Ingrediente – mixuri pentru crap

Ingrediente mix crap

Ingrediente mix crap

Dried Seaweed
Faina de alge marine uscate. Faina de alge marine se prezinta sub forma unor granule deshidratate, care au fost uscate in mod natural, pentru a nu-si pierde in procesul de productie nimic din oligoelementele esentiale. Are un miros si un gust foarte pronuntate, iar dupa fierbere granulele iau forma unor mici pete cu aspect de jeleu. Boiliesurile capata o textura si un gust cu totul speciale, care le fac mai usor de identificat.

Kelp Powder
Pudra de varec. Varecul norvergian este recoltat, deshidratat si apoi macinat pentru a produce aceasta pudra fina, cu miros puternic, care contine toate oligoelementele de care are nevoie crapul pentru digestie optima. Este un extract bogat in vitamine si minerale si s-a dovedit ca are si o valoare de astractie pentru crap. Kelp Powder face parte din reteta multor mixuri produse de Nutrabaits, printre care BFM si Four Seasons Mix.

Robin Red
Robin Red original. Contine extracte de ardei rosu, condimente si carofila rosie. Pentru nadele de crap, Robin Red este unul dintre cele mai importante ingrediente din toate timpurile. Este un aditiv clasic, responsabil de prinderea a zeci de mii de crapi. Prezent pe piata de multi ani, este un element esential al unui urias numar de mixuri. Nutrabaits ofera produsul original, care contine extracte de ardei rosu, condimente si mult-laudata carofila rosie.

Meggablend rosu (cu carofila rosie)

La fel ca si celelalte doua produse din seria Meggablend (Meggablend si Meggablend dulce), Meggablend rosu este un ingredient foarte apreciat de pescari si de firmele producatoare de nada. Contine seminte sfarâmate, faina de biscuiti, fainuri de ou ?i carofila rosie, un atractant renumit.

Lapte praf Vitamealo
Multa vreme, acest lapte praf cu gust extrem de placut, ca de frisca, n-a fost disponibil pe piata nadelor de crap, lasând un loc liber în multe retete bune. De când a reaparut, a devenit extrem de popular pentru faptul ca este o sursa de uleiuri si proteine de lapte, ceea ce contribuie la felul în care se leaga mixul si în plus da o nota dulce, cremoasa.

Lapte praf Lamlac
Lamlac este un produs usor diferit de Vitamealo, celalalt lapte praf din gama CC Moore. Are o arom? mai subtila si un continut mai mare de pudra de lapte degresat. Da boiliesurilor o textura foarte fina si este ideal în mixurile care au nevoie de un liant eficace, de un gust cremos, de vitamine si de micronutrienti.

Gel de zer
Gelul de zer este o proteina de zer modificata, folosita în nutritia umana ca înlocuitor pentru oua, acolo unde e nevoie de un liant puternic. În boiliesuri, rolul gelului de zer este sa le întareasca, lucru foarte util daca sunt atacate de raci.

Pudra de ou
Pudra de ou poate fi folosita în mixuri ca înlocuitor pentru oua, în proportie de 10%. Desi nu are acelasi continut proteic ca si albumina de ou, multi experti în nade considera ca este mai atragatoare pentru crap.

Faina de soia

Faina de soia oferita de CC Moore este integrala, cu granulatie fina si inactiva enzimatic. Bogata în grasimi si uleiuri. Continut proteic de aproximativ 45%. Ingredient foarte popular, care poate fi folosit tot sezonul, cu proprietati excelente. Liant eficace, are o aroma atragatoare de malt, îmbunatateste mecanica de rulare, este relativ ieftin si pastreaza umiditatea din nade.

Atractantul (atractantul) –are 2 roluri importante : ii creaza crapului DEPENDENTA si este un puternic PURGATIV.Cu alte cuvinte, un crap care a apucat sa manance cateva bile, nu mai are stare pana nu le cauta si le mananca pe toate, purgatia puternica avand rolul de a-l mentine intr-o foame permanenta !!!!

Aroma-
exact cum ii spune si denumirea are rolul de … aroma ! Exista 2 tipuri de arome, cele pe baza de alcool ( foarte usor volatile, care se disperseaza rapid in apa) si cele pe baza de glicerol(mai uleioase, folosite in general vara).

Betaina –
are tot rol de atractant, este 100% naturala, se poate obtine si din plante si din animale. Cea mai buna se pare ca este cea obtinuta din scoica cu buza verde(GLM).Contine stimulatori de apetit si amino acizi.Creaza solubilitate stratului superior al bilelor.

Alcoolul – este recomandat sa fie prezent in componenta boilesurilor si cand apa este calda , dar mai ales pe apa rece.Are rol important in dispersia in apa a microparticolelor ,digestibilitate crescuta si valoare nutritiva crescuta .In produsele din magazine se gaseste sub denumirea de CSL(alcool pe baza de porumb), Whisky Link sau Liquid Link de la SBS.

Complexe de amino-acizi -
au rol de atractant, lichid nutritiv, stimulator de apetit. Contin extract de ficat, splina si mucoasa gastrica, vitamine si minerale. Se gasesc sub denumirea de Amino-PPC,Attractamino, Nutramino, Multimino.

Caseina este proteina din lapte (fara zer) si principalul component al branzeturilor.
Ultimele cercetari asupra derivatelor din lapte indica faptul ca digerarea caseinelor este foarte lenta, la nivel de alimentatie umana se recomanda inlocuirea caseinelor cu caseinate din lapte sau proteine din zer.
O digerare lenta duce la o senzatie de satietate si oboseala. Acest lucru nu este deloc benefic in pescuit, un crap satul se va ridica intr-un strat de apa cu temperatura mai ridicata pentru a-si accelera digestia si nu este sigur ca va mai reveni pe acelasi loc de hranire. S-a demonstrat ca folosirea caseinelor in nade (studiul a fost realizat de fapt pe furaje) poate ridica timpul de digestie al crapului pana la 5-6 ore (la o temperatura a apei de 18 grade).
Una din marile proprietati atribuie casinei este solubilitatea dar nici aceasta nu este chiar un punct forte pentru pescuit pentru ca este GREU solubila.
Eu nu le mai folosesc, merg exclusiv pe caseinate si pe proteine din zer.

Caseinatul de calciu

Atunci cand sunt separate, sub actiunea unei substante alcaline, proteinele din lapte tind sa se lege de unul din cele 2 metale existente in lapte, calciu sau natriu.
Caseinatul de calciu este, evident, proteina legata de calciu. Gustul sau este mult superior tuturor caseinatelor sau caseinelor.
Caseinatele sunt produse cu timp de digerabilitate mediu, mai rapid decat al caseinei dar mai lent decat al proteinelor din zer.
Un caseinat de calciu introdus in mix il imbunatateste nu numai prin nivelul proteic si gustativ ci si la nivel de prelucrare a cocii si de aspect si elasticitate al produsului finit.
Profilul aminoacidic al caseinatului de calciu este: Alanina 2,6%, arginina 3,6%, acid aspartic 6,6%, cistina 0,5%, acid glutamic 20%, glicina 1,6%, histidina 2,3%, isoleucina 4,2%, leucina 8,2%, lizina 7,3%, metionina 2,5%, fenilalanina 4,4%, prolina 10,1%, serina 5,6%, treonina 4,3%, triptofan 1,2%, tirozina 4,6%, valina 5,4%.
Eu am folosit pana la 25% din cantitatea de mix dar au iesit cam prajiturele, 15% consider ca este cantitatea optima pentru un mix bun.

Caseinatul de sodiu
Cealalta proteina din lapte, legata de sodiu.
Caseinatul de sodiu este un bun emulsifiant, se dizolva rapid si este foarte stabil la temperaturi inalte (fierbere), are un gust foarte bun si formeaza o coca foarte elastica.
Profilul aminoacidic: alanina 2,7%, arginina 3,7%, acid aspartic 6,4%, cistina 0,3%, acid glutamic 20,2%, glicina 2,4%, histidina 2,8%, isoleucina 5,5%, leucina 8,3%, lizina 7,4%, metionina 2,5%, fenilalanina4,5%, prolina 10,2%, serina 5,7%, treonina4,4%, triptofan 1,1%, tirosina 1,1%, valina 6,5%.
La fel ca la caseinatul de calciu, 15% din mix este suficient.

Proteina din lapte
In functie de producator poate purta diverse nume.
Este proteina totala din lapte (cu zer cu tot), are un continut proteic de 80% (90% sau peste pentru varianta concentrata), este foarte bogata in calciu si are un gust foarte accentuat de frisca. Are o viteza medie de digerabilitate si este foarte bogata in aminoacizi ramificati. Eu o consider foarte importanta in mixuri datorita atat nivelului proteic cat si gustului pe care il da boiliesurilor.
Se poate merge lejer pana la 20% din mix.

Proteina din zer
Zerul este ceea ce ramane dupa fabricarea branzei, desi o mare parte din proteine se coaguleaza si se acumuleaza in branza zerul pastreaza si el o buna cantitate (cca 20% din cantitatea de proteina din lapte) de proteine foarte valoroase. Marele avantaj al proteinei din zer este asimilarea rapida in organism, producatorii de furaje nu prea iubesc aceasta proteina deoarece s-a constatat ca timpul de digestie la crapi poate fi mai mic de o ora (la o temperatura de 18 grade) insa pentru pescuit … este mana cereasca … trasaturi in fiecare ora :-).
Se poate folosi pana la 20% din mix.

Lactoza
Lactoza este zaharul natural din lapte, pe langa gustul deosbit de bun pe care il are, are si marea proprietate de a fi complet asimilabil in organism, desi la om poate provoca intolerante s-a stabilit ca la animale (inclusiv pesti) aceasta intoleranta nu apare. Lactoza este necesara in mixurile care contin proteine lactice deoarece acestea nu se digera in absenta glucosei, lactoza fiind un dizaharid format din glucoza si galactoza. In industria furajelor de animale este socotit si un foarte bun laxativ (neagresiv).
Eu folosesc 5g/kg de mix.

Lactuloza
Este tot un dizaharid format din galactoza si fructoza. Se gaseste sub forma lichida sau pulbere, prefearta mea este cea lichida.
Excesul de proteina poate duce la constipatie, acest lucru este foarte periculos pentru crap de aceea trebuie avuta in vedere asigurarea unui laxativ. Lactuloza nu este asimilabila la nivel digestiv ci doar la nivelul intestinului gros unde regleaza functiile excretorii. Depasirea a 2ml/kg de mix poate duce la diaree.

Lapte praf
Laptele praf poate fi folosit in mixuri dar in nici un caz nu poate substitui caseinatele sau concentratele proteice din lapte sau zer. Daca doriti sa incercati un lapte praf alegeti macar unul de calitate, nu unul ordinar care este plin de “inlocuitori”. Eu am folosit de vreo 3-4 ori lapte praf in locul “concentratelor” dar nu am fost foarte incantat de rezultate.

Iaurtul
Iaurtul contine o mare cantitate de proteine lactice, calciu si complexul d evitamine B. In plus este foarte bogat in fermenti care ajuta la echilibrarea digestiei. O lingura mare de iaurt la un kg de mix este foarte buna Are gust foarte bun, PH scazut si aport mare de proteine, incercati-l ca merita.

LactoMix

Este un mix din proteine lactice realizat de mine si de un prieten cu care fac boiliesurile si consideram ca aceasta este varianta optima pentru o coca usor de rulat si boiliesuri cu o consistenta foarte buna. Contine caseinate (calciu si sodiu), proteina concentrata din lapte si proteine din zer. Va fi disponibil pe magazinul online din luna mai. Noi recomandam folosirea a 20% LactoMix din cantitatea de mix.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne