Ce cantitate și ce tip de nadă trebuie folosite în lunile reci?

Pe timpul lunilor reci prefer să pescuiesc la o singură nadă decât să amestec mai multe timpuri în speranța unei capturi fabuloase, așa că densitatea peștelui nu este importantă. Folosesc cam aceleași tehnici când pescuiesc pe un lac imens cu puțin pește sau când pescuiesc pe o apă puternic populată.

Pescuiesc la întâmplare și, dacă am norocul să prind pește, repet procesul. Deși scopul vizat nu e neapărat acela de a prinde mult pește, tot am reușit să obțin capturi remarcabile pe timp de iarnă, prin simplul fapt că am repetat procesul de-a lungul zilei.Alegerea nadei este esențială în condițiile de iarnă. Sunt atât de multe boiliesuri pe piață complet inadecvate pentru condițiile din apa rece, care le vor
crea peștilor probleme de digestie odată ingerate. Asta înseamnă că va trece mult mai mult timp până vor simți nevoia de a se hrăni din nou. O singură persoană care utilizează un tip de nadă necorespunzător poate compromite întreaga baltă, precum și șansele altor pescari de a mai prinde crapi pentru o perioadă bună de timp.

Evitați complet orice tip de nadă cu un conținut ridicat de făină de pește și/sau de ulei. Uleiurile acestea se coagulează și încep să se solidifice la temperaturi scăzute, ceea ce anulează atracția exercitată pe timpul lunilor calde. Din păcate, crapul tot se va hrăni cu ele dacă va reuși să le găsească, având în vedere că sunt atât de puțin atractive, iar aici încep problemele de digestie, nada neputând fi digerată pentru o perioadă destul de lungă de timp. Pur și simplu nu utilizați nade cu conținut ridicat de făină de pește sau ulei în apa rece!

Cu atât de multe tipuri de nadă de apă rece pe piață în ziua de azi, de pe urma cărora crapul chiar poate beneficia și care, în primul rând, sunt și atractive – cum ar fi Quest Baits Fruity Trifle, Rahja Spice și Ghurkka Spice, pentru a menționa doar trei – de ce să vă riscați sportul dumneavoastră preferat și pe al celorlalți utilizând ceva ce le va crea dificultăți crapilor?

Pe timpul perioadei de iarnă nădesc destul de cumpătat, astfel încât costurile unei surse de hrană echilibrate, precum cele menționate mai sus, spre deosebire de o nadă aromată ieftină, nu ar trebui să consiste o problemă. De-a lungul perioadei reci încerc să fac tot ce îmi stă în putință ca să atrag norocul de partea mea și faptul că dispun de un tip de hrană cu care știu că peștii vor dori să se hrănească îmi conferă un plus de încredere. Un aspect demn de luat în considerare este acela că s-ar putea ca peștii să nu se hrănească zilnic și s-ar putea să nu găsească nada timp de 2 sau 3 zile dacă nu ai ales un loc sigur. Din acest punct de vedere, nadele adecvate și echilibrate nutrițional vor prezenta un avantaj față de cele ieftine și aromate. Boiliesurile ieftine sunt ieftine deoarece conțin ingrediente ieftine.
De obicei, acestea constau în făină de soia, mălai și griș, la care se adaugă aromă și colorant pentru a le face să arate și să miroasă apetisant. Dar dispui de un boilies cu un aport „hrănitor și benefic” scăzut pentru crap. Probabil că miros și arată bine atunci când
le nădești, dar cum vor arăta după 24 sau 72 de ore? Aroma nu poate fi conservată. Ingredientele de bază sunt toate destul de insipide, iar aromele se vor dizolva, astfel că nada dumneavoastră va fi cam la fel de atractivă ca un fir de spagheti searbăd!

Nadele echilibrate din punct de vedere nutrițional, produse în mod adecvat, conțin ingrediente hrănitoare autentice, ceea ce le conferă o cu totul altă consistență, precum și siguranța că după câteva zile de stat în apă încă reprezintă o sursă de hrană gustoasă. Un lucru asupra căruia insist la Quest Baits este utilizarea uleiurilor esențiale naturale în toate nadele pe care le producem. Uleiurile esențiale sunt extrem de concentrate, iar un kilogram de mix de bază va conține literalmente doar câteva picături din aceste uleiuri. Uleiurile
esențiale asigură menținerea gustului chiar și după ce nada a petrecut o perioadă de timp în apă, deoarece acestea nu se dizolvă precum aromele sintetice.

Nu confundați uleiurile de duzină cu uleiurile esențiale, sunt lucruri complet diferite, iar prin utilizarea uleiurilor esențiale atractanții nu se vor coagula și bloca precum în cazul celorlalte uleiuri. Așa că după 30 de ani de prins crap în mod constant pe teritoriul mai multor țări, sunt conștient că alegerea nadei a jucat un rol important în acest capitol. Nu voinădi pe timp de iarnă dacă nu sunt sigur că nada folosită asigură următoarele:
Posibilitatea de a emite stimulenți și arome atractive din momentul din care este nădită.
Arome și stimulenți care să se elibereze încet și constant.
Conținut de uleiuri esențiale pentru areține gustul.
Ingrediente autentice adecvat echilibrate, care vor emite și semnale, asigurând o zonă de hrănire adecvată de care peștii să poată beneficia.

Mențin cantitatea de nadă la un nivel cumpătat și mă rezum prin a începe cu 12-20 de boiliesuri libere în jurul fiecărei momeli. Dacă distanța îmi permite acest lucru, voi sparge câteva din aceste boiliesuri în jumătate și în sferturi, iar câtevale voi păstra întregi. Aproape întotdeauna îndepărtez stratul exterior al momelii, pentru a permite eliberarea unui grad mai mare de atracție, fără a fi nevoit să le aromatizez.

Autor: Shaun Harrison

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Un comentariu la “Ce cantitate și ce tip de nadă trebuie folosite în lunile reci?”

 1. lucianr spune:

  te contrazic destul de mult. echilibrate, mixuri …

  toata lumea incearca cu aceleasi boilesuri si mixuri cand el de carne are nevoie

  — incearca cu boiles de peste dar pune putina sare. nimeni nu incearca se le guste si daca le gusti toate sunt dulci
  – incearca cu un dip de usturoi sau fa-ti singur putin ulei cu usturoi in el si scufunda boilesul in el inainte de aruncare sau stoarce un catel de usturoi pe el

  – eu am avut rezultate destul de bune si la ustuori cu miere de salcam si ulei de floarea soarelui.

  – da-i cu patratele de salam cu putin usturoi in el, vei avea surprize placute.

  — apa e rece la suprafata dar cu cateva grade mai calda jos unde cauti crapul
  — ce e important, e iarna, asa ca nu incerca cu boilesuri mari, maxim 8-10 mm

  – cu ce imi place mie e ghem de viermusi morti pe firul de par si chestia aceea pentru viermi si mai viermusii imbibati putin in dip dynamite baits pentru platica. intra si platica si crap la amestec. .

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne