Pescuitul la biban cu rama

Poate parea o gluma proasta dar e cat se poate de real si perfect posibil. Mai intai sa va explic cum puteti obtine efectul pop-up la rama. Este un proces relativ simplu , dar care necesita ceva precautii. 

Montora Pop-Up

Montora Pop-Up

Avem nevoie de o seringa de marime medie cu ac , si o rama, rama care se doreste a fi de lungime medie , dar cat mai groasa. Rama se aseaza pe o suprafata plana , apoi se pune degetul aratator pe „capul” ramei , iar degetul mare mai jos de „guler” . 

Stie toata lumea ca ramele rosii au o parte proeminenta ceva mai groasa decat restul corpului 2, 3 cm mai jos de partea superioara. Evitandu-se astfel miscarile ramei, se injecteaza o cantitate de aer in „guler” sau mai sus in „capul” ramei , astfel incat rama devine tare la apasare si miscarile acesteia sunt limitate. Rama devine mult mai letargica dupa injectare. 

Se folosesc carlige mari nr 6 sau 8 . Rama se inteapa cu grija in carlig . Se folosesc 2, 3 viermusi rosii pe varful carlgului , care au rolul de a adauga un pic de atractivitate datorita miscarii lor neincetate si de a stopa rasucirea ei in jurul firului la lansare. 

Nu se foloseste forfac , legam numai firul de la mulineta direct pe carlig . Sugerez un fir de 4,5 lbs adica un 0,18-0,20 monofilament de calitate . Plutele folosite trebuiesc sa sa fie capabile sa „duca” o greutate de minimum 5 grame(voi posta tipul de plute folosit de mine) . Pe balta se verifica adancimea si se pescuieste cu firul 10-15 cm pe fund(extra adancime) , cu o bobita de 0,5 grame la 5,6 cm de carlig . Montura se probeaza intr-un vas nu va asteptati sa obtineti efectul pop-up din prima incercare „repetitio est matter studiorum”

Unii pescari folosesc si o bucatica de burete sau spuma poliuretanica , microporos , etc , pentru obtinerea efectului pop-up. Nu sugerez aceasta metoda deoarece bibanul devine suspicios la momeli care nu arata natural. Echilibrarea liniei e importanta, pentru ca bibanul scuipa imediat momeala daca simte tensiune , orice fel de greutate la capatul firului. 

PRECAUTIUNI : Atentie la degete ! A nu se incerca aceast metoda la sfarsitul zilei, cand lada de bere e pe gatate. 🙂

Fir intins ! 

Share daca ti-a placut

Poate te intereseaza si:

Daca ai de facut completari sau nu esti de acord scrie-ne