Nada grea (pentru fund)

Aceasta trebuie sa fie consistenta, bine legata, pentru a nu se destrama si risipi in apele curgatoare, sa fie suficienta pentru a mentine pestele in zona dorita cat timp pescuim, dar nu prea multa, pentru a-l indestula, sa fie identica sau asemanatoare cu momeala din carlig, sa fie plasata la locul necesar, acolo unde se va afla carligul cu momeala de pescuit. Se vor plasa prin aruncare cu mana (sub forma de cocoloase mai mari), cu un polonic cu coada mai lunga, cu tubul Cobra, cu prastia pescareasca, se poate merge inot, se poate transporta cu barca, sau se poate plasa cu ajutorul lansetei prin intermediul portnadelor (spirala de sarma, capsula perforata, cosulete de nadire, plumb striat, hranitor-cutie perforata, o sacosa din fibre sintetice etc).

Am vazut pescari care fac o mamaliga cu mult calt (fibra de canepa) si care, plasata in zona de pescuit, asigura o nadire de durata. De asemenea, nada trebuie sa fie o compozitie placuta pestilor. Pentru cyprinidae (clasa celor mai numerosi pesti de apa dulce) materialele de baza pentru alcatuirea nadei sunt malaiul de porumb, painea, cartofii, srotul si turtele de floarea soarelui, de canepa, cerealele intregi sau zdrobite, care se fierb pana devin o pasta vascoasa, la care se adauga coloranti, indulcitori, arome si parfumuri diverse. Pe malul apei se mai pot adauga viermusi (rosii, albi, galbeni), rame tocate, namol, pamant de musuroaie de cartita. La nada pentru mreana se pot adauga bucati de branzeturi, cascaval, iar pentru clean se pot introduce bucati de intestine. Este foarte importanta intretinerea zilnica a nadirii si crearea unui vad care sa dea rezultate continuu.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne