Prepararea trofeelor de stiuca

 

Trofeu Stiuca

Trofeu Stiuca

Capturarea prin metode sportive a oricarui stiuci mai „rasarite” are povestea ei si daca e ca pestele sa ajunga in tigaie, ar fi pacat sa nu pastram capatana, dovada graitoare a ispravii noastre, chiar si dupa ani de zile. Cum putem face acest lucru? Desigur, folosin fel de fel de substante chimice si procedee minutioase. Insa eu va prezint o metoda simpla, care nu foloseste nici macar sare de bucatarie si este accesibila oricarui pescar, cu un minim de efort. 

 

Urmatoarea metoda este  în special pentru trofeele de stiuca dar se poate folosi si pt salau sau alti rapitori sau alt peste. Procedura pentru obtinerea unui trofeu ar fi urmatoarea:

 • Se taie capul pestelui. 
 • Cu un clestisor cu care se taie sârma, se îndeparteaza branhiile. ATENTIE, sa nu se ciupeasca pielea, pentru ca aceasta fuge pe ciupitura si se sfâsie.
  Se curata si restul de coloana precum si carnea din zona cefei. Cu o croseta se poate încerca scoaterea creierului. 
 • Daca s-au cumparat ochi speciali pentru trofee atunci trebuie sa se scoata cei ai pestelui cu un cutter. Daca nu, atunci nu se vor pune ochi de papusa, pentru ca arata groaznic. 
 • Mai este nevoie de doua bete de grosimea unui creion, lungi cam de 20 cm.
  • Primul se fixeaza cu pornire de pe limba si stop în cerul gurii. Lungimea batului este în functie de marimea capului pestelui. Batul trebuie sa intre fortat, dar nu exagerat de tare, cât sa se deschida branhiile ca un evantai. 
  • Al doilea se pune între buza de jos si cea de sus, cât sa nu pice primul bat.
 • Se aseaza capul pe o suprafata plana, în forma pe care trebuie sa o aiba la sfârsit. Se aranjeaza în asa fel încât branhiile sa fie deschise si simetrice. Este nevoie de sare (cam 2-3 kg), cu care se acopera capul, în întregime sau cel macar sa ajunga peste tot (sarea se poate pastra pentru alt peste ferita de umezeala). 

  Trofeu Stiuca

  Trofeu Stiuca

 • Dupa cel putin 4 saptamâni, se spala bine trofeul o data pe zi, timpde o saptamâna. Nu este o problema ca se înmoaie. Se va întari la loc în 15 minute.
 • Se pun ochii speciali, daca exista. Dupa o saptamâna, trofeul se poate lacui cu un lac incolor (cel mai incolor) pentru a-i pastra culoarea naturala.   

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne