , foarte eficiente in pescuitul pastravului.

sursa: pil.ro

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Un comentariu la “Confectionarea oscilantelor”

  1. junioru spune:

    Mi-a fost de mare ajutor.10+++

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne