Cresterea ramelor rosii pentru pescuit

Rama rosie

Rama rosie

Ramele rosii pe care dorim sa le crestem sunt de doua feluri. Primele se pare ca sunt Dendrobaena Veneta , celelalte Eisenia foetida. Amandoua sunt rosii, amandoua se folosesc cu succes la pescuit. 

Ce mananca? Celuloza, modificata in intestinele ierbivorelor sau de catre mucegaiuri si bacterii. Eu le cresc in galeti de var lavabil, cat mai mari, neaparat cu capacele originale perforate cu cateva sute de gauri de 2-3 mm. 

Se recomanda ( nu de catre mine, de alti oameni mai destepti si cu mai multa experienta) sa se aseze pe fundul galetilor( recipientilor) bucati mici de carton grofat( carton rupt cu mana), umezite, cativa centimetri( vre-o 5-10). 

Acela va fi stratul ce se numeste ” pat” , in care se vor refugia ramele cand au nevoie. Deasupra patului se aseaza mancarea. Ce mananca ramele, am mai spus, celuloza. Adica compost, adica balegar de cal sau vaca, care a stat in soare, s-a oxidat, s-a inegrit si s-a transformat partial in pamant. 

Am recoltat balegarul de pe unde au pascut animalele, daca nu era uscat l-am lasat sa se usuce ( prin uscare dispare mirosul dezagreabil), apoi l-am pus la soare, in saci de palstic, cu multa apa. 

Conditiile de transformare a balegarului in compost sunt: caldura, umiditate ridicata( nu excesiva),aerisire. Cand e descompus, dupa 2-3 saptamani de ” tratament” , mirosul pe care il simtiti e cel de pamant . Acum se poate folosi la hrana ramelor sau la fel de bine la gradinarit. 

Cateva cuvinte despre rame. Nu suporta sub nici o forma soarele, caldura peste 30 grade, frigul sub 1 grad, lipsa umiditatii. Deci, un beci ( totusi e cam frig in beci), o magazie adapostita sau o gramada mare de tot de balegar, stropita den belsug cu apa. 

Cum se inmultesc? Pot si singure, dar mai bine la gramada. Daca le vedeti stranse in ghem, lasati-le in pace, sunt pe drumul cel bun. Se inmultesc prin depunerea unui ou de 2-3 mm, cafeniu, din care iese o singura rama. Bine ca aceste oua apar cu frecventa de unul la 2-3 saptamani. 

Cresc destul de repede, daca nu ma insel ating maturitatea sexuala in max 6 luni, ciclul complet de viata intinzandu-se la 2-5 ani. De mancat mananca bine, hranirea fiind puternic influentata ( ca de altfel metabolismul) de temperatura mediului in care traiesc. Sub 10 grade devin lente, sub 5 devin inerte, sub 1 grad mor. 

Mananca cu atat mai bine cu cat este mai cald( pana in 30 grade). Cat mananca? MULT! cu cat sunt mai multe, cu atat mai des trebuie hranite. Cum se face hranirea? In recipientul pe care il folositi, dati la o parte pamantul folosit( cat mai adanc), in spatiul creat introduceti compostul nou. 

Compostul e consumat atunci cand are consistenta nisipoasa, de fapt cand e format din granule de 1-2 mm, rezultat al hranirii ramelor.Nu uitati sa adaugati apa, totusi pamantul nu trebuie sa fie cleios sau mlastinos, adica sa balteasca apa. Pentru asta, o gaura mica sau o taietura fina in fundul galetii e de real folos. 

Intr-un vas mai incapator, se poate lucra mai bine la schimbarea pamantului. Se aduna tot pamantul ( si ramele intr-o parte a vasului) in spatiul liber se indeasa compostul nou. Ramele vor avea grija singure sa migreze in restaurantul astfel creat. Dupa 3 saptamani se scoate pamantul ” granulat”, in care au stat ramele pana atunci.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

3 Comentarii la “Cresterea ramelor rosii pentru pescuit”

  1. Mihaela spune:

    M-ar interesa si pe mine sa cumpar niște rame esenia foetida -pentru gradinarit. Multumesc

  2. peter spune:

    Si pe mine nma intereseaza cresterea ramelor am facut in curte langa gardul vecinei 5 separeuri adanci de 80 cm late de 50 cm lungi de 4m am adus pamant de la un cazan de tuioca in care traiau rame am turnat in separeuri dupa care am adus acasa cam 30 kg derame de pamant am pus deasupra compostului ramele dupa care am adus cartoane si le am udat si le am pus deasupra o perioada am constatat ca sub cartoane se aflau rame si puiet am udat in continuare cartoanele pana intr-o zi cand am descoperit ca ramele au disparut nu stiu ce greseala am facut la vecin nu sant ramele si este a duoa oara cand mi se intampla treaba asta imi pare rau ca nu am de unde sa cumpar o documentatie despre cresterea ramelorb intru cat pe net nu poti invata ca sint explicatiile in limba englezaa

  3. Plugariu Adrian spune:

    Pentru Mihaela : dacă dorești râme contactează-mă. Pot să-ți dau contra cost E. foetida (râma roșie de bălegar) sau L. rubellus (râma de litieră). Am început să le cresc pentru a obține biohumus ; eu am dorit să cumpăr dar nu se găsesc dat fiind faptul că la noi vermicultura în afară de mine , o practică doar 5 rătăciți. La asta se mai adaugă și prețul (500 de euro/ cuibul de râme)…. Cel mai tare e P. Diaconiță in Suceava (0,30 ha ca suprafață).

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne