Boiles – un „must” in pescuitul crapului

BoilliesBoillies

Pescuitul in Romania a luat o mare amploare. In special pescuitul la crap atrage din ce in ce mai multi adepti. Si sincer ma bucura acest lucru. Mai ales daca practica un pescuit in care sa primeze placerea pescuitului si mai putin partea financiara. Daca partea cu catch&release este inteleasa mai greu, pescuitul se pare ca este pe o cale ascendenta. Prin magazine se discuta diferentele dintre mulinetele Shimano si Daiwa sau cum sa faci o montura prinzatoare pe o balta anume. Crapul a devenit deja un trofeu si pe anumite balti trebuie sa pui mana pe carte, ca sa zic asa, ca sa mai pui un crap pe mal. Deja dimensiunea crapului conteaza si un pescar bun este cel care prinde cel mai des crapi mai mari. Acum intervine momeala, strategia de nadire, montura, naterialele folosite. A trecut vremea in care se prindea cu boldul.

 Pe de alta parte au inceput sa apara adevarate carpodroame, unde se prind cantitati industriale. Sa nu fiu inteles gresit! Pe un carpodrom, adica o balta bine populata, asa cum ne-am dori cu totii, un pescar obisnuit poate prinde 70 – 80 kg, in timp ce un pescar adevarat, nu pot sa zic profesionist ca nu exista inca asa ceva la noi in tara, poate depasi linistit 150kg pe zi. Aici se vede diferenta si la nada si la felul de a pescui. Aici se vad cu adevarat boiliesurile. 
Dupa umila mea parere boiliesurile au fost create pentru a selecta dimensiunea pestilor prinsi. La noi in tara au ajuns sa prinda ciortani mai ceva ca porumbul.  E si normal. Toate substantele care ies din ele, innebunesc la propriu orice peste care trece prin zona. Fiind solubile, deci dizolvandu-se, ajung sa prinda orice peste din balta fara a face nici un fel de selectie. Platici, carasi cad victime tirului nemilos al pescarilor de… crap. Dar inevitabil au demonstrat un lucru! Boiliesul este o momeala universala, care prinde orice peste pe orice apa. Si totusi este putin cam scump pentru platici si carasi. Noi ca si pescari de crap vrem sa prindem in proportie de 100% crap. Mare! Investim in nada si echipament, deci avem pretentii ca suntem crapisti. Uite ca nu e chiar asa. Mai avem un hop de trecut. Si asta consta in a prinde peste. In a deveni experti in localizare, in monturi dedicate crapului si nu in ultimul rand experti in nade. Ca sunt cumparate din magazin, asa zise ready made, sau sunt facute in bucatarie, numite si home made, asta mai putin conteaza. Sunt nade ready made care au dovedit ca sunt eficace.   De la ce firme, conteaza mai putin, important este ca si-au dovedit eficienta, adica au prins cu mult mai mult ca altii. 

Si totusi nu sunt nade de neinteles! Sunt pescari pasionati care si-au facut boilies si la fel, au prins mai bine ca ceilalti, iar asta demonstreaza ca fiecare din noi poate intelege cu adevarat aceasta nada minunata. Si mai cred ca asta ne deosebeste cel mai mult fata de alti pescari. Suntem fani boilies iar eficacitatea lui este indiscutabila. Ma refer la pescuitul crapilor capitali. Daca ciortanii se pot prinde la sweetcorn sau alte momeli alternative, crapii capitali nu se lasa prinsi decat de boilies.   
Ne deosebim de pescuitul stationar cu ale lui fainuri si site si umectari treptate si … nu cunosc nu ma bag. Ne deosebeste clar de cei din spining, desi poate ca mai cochetam si noi cu o stiuca in miez de iarna. Dar, doar noi suntem cei care am inventat si rafinat pana la ultimul amanunt acest tip de nada. Clar! Desi l-au preluat si cei din stationar si am vazut si boiliesuri pentru somm, noi crapistii suntem cei care il folosim intensiv. Folosim bile tari pentru a selecta exemplarele si bile solubile pentru a avea un atu in concursuri. Ne dam de ceasul mortii pentru a descoperi strategia perfecta, boiliesul perfect si a pune pe saltea un crap capital.  Si parerea mea este ca vom folosi boiliesuri cat mai des de acum incolo, pentru ca in esenta pescuitul crapului inseamna boilies, localizare, montura. Poate ca nu in felul in care le-am enumerat eu.
Adica, localizare, boilies, montura.

autor: Adrian C.

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne