Reteta mamaliga pentru pescuit

Mamaliga

Mamaliga

Una dintre momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este mamaliga. Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit prin doua aspecte: daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de tare sa nu cada din ac. O mamaliga dura (in special zona marginala, cu coaja) este lasata de pesti iar cea prea moale cade uneori chiar la lansare. Va prezentam in continuare 3 retete de mamaliga verificate in practica cu rezultate foarte bune.

Mamaliga perfecta

In cele ce urmeaza am sa va ofer o reteta de mamaliga deosebita. Fiecare dintre noi, invata, experimenteaza si pe urma aplica…Reteta urmatoare este una deosebita, deoarece NU se mai pot aduce imbunatatiri la ea. Am incercat multe retete si mai ales multe moduri de preparare a acestei momeli. In multe feluri se poate face mamaliga, dar cele mai multe retete au probleme cu modul de preparare. De exemplu iese prea tare sau prea moale.. se amesteca cu apa si e dezastru( mai ales cu mamaliga turnata pe deasupra apei in clocot). Reteta de mai jos se refera mai mult la modul de preparare decat la aromatizarea ei. Sunt de parerea ca : aromele sa se adauge pe malul apei, in functie de tipul lacului sau de obiceiurile impuse de pescari. Pestele este invatat cu o anumita clasa de momeli in diferite lacuri. Daca amestecam cu o aroma si pestele NU este de acord cu ea .. ce facem ? Este de preferat sa se adauge aromele pe malul apei unde putem face si experiente cu mai multe arome.

Deci:

a. Se pune apa la fiert ( in jur de 3-4 litrii la 1 kg de faina de malai) . Intre timp se amesteca faina de malai cu faina alba( in proportia dorita de catre noi) Eu pescuiesc cu o mamaliga moale si pun mai putina faina alba.

b.In momentul in care apa clocoteste, se pune peste faina pregatita intre 3 si 4 polonice de apa fierbinte. Se amesteca pana se pot face cocoloase in podul palmei ( aproximativ de 10/3 cm).

c. Se arunca aceste cocoloase in apa in clocot si se lasa la fiert intre 30-60 minute. Se mai intorc cocoloasele sa nu se lipeasca de fundul vasului. Fierberea NU trebuie supraveghiata. Vasul se acopera cu un capac, doar partial.

d. Dupa fierbere se strecoara cocoloasele de mamaliga, fara sa se arunce apa in care au fiert. Se sparg cocoloasele cu o spirala de zdrobit cartofii piure si se toarna inapoi din apa. Se amesteca pana iese un pic mai moale decat ne-am dori sa iasa ( explicatie: mamaliga la racire se mai intareste). Durata procesului de amestecare aproximativ 1-2 minute

e. FOARTE IMPORTANT -dupa ce ati ajuns la consistenta dorita se pune toata mamaliga intr-o punga de plastic mai rezistenta, se acopera cu o carpa de bucatarie ( ca sa nu ne arda) si se framanta cu podul palmei prin rostogolire pe masa, pentru omogenizare. SE lasa in aceasta punga si NU se acopera cu panza asa cum propun majoritatea retetelor.

Iata ca in maxim 3-4 minute de la terminarea fierberii avem o mamaliga de nota 10. Avantajul consta in faptul ca NU trebuie sa ne pierdem vremea cu prepararea ei si ceeace este mai important: de fiecare data avem consistenta dorita. Avem control deplin .

Pe malul apei putem adauga diferiti aditivi, diferite arome. Eu pescuiesc mai mult la pluta. Cele mai bune rezultate le-am avut cu mamaliga moale. Mamaliga care aproape curge jos de pe carlig. Se pune mai multa mamaliga ( de marimea a 2-3 boabe de porumb) si NU se nadeste de loc deoarece la fiecare aruncare va fi o nadire perfecta. La ceea mai miscare a plutei se inteapa. La fiecare aruncare trebuie pus alt cocolos de mamaliga. Incercati metoda de mai sus, mai ales in zilele sau orele zilei in care nu aveti succes cu alta reteta si veti constata cu surprindere ca metoda va da roade. Mamaliga care “sare pana la tavan” si e tare ca un bolovan nu e in totdeauna cea mai buna. Ea NU elimina arome, nu atrage pestii si ce daca sta pe carlig de dimineata pana seara si NU pica jos ??? Si Ce daca ? Este suficient sa stea pe carlig pana la primul peste… Va doresc fir intins.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

8 Comentarii la “Reteta mamaliga pentru pescuit”

  1. Adi spune:

    unii chiar nu stiu ce inseamna o mamaliga.

  2. antrax spune:

    o sa incerc si eu reteta ta,pana acum pescuiam cu mamaliga tare,destul de tare,prindeam si asa dar cred ca as putea prinde mai bine de atat,multam

  3. Nea Popică spune:

    Dacă nu ştii să faci mămăligă pentru pescuit , stai acasă , am să încerc şi această reţetă .

  4. Teodor spune:

    multumesc pt. aceasta reteta
    o s-o incerc acasa

  5. ioan spune:

    fa terog si un cover cum se prepara

  6. Anton spune:

    Respectati reteta si sa va vad cum reusiti sa scoateti reteta… Eu am incercat si …dezastru…
    Este alta smecherie la mijloc pe care nu vrea sa o spuna…
    Eram la pescuit, a venit un individ care mi-a spus ca i-a dat cineva mamaliga sa dea la peste la undita… Zice “moale, nu cadea din carlig, lipicioasa, aruncai undita si nu cadea din carlig… A prins cras la greu… Cum a facut-o???

  7. lupean emilian spune:

    o mamaliga buna se face dupa ani buni,asa retetele sunt individuale si le facem si in functie de ceea la ce pescuim(lac apa curgatoare viteza apei,pesti etc).Eu fierb chiftelutele de mamaliga la foc mic,cat sa clocoteasca timp de 10, max.15 min.cu reteta de orcare trei numere consecutive:Xportii de faina malai:X-1 portii faina grau:si X-2 portii de gris.Apoi le framant pe un patrat de plasticdin un sac de sare (se pot obtine 6 patrate din un sac de sare)adaugand aromele si untdelemn(nu se lipeste de maini si ridica atractivitatea pt.peste).O fac apoi rulou in patratul de plastic(la mijlocul acestuia)si indoiesc capetele plasticului sub mamaliga obtinand pachetul de mamaliga,peste care vin cu sucitorul de taietei,ruland de cateva ori(estetic si functional.Facuta de seara o tin pe pervazul exteror al ferestrei si pescuiesc la arici cu ea toata zuua.FIR INTINS! Emil.

    0)

    0

  8. lucianr spune:

    eu o fac mai simplu si o aromez dupa preferinte si sezon (dulce, sarata, cu miere, cu ton, cu ficat)

    ies niste boilesuri ca da-i cu ele in ce vrei tu si nu se sparg.
    formele le variez, cilindric, patrat bila

    - 2-3 parti faina de malai cu 1 parte sau mai putin faina alba, de grau

    -le amestec la rece pana se omogenizeaza si mai adaug aromele, praf sau lichide dupa cum si ce am

    - pun putina apa, putin cate putin pana pot sa le modelez fara sa se destrame daca de exemplu prin forma modelata trec un ac mai mare prin ele (asa le testez consistenta, niciodata nu am cantarit apa sau restul)

    - le formez pe toate si apoi le arunc in apa clocotita pt cca 1 minut maxim 2

    pe dinafara se fac tari, pe dinauntru raman destul de fainoase, astfel ca daca dai cu ele de pamant (chiar asa le si incerc daca sunt fierte suficient sau prea mult) sar inapoi pana pe aragaz fara sa se sparga.

    - nu pun oua pentru ca faina alba la fierbere le intareste destul

    imi place sa le fac asa pentru ca mamaliga ramane galbena, unde nu mai ajustez cu colorant alimentar (de obicei rosu la cele cu ficat) pentru ca acelea se fac maronii dupa fierbere sau daca stau 2-3 zile.

    sper sa va reuseasca reteta mea si sa prindeti cu ea.

    pentru momitor folosesc pesmet usor umezit cu aroma ce am pus in boiles si bucati din boilesuri facut de mine. daca nu umezesc pesemetul prea tare se destrama foarte bine lasand un nor in apa, iar pentru efectul de nor uneori in functie de sezon mai adauc putin lapte condensat din ala pentru cafea.

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne