Ingrediente pentru retete proprii de boilies-uri

Pentru pescarii de crap care isi prepara boilies-urile singurei, acasa, iata aici o lista de ingrediente folosite de diferite firme pentru prepararea bilelor pentru batranu’ crap.

90 Mesh Rennet Casein*
(Caseina de cheag)
Caseina este o proteina din lapte obtinuta prin coagulare. Aceast tip de caseina are continut proteinic garantat de peste 90%. Are pH neutru si, ca majoritatea caseinelor de cheag, pastreaza o mare parte din vitaminele si mineralele care se gasesc in lapte.
Ideala pentru boiliesuri flotante sau semi-flotante. Confera o anumita moliciune miezului acestor nade.

30 Mesh Acid Casein*
(Caseina acida)
Caseina acida cu granulatie mare. Continut proteinic de peste 95%. Factor pH in jur de 4,6, aditiv ideal pentru amestecurile de baza cu textura grunjoasa, cum sunt cele pe baza de faina de peste. Utila pentru producerea unor nade cu valoare nutritiva ridicata (HNV) foarte tari. Dozaj recomandat: 170 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. O doza mai mare duce la uscarea pastei de boilies.

100 Mesh Acid Casein*
(Caseina acida)
Al doilea tip de caseina acida. Continut proteinic de peste 90%. Granulatie fina. Dozaj recomandat: maximum 170 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. O doza mai mare va duce la inmuierea exagerata a pastei de boiliesuri. Ingredient util pentru producerea unor boiliesuri semi-flotante, cu miez moale.

Calcium Caseinate*
(caseinat de calciu)
Caseinatul de calciu este varianta solubila a caseinei lactice. Continut proteinic de 96%. Foarte popular ca ingredient pentru fabricarea nadelor cu valoare nutritiva ridicata. Dozaj recomandat: 110 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Sodium Caseinate*
(caseinat de sodiu)
Caseinatul de sodiu este varianta solubila a caseinei acide, cu un profil aminoacidic diferit de cel al caseinatului de calciu, fata de care este si mult mai usor. Continut proteinic de 96%. Frecvent folosit ca ingredient pentru fabricarea nadelor cu valoare nutritiva ridicata. Adaos ideal in compozitia boiliesurilor semi-flotante sau lent scufundatoare. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. O doza mai mare va face pasta de boiliesuri putin prea lipicioasa pentru a fi rulata.

Nutragel*
Substitut pentru oua, care permite producerea unor boiliesuri tari ca piatra fara a folosi oua. Dozaj recomandat: intre 28 si 56 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. Pe langa Nutragel, in amestecul de baza se adauga apa pana la obtinerea consistentei dorite. Spre deosebire de boiliesurile facute cu oua, care trebuie lasate la aer un timp, ca sa se intareasca, boiliesurile facute cu Nutragel se intaresc imediat. Nutragelul este un derivat natural din zer, cu continut proteinic de 75%, care se foloseste in industria alimentara. De noutat ca ouale au proprietati emulsionante, prin urmare in compozitia unor boiliesuri fara oua trebuie adaugat un emulsionant.

Nutrapro*
Ingredient cu continut proteinic de 80%, compus din 48,7%lactoglobulina, 18,8% lactalbumina si proteine derivate din zer, care se foloseste ca alternativa la lactalbumina obisnuita. Poate intra in compozitia oricarui tip de boilies, dar in special in alcatuirea celor cu valoare nutritiva ridicata. Leaga si intareste amestecul de baza si il face usor de rulat. De asemenea, ofera un continut aminoacidic ideal. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Egg albumin*
(albumina din ou)
Ingredient de prima calitate, care imbogateste continutul nutritiv al al boiesurilor si le face mai tari. O doza de 28 pana la 56 de grame de albumina, la o jumatate de kilogram de amestec de baza, va intari suprafata celor mai multe tipuri de boiliesuri. De exemplu, un amestec de baza cum este Enervite de la Nutrabaits nu e gandit sa produca boiliesuri tari, dar adaugarea in compozitie a 56 de grame de albumina din ou va conferi boiliesurilor suficienta duritate, incat sa poata fi aruncate la peste 100 de metri cu un baston de nadire, fara sa se sparga.

Nutralac*
Ingredient care imbogateste continutul de grasimi al boiliesurilor si le da un atragator gust si miros de frisca. Este o pudra usor dulce si foarte grasa, cu rol de supliment nutritiv, utila in orice tip de boiliesuri. Dozaj recomandat: 56 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza, suficient pentru produce boiliesuri bogate in grasimi.

Yellow Semolina*
(gris galben)
Grisul e frecvent folosit la compozitia boiliesurilor cu valoare nutritiva scazuta sau a celor pe baza de mancare pentru pasari. Face amestecurile sa se ruleze foarte bine, iar boiliesurile rezultate au duritate uniforma. Dozaj recomandat: maximum 56 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Wholewheat Semolina*
(gris alb)
Are proprietati similare cu grisul galben, dar se deosebeste prin faptul ca produce boiliesuri mai putin tari. Dozaj recomandat: intre 28 si 170 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Full Fat Soya Flour*
(faina de soia integrala)
Faina de soia integrala are un miros puternic de malt si este foarte bogata in ulei de soia, de unde si calitati de atractant. Continut proteinic in jur de 40%. Potrivita in orice feluri de amestecuri de baza. Dozaj recomandat: maximum 110 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

White Fish Meal
(faina de peste)
Se produce din albitura. Este destul de grea si se gaseste in compozitia multor amestecuri de baza, dar e calitativ inferioara fainei de capelin sau de sardele si hamsii. Continut proteinic in jur de 66%. Potrivita in orice feluri de amestecuri pe baza de faina de peste. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Capelin Meal
(faina de capelin)
Capelinul este o ruda apropiata a somonului, iar faina de capelin este printre cele mai bune fainuri de peste. Continut proteinic in jur de 70%. Se produce in Norvegia. Are un miros particular. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Sardine/Anchovy Meal
(faina de sardele si hamsii)
Faina de peste aproape verde la culoare. Continut proteinic in jur de 70%. Miros puternic, foarte atragator. Cele doua fainuri, de sardele si de hamsii, sunt combinate in proportii egale. Dozaj recomandat: maximum 85 de grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt o sursa de atractie si permit producerea unor boiliesuri cu o nota particulara, aspect important pentru pescarii care vor sa se asigure ca nada lor e unica si nu va fi copiata. Foarte utile mai ales in compozitia boiliesurilor nutritive, destinate nadirii pe termen lung.

Black Pepper Oil
(ulei de piper negru)
Atractant clasic, unul dintre cei mai importanti din toate timpurile. Se poate folosi in orice amestec de baza, pentru orice anotimp. Este distilat din fructele unei plante agatatoare din vestul Indiei. Miros foarte distinct. Dozaj recomandat: 1 mililitru la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Garlic Oil
(ulei de usturoi)
Atractant puternic, foarte bun pentru ape reci. Se poate folosi fie singur, fie in combinatie cu arome de branza sau frisca. Efecte dezastruoase asupra armoniei de cuplu!

Bergamot Oil
(ulei de bergamot)
Bergamotul (sau pergamuta) este o varietate de citrice, din coaja carora se extrage acest ulei parfumat, al carui miros se regaseste in diverse tipuri de cosmetice sau de ceai

(Earl Grey). Se poate folosi tot timpul anului. Deseori combinat cu aromele de capsuni si frisca.

Alte uleiuri esentiale: Basil (busuioc), Cinammon (scortisoara), Clove (cuisoare),

Coriander (coriandru), Cumin (chimion), Eucalyptus (eucalipt), Geranium (geraniu), Ginger (ghimbir), Grapefruit (grapefruit), Jaffa (portocale), Juniper (ienupar), Leek (praz), Lemon (lamaie), Nutmeg (nucsoara), Onion (ceapa), Parsley (patrunjel), Sage (salvie), Spearmint (menta), Thyme (cimbru), Ylang Ylang (ylang ylang).

Arome

Strawberry
(capsuni)
Aroma foarte populara. Dozaj recomandat: 3-4 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, pentru boiliesurile pe baza de mancare pentru pasari sau cu continut proteic ridicat, si maximum 6 mililitri pentru boiliesurile pe baza de faina de peste.

Tutti-Frutti
(amestec de fructe)
Amestec complex, cu miros particular. Se poate folosi in orice amestec de baza si in orice anotimp.

Cream
(frisca)
Aroma parfumata. Se poate folosi si singura, si in combinatie cu un ulei esential condimentat ? in acest caz, dozajul recomandat va fi de 3 mililitri de aroma si 3 mililitri de ulei, la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Chocolate
(ciocolata)
Aroma cu gust si miros bogat. Ca si aroma de frisca, se foloseste singura sau in combinatie cu un ulei esential ? in acest caz, dozajul recomandat va fi de 4 mililitri de aroma, la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Alte arome de fructe: Apricot (caisa), Banana (banana), Blackberry (mura), Blackcurrant (coacaza), Cherry (cireasa), Cranberry (afine), Guava (guava), Kiwi (kiwi), Loganberry (hibrid de zmeura si mure), Peach (piersica), Pineapple (ananas), Plum (pruna), Raspberry (zmeura).

Alte arome diverse: Brandy (coniac), Brazil Nut (aluna braziliana), Butter (unt), Caramel (caramel), Cheese (branza), Coconut (nuca de cocos), Honey (miere), Liquorice (lemn dulce), Liver (ficat), Maple (artar), Peanut (aluna), Salmon (somon).

Arome speciale (cele mai populare arome produse de Nutrabaits, cunoscute sub numele de Under the Counter Specials, aromele de sub tejghea): Caviar (caviar), Garlic Mint (menta cu usturoi), Green Lipped Mussel (scoica cu buza verde), Ratafia (ratafia), Violet (violete de Parma).

Atractanti

Produse care sporesc atractia si calitatea nutritiva a boiliesurilor, ajuta la mai buna lor digerare si pun in valoare aromele din compozitie.

Robin Red
(in traducere literala: rosu-sticlete)
Unul dintre cei mai importanti atractanti folositi la fabricarea boiliesurilor. Celebru pentru capacitatea de a colora palmele, vasele, lingurile si toata bucataria in rosu inchis. Conceput ca ingredient in hrana pasarilor de expozitie, pentru a da stralucire penajului rosu. Contine o vitamina sintetica numita Carofil, dar si produsi naturali, cum ar fi ardei rosu sau piper rosu. Dozaj recomandat: maximum 50 de grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza.

Kelp powder
(pudra de varec)
Varecul este numele unor alge brune marine, aruncate de valuri pe tarm, care servesc intre altele ca ingrasamant pentru pamanturile nisipoase sau ca materie prima pentru fabricarea sodei sau iodului. Varecul folosit la producerea acestui aditiv este recoltat si prelucrat (in esenta, deshidratat) in Norvegia. Are un continut foarte bogat in minerale si vitamine, mai ales vitamina E. Este un ingredient acceptat si pentru consum uman. Folosit la producerea boiliesurilor in combinatie cu uleiurile de peste. Dozaj recomandat: maximum 50 de grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza.

Dried Seaweed
(alge uscate)
Aditiv bogat in aminoacizi, minerale si vitamine. Alternativa la pudra de varec. Textura grunjoasa (spre deosebire de pudra de varec, mult mai fina), care nu afecteaza omogenizarea pastei de boilies, dar se va regasi partial in textura boiliesurilor. Produs in Norvegia, din alge care sunt lasate se usuce la soare, inainte de a fi macinate. A nu se confunda cu Seaweed Meal (faina de alge). Se poate folosi fie singur, fie combinat in proportii egale cu pudra de varec, la orice tip de amestec de baza. Dozaj recomandat: 14 grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza (mergand pana la maximum 50 de grame).

Extracte naturale

Aditivi obtinuti din plante sau crustacee si folositi pentru imbogatirea boiliesurilor, ca aroma secundara, dar suficient de puternici pentru a fi utilizati si in absenta oricarei alte arome. In cazul extractelor marine, metoda de producere presupune doar deshidratarea produsului natural si adaugarea unei cantitati minime de sare, cu rol de conservant.

Green Lipped Mussel (GLM)
(scoica cu buza verde)
Atractant sub forma de pudra, foarte concentrat, extras dintr-o specie de scoica din apele Noii Zeelande. Are un continut ridicat de betaina si un puternic miros de scoica. Dozaj recomandat: 1-2 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza, mergand pana la 12 grame, pentru nade unde e important un grad de atractie mai mare. GLM este in general asociat cu boiliesurile pe baza de faina de peste, dar poate fi inclus si alte tipuri de boilies.

Lobster
(homar)
Atractant de origine daneza, cu miros de homar (evident!), dar si o tenta de crab. Folosit la boiliesurile pentru pescuitul in ape reci.

Shrimp
(crevete)
Produs si importat din Danemarca, la fel ca extractul de homar. Folosit la fabricarea boiliesurilor pe baza de faina de peste, dar putand fi inclus si in compozitia altor amestecuri de baza. Foarte flotant ? o concentratie prea mare poate transforma un intreg lot de boiliesuri obisnuite in pop-up-uri.

Mixed Fish
(esente de peste)
Aditiv compus dintr-un amestec de fainuri de peste. in compozitie intra cod, macrou si albitura. Dozaj recomandat: 4 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza. Dozele mai mari nu au efecte semnificative.

Liver powder
(pudra de ficat)
Aditiv de provenienta neo-zeelandeza, foarte concentrat si foarte puternic. Dozaj recomandat: 5 grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza.

Liver attractant
(atractant obtinut din ficat)
Nu e un extras in adevaratul sens al cuvantului, dar poate fi inclus in categoria aditivilor naturali. Folosit mai ales pentru boiliesurile de mare atractie. Dozaj
recomandat: intre 2 si 5 grame la o jumatate de kilogram de amestec de baza. Eficace si in nadele cu valoare nutritiva.

Lichide nutritive

Multimino-PPC
Medicament conceput pentru tratamentul pacientilor cu probleme de nutritie si digestie. Lichid rosu, puternic mirositor, care contine extracte de ficat si splina, amino acizi, vitamine si minerale. Are o mare valoare nutritiva, imbogateste semnificativ orice nada si o face mai usor digerabila. Fiind un compus pre-digerat, este usor asimilat de crap si poate fi folosit la nadele nutritive destinate nadirii pe termen lung. Spre deosebire de alte lichide nutritive, nu contine nici un indulcitor. Se poate intrebuinta in orice cantitate, singura limita fiind puterea de cumparare a pescarului! Exemplu de dozaj eficace: intre 15 si 25 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza. Ideal pentru imbibarea prelungita a nadelor, cu precizarea ca boiliesurile deschise la culoare, tinute cateva saptamani in Multimino-PPC, se vor colora in rosu intens.

Nutramino
Produs asemanator cu Multimino-PPC. Foarte concentrat: 25 de mililitri de lichid echivaleaza cu 85 de grame de proteine pure. Miros foarte puternic si dulceag. Contine extracte de splina si mucoasa gastrica, pentru a ajuta digestia. Contine de asemenea extracte de ficat, lucru de care pescarul trebuie sa tina seama daca se gandeste sa-l combine cu pudra de ficat. Gustul dulce face ca nadele cu Nutramino sa necesite un adaos scazut de indulcitori. Dozaj eficace: intre 20 si 25 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Liquid Molasses
(melasa)
Produs absolut natural, fara adaos de compusi chimici. Lichid negru, vascos, cu miros si gust foarte patrunzatoare. Dozaj recomandat: 10-15 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, maximum 25 mililitri.

Corn Steep Liquor
(alcool de porumb)
Aditiv folosit la pescuitul crapului inca de la inceputul anilor 80. Miros persistent, cu mare capacitate de atractie. Dozaj recomandat: maximum 15 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza. Se poate folosi si pentru imbibarea boiliesurilor.

Liquid Kelp Extract
(extract lichid de varec)
Aditiv folosit atat in compozitia boiliesurilor, cat si pentru imbibarea lor. Dozaj recomandat: 5-10 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, maximum 20 mililitri. Se pot adaugat 10-15 mililitri peste boiliesurile terminate, inainte de a fi puse la congelator.

Uleiuri nutritive

Folosite pentru a adauga compozitiei de boilies acizi grasi, la fel de importanti ca si aminoacizii. Ambele tipuri de acizi sunt necesare intr-o nada echilibrata, iar forma optima de introducere a acizilor grasi intr-o nada este prin intermediul uleiurilor nutritive.

Total Hemp Oil
(ulei de canepa)
Socotit cel mai echilibrat ulei natural. Produs prin presare la rece. Bogat in acizi grasi, amino acizi si vitamina E.

Blended Fish Oil
(amestec de uleiuri de peste)
Folosit in special la boiliesurile pe baza de faina de peste. Miros puternic. Dozaj recomandat: 20 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Complete Food Oil
(ulei integral nutritiv)
O combinatie de uleiuri de peste si uleiuri vegetale. Poate fi utilizat in orice amestec de baza. Trebuie pastrat la frigider. Dozaj recomandat: 10-15 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Salmon Oil
(ulei de somon)
Foarte bogat in grasimi. Nu se ingroasa la temperaturi scazute. Poate fi folosit tot timpul anului.

Alte uleiuri nutritive: Pilchard/Sardine Oil (ulei de sardele), Herring Oil (ulei de hering), Mackerel Oil (ulei de macrou), Linseed Oil (ulei de in).

Stimulatori de gust

Folositi in functie de tipul de boilies produs, au si valoare de atractant.

Sweet Cajouser
(stimulator de gust dulce)
Miros discret, se poate adauga in orice amestec de baza.

Spice Cajouser
(stimulator de gust cu aroma de mirodenii)
Foarte aromat, se poate adauga in orice amestec de baza. Dozaj recomandat: 1 mililitru la jumatate de kilogram de amestec de baza, in cazul nadelor nutritive, sau 2-4 mililitri pentru nadele de atractie. Poate fi combinat cu orice aroma sau ulei esential.

Fruit Cajouser
(stimulator de gust cu aroma de fructe)
Miros intepator, se poate adauga in orice amestec de baza. Se foloseste in combinatie cu arome de fructe sau cu uleiuri esentiale si serveste ca aroma secundara.

Cream Cajouser
(stimulator de gust cu aroma de frisca)
Miros discret, se poate adauga in orice amestec de baza. Se foloseste ca aroma secundara, dar poate fi si aroma principala.

Ingrediente diverse

Betaine HC1
(betaina)
Substanta naturala, prezenta in cantitati infime in plante, fermenti, ciuperci sau in carnea pestilor, crustaceelor si molustelor. Folosita ca atractant in nutritia pestilor si prezenta in dietele recomandate pe baza de peste. Extrem de eficace in orice amestec de baza, pentru orice anotimp. Poate fi combinata cu o mare varietate de arome, uleiuri esentiale si stimulatori de gust. Socotita unul dintre cei mai valorosi atractanti naturali. Dozaj recomandat: 1-2 grame la jumatate de kilogram de amestec de baza.

N-Butyric Acid
(acid normal-butiric)
Atractant puternic si eficace, dar cu miros revoltator si anti-social. Se foloseste fie singur, fie in combinatie cu alte arome.

Iso-Eugenol
Extract natural de cuisoare. Eficace ca aditiv pentru nadele de mare atractie, folosite pe termen scurt.

Sweetener
(indulcitor)
Indulcitor concentrat, potrivit pentru amestecurile de baza 50/50. Dozaj recomandat: 1 mililitru la jumatate de kilogram de amestec de baza.

Emulsifier
(emulsifiant)
Emulsifiant cu valoare nutritiva, dulceag si usor de digerat.

Arouser
(stimulator)
Amestec lichid, foarte concentrat, de ierburi si condimente. Utilizat ca atractant ? singur sau in combinatie cu alte arome sau uleiuri. Dozaj recomandat: maximum 0,5 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza, daca e folosit singur, sau si mai putin, daca e combinat cu alte arome.

Preservebait
(conservant)
Aditiv care permite pastrarea boiliesurilor la temperatura camerei, in loc de congelator. Dozaj recomandat: 25 mililitri la jumatate de kilogram de amestec de baza. in functie de compozitia folosita, boiliesurilor vor avea o durata de viata intre 2 si 10 luni. Se recomanda pastrarea lor in cutii de carton sau in alte tipuri de ambalaj care permit trecerea aerului, nu in pungi de plastic, care vor face boiliesurile sa transpire.

* – ingrediente de consum uman

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne