Legatul mustelor

Partea 1

Pentru ca  leg de cativa ani buni si pentru ca m-am lovit de o gramada de probleme si intrebari  la care nu era cine sa mi le rezolve, incepator fiind am exersat mult, am stricat fara rost multe materiale pana am ajuns sa le folosesc corect. Aceasta serie de „sfaturi de baza la legat de muste” se vrea un mic indrumar in ale legatului menit sa ajute pe cei incepatori si nu numai.
De obicei toti suntem curiosi si fascinati de culori, tipuri de ate, varietatea de carlige si materiale. La inceput fiind, avem tendinta de a sari de la un model la altul, de a combina culori fara nici o logica, legam la greu niste muste pe care le privim la inceput cu mandrie dar care adesea ajung sa sfarseasca intr-o cutie fara a fi folosite vreodata.  Cei mai drastici cu propriile „capodopere” le vor strica pentru a recupera carligele. Eu fac parte din prima categorie, mi-e mila dar si lene sa stric mustele ce nu imi mai plac. 
Ca sa nu patiti asa trebuie sa stiti ca repetitia e mama invatarii. Bazandu-va pe acest dicton  trebuie sa legati in mod constant cat de mult posibil. O musca in fiecare seara nu e o catastrofa ca si timp cheltuit ba in plus e chiar relaxant si deconectant. In wekend e bine sa va rezervati o ora sau chiar doua pe care sa le dedicati legatului. Asadar sa incepem cu cateva reguli de baza pe care ar trebui sa le respecte toti legatorii si nu doar incepatorii.
1.Curat la masa de lucru.
 Cand legati o musca  nu imprastiati pe masa cu  pene, carlige si bile. Masa trebuie sa o aveti curata, sa aveti o foaie alba pe care sa aveti selectate carligele dedicate modelului pe care vreti sa il faceti. Pregatiti penele,  materialul de corp necesar, tinselul etc . Toate trebuiesc asezate frumos in fata, ordonat si in dreptul fiecarui carlig. Sculele de legat le tineti in stanga si materialele in fata si in dreapta. Asa veti sti unde este tensorul, unde este ata sau pana si unde este foarfeca.  Facand acest lucru veti castiga timp si veti avea tot timpul  o privire de ansamblu a ceea ce aveti pe masa si veti sti in fiecare secunda unde se afla un lucru anume.
2.Nu legati amestecat niciodata modelele de muste. 
Adica nu legati un Royal Coachman urmat de 2 Adams-uri ca apoi sa reveniti la Royal Coachman, urmand apoi un Red Tag.  Legati un model si cand va plictisiti de acel model faceti curat pe masa, pregatiti materialele pentru urmatorul model si asa mai departe. Asa  nu veti amesteca materiale pe masa si va fi curat si ordonat.
3.Nu amestecati tipuri de muste. 
Adica legati doar nimfe cand e de legat nimfe,  cand terminati treceti la ude sau la uscate. Iarasi facand acest lucru pastrati un ritm bun de legat si nu pierdeti timp la pregatitul de materiale.
4.Uniformitatea este ceea ce trebuie sa urmariti pentru a lega muste bune. 
Nu treceti de la un model la altul pana nu le stapaniti bine. Stiu ca e plictisitor sa tot legi acea musca pana cand esti multumit de ea dar asa se invata cel mai bine si mai repede si mai eficient sa se lege corect o musca.
5. La finele sesiunii curatati frumos masa,  nu lasati lucrurile la indemana.
Copiii sau animalele sunt curioase si nu e bine ca acestea sa bage in gura dubbing, carlige sau sa se joace cu penele viu colorate. Veti avea probleme cu nevasta in mod cert si in plus riscati sa contaminati cu molii materialele pe care le folositi. Ele costa ceva bani asa ca e bine sa le pastrati cu grija in pungi cu zip pe care le gasiti la orice papetarie. 

Muste artificiale

Muste artificiale

Acum prima lectie  pe care trebuie sa o urmeze un incepator in ale legatului.
Uniformitate in legarea unui model si proportii corecte!
Cea mai simpla musca de legat este o musca uda de genul: Red Tag.  Pentru inceput carligul de 12 sau 14 este sfant, asa ca pe  o coala de hartie alba A4 trebuie puse 5 carlige  din dimensiunea mai sus amintita. Apoi se selecteaza barbulele de paun ce urmeaza a forma corpul. La fel si cu penele, ele trebuie alese in functie de marimea carligelor.
Este important a se lega muste de aceasi dimensiune si acelasi model pentru ca la sfarsitul sesiunii, legatorul sa le insire si sa le compare cu un ochi cat mai critic. Sa vada care are corpul mai gros sau mai subtire, daca e suficient de des hackle-ul sau prea rar, daca  acesta e bine prins si daca este facut corect capul mustei. Se pastreaza cea mai buna dintr muste iar celelalte se curata pentru recuperarea carligului. Se leaga din nou 5 muste si se compara din nou. Si tot asa pana cand legatorul este multumit de ce a legat.  Abia apoi poate trece la un carlig mai mic.  Dupa ce totul este ok cu Red Tag-ul legat pe mai multe dimensiuni de carlige poate trece la un alt model de uda, de exemplu un Royal Coachman Wet care e un pic mai complcat caci are mai multe elemente in constructie.
Dupa ce e ok si aceasta musca e bine facuta – sa caute o alta uda a carei corp este din dubbing. Abia acum va invata sa faca in mod corect un corp din dubbing, dar asta dupa ce stapaneste cat de cat proportiile unei muste ude.
Dupa ce stie sa lege si musca uda cu corp din dubbing e bine sa treaca la  constructia de nimfe. Si dupa ce  reuseste sa lege bine si nimfe, va trece in sfarsit la uscate. Ei , daca nu vrea sa lege nimfe,  poate sa treaca direct la uscate, nu e nici o problema.

de de Lucian Vasies – sursa: flytying.ro

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne